#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/02/2012 19:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ζήτημα χρόνου να βγουν και… καλάσνικοφ στα γήπεδαΚαζάνι που βράζει έτοιμο να εκραγεί είναι η κατάσταση στο χώρο του ποδοσφαίρου με τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας τον τελευταίο καιρό και η Αστυνομία φοβάται ότι έρχονται τα χειρότερα. Και ο φόβος δεν είναι άλλος από το να υπάρξει νεκρός στις συγκρούσεις μεταξύ των χούλιγκαν των ομάδων. Όσο κι αν το απεύχονται οι επιτελείς αξιωματικοί, είναι κάτι που το βλέπουν να έρχεται σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια, διαπιστώνοντας όχι μόνο την έξαρση των οπαδικών συγκρούσεων αλλά και την αλλαγή του τρόπου και των αναβαθμισμένων μέσων που χρησιμοποιούν στα λεγόμενα «πεσίματα» της μιας ομάδας εναντίον της άλλης.

«Τα μαχαίρια βγαίνουν για ψύλλου πήδημα», σημειώνει στον «ΤτΚ» ανώτατος αξιωματούχος της ΕΛ.ΑΣ., «όπως και οι εκρηκτικοί μηχανισμοί. Είναι ζήτημα χρόνου να βγουν και τα καλάσνικοφ!».

Αυτό που επίσης ανησυχεί τους αστυνομικούς που ασχολούνται με την καταπολέμηση της αθλητικής βίας είναι ότι στους σκληρούς πυρήνες των χούλιγκαν των ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα έχουν εισχωρήσει Αλβανοί και ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση, καθώς και ακροδεξιά στοιχεία.

Οι ίδιοι οι αστυνομικοί, παρά τις όποιες σημαντικές επιτυχίες τον τελευταίο καιρό, αποτρέποντας ραντεβού θανάτου, σηκώνουν κατά κάