#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/04/2011 10:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Η Α.Ε.Κ. είναι κυρίως ιδέα και αι ιδέαι δεν αποθνήσκουν»Σαν χθες, πριν από 87 χρόνια, γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός συλλόγου που έμελλε να εκπροσωπεί την προσφυγιά των Ελλήνων της Πόλης και της Μικρασίας.

Ήταν 13 Απριλίου 1924 όταν στο πατάρι του μαγαζιού αθλητικών ειδών των αδελφών Ιωνά στην οδό Βερανζέρου στην Ομόνοια της Αθήνας, κάποιοι Έλληνες πρόσφυγες ( ο Αιμίλιος και ο Μενέλαος Ιωνάς, ο Δημόπουλος, ο Σπανούδης, ο Τάγαρης, ο Καροτσιέρης, ο Ιερεμιάδης, ο Κεχαγιάς κ.α ) εμπνεύσθηκαν την ίδρυση της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως.

Έμβλημα του νεοϊδρυθέντος αθλητικού σωματείου, ο δικέφαλος αετός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και χρώματα το κίτρινο που συμβολίζει την ελπίδα για το μέλλον και το μαύρο που καταμαρτυρεί τον πόνο μιας Εθνικής καταστροφής.

Από το 1930 μέχρι το 2003 η στέγη της Α.Ε.Κ. ήταν η Νέα Φιλαδέλφεια. Δυστυχώς όμως, το 2003 το γήπεδο γκρεμίσθηκε από κάποιους  ανεγκέφαλους που ήθελαν να λέγονται μέλη της μεγάλης Ενωσίτικης οικογένειας και ενέδωσαν στις υποσχέσεις της κυβερνήσεως του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για ανέγερση νέου γηπέδου.

Έτσι, οι υποσχέσεις έμειναν υποσχέσεις και η Α.Ε.Κ. που ήταν το μοναδικό μεγάλο σωματείο των Αθηνών με δικό της γήπεδο, απόρροια της νοικοκυροσύνης που διέκρινε τους πρόσφυγες,  είναι σήμερα χωρίς γήπεδο και περιφέρεται ως νεοπρόσφυγας της σημερινής εποχής από γήπεδο σε γήπεδο για την κάλυψη των αθλητικών αναγκών της.

Το γήπεδο της Α.Ε.Κ. (Νίκος Γκούμας) ήταν στο φάκελο της Ολυμπιάδας του 2004 που διεξήχθη στην Αθήνα και είχε προεπιλεγεί για την τέλεση ποδοσφαιρικών αγώνων.

Όμως, δια μαγείας αφαιρέθηκε το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας από τον προγραμματισμό της Ολυμπιάδας και ορίσθηκε στην θέση του το νέο γήπεδο Καραϊσκάκη, που γκρεμίσθηκε και χρήστηκε σε χρόνο ρεκόρ στην ίδια θέση με το παλαιό.

Στις μέρες μας ο κιτρινόμαυρος  σύλλογος περνά πολύ δύσκολες στιγμές, γιατί εκτός του γηπεδικού προβλήματος που στέγαζε κάποτε όλα τα αθλήματα του συλλόγου, υπάρχουν και τεράστια και δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα που καθιστούν δυσοίωνο το μέλλον αυτού του ιστορικού συλλόγου και τον οδηγούν σε μαρασμό.

Η Α.Ε.Κ. έχει να επιδείξει πολλές επιτυχίες στον Ελληνικό αθλητισμό σε όλα τα τμήματά της στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Έχει κατακτήσει πάνω από εκατό τίτλους και έχει επιδείξει διαχρονικά την νοοτροπία του ευ αγωνίζεσθαι.

Η ομάδα ποδοσφαίρου ήταν η πρώτη που το 1969 έφτασε στους οκτώ του κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης καθώς επίσης έφτασε στους τέσσερεις του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1977.

Είναι η πρώτη Ελληνική ομάδα που κατέκτησε Ευρωπαϊκό τίτλο σε ομαδικό άθλημα. Τούτο συνέβη το 1968 όταν στην καλαθοσφαίριση κατέκτησε το Ευρωπαϊκό κύπελλο κυπελλούχων με αμιγώς Ελληνική ομάδα.  Τότε, της δόθηκε το προσωνύμιο της Βασίλισσας του Ελληνικού μπάσκετ. Σε εκείνο τον τελικό, στο καλλιμάρμαρο Στάδιο η προσέλευση των ογδόντα χιλιάδων θεατών που συνέρευσαν προκειμένου να παρακολουθήσουν τον αγώνα αποτελεί ρεκόρ και έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες.

Τα εκατομμύρια των φίλων της Ένωσης, ανά τον κόσμο καυχιόνται όχι μόνο για τα αγωνιστικά επιτεύγματα του συλλόγου αλλά γιατί η Α.Ε.Κ. εκπροσωπεί τις Αλύτρωτες και Αλησμόνητες πατρίδες της θύμησης και της καρδιάς τους. Συμβολίζει την περηφάνια και τον πολιτισμό όλων των Ελλήνων της προσφυγιάς και το έμβλημά της, ο δικέφαλος αετός, συντηρεί άσβεστη στην μνήμη τους την Ελληνική Αγιά Σοφιά.

Πράγματι μόνο ένα αθλητικό σωματείο με την κουλτούρα της Α.Ε.Κ. θα είχε το σθένος να επισκεφθεί το 1999 το φλεγόμενο Βελιγράδι που σε απόλυτη αλληλεγγύη προς τους ομόθρησκους Σέρβους ταξίδεψε με πούλμαν ως εκεί προκειμένου μέσω του ποδοσφαιρικού αγώνα που ακολούθησε να διαμηνύσει προς το ΝΑΤΟ την παύση του πυρός.

Γι΄ αυτό λοιπόν είναι τελείως διαφορετικό να είσαι Α.Ε.Κ. γιατί όπως έχει πει και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος:

«Η Α.Ε.Κ. είναι κυρίως ιδέα και αι ιδέαι δεν αποθνήσκουν»

Παναγιώτης Αποστόλου

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Iωνας avatar
  Iωνας 14/04/2011 11:01:13

  Γιατι ειναι διαφορετικο να εισαι ΑΕΚ...

  • Ευθύμης avatar
   Ευθύμης @ Iωνας 15/04/2011 11:21:55

   AEK Βρέ μούτρα!
   Χρόνια της πολλά!
   Και με ένα πρόεδρο μάγκα.

 2. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 14/04/2011 11:28:54

  Η ΑΕΚ, ο ΠΑΟ, ο ΠΑΟΚ, ο ΑΡΗΣ, ο ΟΣΦΠ και οποιαδήποτε άλλη ομάδα ως επιχείρηση είναι ...ιδέα.
  Μπορούν λοιπόν να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και φόρους και να εκδίδουν πλαστά εισητήρια και εικονικά τιμολόγια
  Μπορούν να έχουν 1000 πιθήκους η κάθε μια για να τα σπάνε, να σκοτώνουν, να πληρώνει η κοινωνία γήπεδα και οφειλές να τις επιχορηγεί και να τους χρωστάμε από πάνω.
  Είναι καλύτερες από τη Γιουβέντους ή τη Μαρσέιγ που έχουν υποβιβαστεί.
  Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα όλος αυτός ο συφερτός δεν θα λειτουργούσε παρά μόνο αν σεβόταν τους νόμους και το αθλητικό ιδεώδες.
  Εδώ είναι ιδέες.
  Ελπίζω να εφαρμοστεί το οικονομικό πλαίσιο και οι υποχρεώσεις που θέτει ο Πλατινί και ή να συμμορφωθούν ή να εξαφανιστούν.

  ΥΓ

  σε μια χώρα που οι ανίδεοι που διαχειρίζονται τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας κλείνουν νοσοκομεία και ΤΕΙ πρέπει να σώσουμε μαγαζάκια γιατί ο Α ή ο Β βολεύονται με δουλειές, ισχύ, προβολή ή θέλουν να βγουν στο πολιτικό στερέωμα.
  Οι πέντε μεγάλοι του Αθλητισμού μας θα λειτουργούσαν σε άλλη χώρα;
  ΟΧΙ στη Β λοιπόν για να ησυχάσουμε.

  ένας γάβρος...

  • ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ avatar
   ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ @ Ο Ιθαγενής 14/04/2011 12:01:25

   "στη Β λοιπόν για να ησυχάσουμε"

   Σωστό αυτό φίλε μου, αλλά με ακριβώς την ίδια λογική θα έπρεπε οι τής Β να πέσουν στη Γ, τής Γ στη Δ κ.ο.κ. Πολύ απλά, γιατί το κάθε σωματείο είναι τόσο λαμόγιο όσο τού επιτρέπει η ισχύς του. Για παράδειγμα (και για να μην περιοριζόμαστε στους σημερινούς πρωταγωνιστές "διαφόρων ιστοριών") ας θυμηθούμε την Παναχαϊκή τού Λουκόπουλου, τον Απόλλωνα τού Αλαμάνου, κλπ.

  • Ευθύμης avatar
   Ευθύμης @ Ο Ιθαγενής 15/04/2011 11:24:54

   Αγαπητέ γαύρε, προς το παρόν την μερίδα του λέοντος η κοινωνία την έχει πληρώσει και την πληρώνει στην ομάδα σου, ώς κρατικό μόρφωμα απο εποχές Κοσκωτά ακόμα.
   Είναι ωραία να το παίζει ο ολυμπιακός παρθένα με το γήπεδο φτιαγμένο τσάμπα απο την γραματεία αθλητισμού για τους ολυμπιακους αγώνες και μετά ο σημίτι αβούρι να το κάνει δώρο στον προηγούμενο πρόεδρο σας.

 3. Anonymous avatar
  Anonymous 14/04/2011 11:53:40

  Η ΑΕΚ διαφέρει, γιατί ανάμεσα στο "γαμήστε τον Πούστη τον Παναθηναϊκό" και στο "γαμήστε τον Πούστη τον Ολυμπιακό" κάνουν και μαθήματα ιστορίας και αγιασμούς, δεν το ξέρατε; Πολλοί σύλλογοι θα έπρεπε να έχουν κλείσει αλλά διατηρούνται από κάποιους ταλιμπάν κοπαδούς σαν αυτόν που έγραψε αυτό το άρθρο.

  • Ευθύμης avatar
   Ευθύμης @ Anonymous 15/04/2011 11:28:35

   Σας τσούζει που η ΑΕΚ δεν έχει μπλέξει ποτέ με ιστορίες με κασέτες, παράγκες, Δαλούκες, διαιτητάδες των 70'ς και τα λοιπά και τα λοιπά, εξ' ού και το μένος.
   Δεν πειράζει, είναι γνωστό οτι αντι να κοιτάτε να παίξετε τίμια το μόνο που θελετε είναι να τα κάνετε όλα ένα χυλό.
   Αμ δεν είναι έτσι.

 4. Γιώργος Π avatar
  Γιώργος Π 14/04/2011 11:59:07

  H AEK αποτελεί βαρίδι στη Νέα Τάξη του Γιωργάκη επειδή ενοχλούνται οι Τούρκοι λόγω Κωνσταντινούπολης.
  Ας το λάβουν κάποιοι υπόψη αυτό.

 5. Anonymous avatar
  Anonymous 14/04/2011 12:05:09

  H AEK λειτουργεί κάτω από τις εντολές της Ομάδας Ε...και ας το λάβουν κάποιοι υπόψη αυτό.

  • Ευθύμης avatar
   Ευθύμης @ Anonymous 15/04/2011 11:29:33

   Αντε κοπάνα κανά νομπελίστα έσυ και άσε τι κάνει η ΑΕΚ. Βλάκα.

 6. skymate avatar
  skymate 14/04/2011 12:25:53

  Της ΑΕΚ της ..εφυγε και ο αραπης τζιμπουρ .Μην το ξεχναμε κι αυτο.
  Ειχε μετα και πολλα προβληματα με τον Ελληναρα Μπαγιεβητη (σ) . Πολλοι το ξεχνανε και αυτο.
  Και πηρε και πριμ /χαρισμα ολα τα χρεη για να μην "πεσει" . Και αυτο ας το θυμομαστε .
  Ας ξεχασουμε μονον τις κακες στιγμες . Με το ψωμιαδης που τον στειλανε στην Καβαλα τωρα,ενω ο ανθρωπος ειναι .."αρρωστος" και αποφυλακιστηκε λογω .."προβληματων υγειας"..
  Ειθε να ειναι ελαφρυ το χωμα που την σκεπαζει..

  • ΑΓΑΠΗΝΩΡ avatar
   ΑΓΑΠΗΝΩΡ @ skymate 14/04/2011 13:01:05

   περί ομάδας ιδέας λοιπόν ο λόγος...
   έτη πολλά στους ΑΕΚτζήδες, πάντα με υγεία παιδιά!!!

   χώμα που περπάτησα, γη που νοσταλγώ....

   ΖΗΤΩ Η ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   ΑΓΑΠΗΝΩΡ Ο ΚΥΨΕΛΟ-ΕΞΑΡΧΕΙΩΤΗΣ

 7. Misha avatar
  Misha 14/04/2011 14:40:04

  Οι ιδέες δεν χρειάζονται χρυσοπληρωμένους μισθοφόρους για να εξυπηρετηθούν.
  «Αι ιδέαι» αποθνήσκουν όταν μετατρέπονται σε επιχειρήσεις ...
  Ο πρωταθλητισμός είναι μια αρρώστια αφ΄ εαυτού, και δεν έχει καμμία σχέση με οιαδήποτε ιδεολογία.
  Ο Τίγρης, ο Καπετάνιος, ο Θείος Σωκράτης και άλλοι παίξανε και παίζουνε με την ψυχολογία του οπαδικού όχλου για να προωθήσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα.
  Όποιος θέλει ιδέες και ιδανικά το παίζει «Αθλέτικ Μπιλμπάο» , έχει παίχτες με συγκεκριμένο εθνικό ή τοπικό προσανατολισμό και δε γίνεται φτιασιδωμένη μαϊμού, με παίχτες απο τα 4 σημεία του ορίζοντα, χορηγούς που κάνουν τις φανέλες και τα γήπεδα να μοιάζουν με το κυριακάτικο γιουσουρούμ , και οπαδούς που καταπίνουν μια φούχτα φιξάκια πριν πάνε στο γήπεδο.

 8. ένας ενωσίτης avatar
  ένας ενωσίτης 14/04/2011 16:48:58

  ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΜΕ ΤΑ ΤΟΣΑ ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΘΑ ΘΥΜΙΣΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΞΕΡΟΥΣ ΟΤΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ( Η ΑΕΚ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΠΙ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ) ΕΠΑΙΞΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ULKER , ΣΤΗΝ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΑΝ ΣΗΜΑ ΥΠΗΡΧΕ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΑ ΜΙΣΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΑΙ ΜΙΣΟ ΜΑΥΡΟ. ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΝ.
  ΤΩΡΑ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΠΑΧΥΛΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΝΑ ΑΠΕΜΠΟΛΟΥΜΕ ΟΣΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΑ .

  • Ευθύμης avatar
   Ευθύμης @ ένας ενωσίτης 15/04/2011 11:26:08

   +1000

 9. ΣΤΑΜ avatar
  ΣΤΑΜ 14/04/2011 16:53:45

  ποια ΑΕΚ και κιτρινους αετους......αντε να παμε ολοι στο καραισκακη....μαζι με υπουργους και νεοπλουτους...να ακουμπησουμε λιγο τη γκλαμουρια τους

 10. ΤΑΚΗΣ avatar
  ΤΑΚΗΣ 14/04/2011 22:28:43

  Οταν η ΑΕΚ πηγε στο Βελιγραδι που ηταν ο θρηνος και το βαζελακι.

 11. Ιεροκλής avatar
  Ιεροκλής 22/04/2011 00:39:08

  21/4/2011 Νταξει παιδιά ο ιστότοπος έχει άλλες προτεραιότητες, το δέχομαι, αλλά η βασίλισσα ξανακάθησε στο θρόνο της μετά από 18 χρόνια. ΡΕΑΛ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 1-0 και ο Ζοζέ Μουρίνιο πρώτος των πρώτων. Φίλαθλοι και μη .... υποκλινόμαστε...

 12. TRELA ME TIN AEK avatar
  TRELA ME TIN AEK 28/09/2011 11:47:54

  H AEK EINAI MIA KAI MONADIKIA PAEI KAI TELIWSE..!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.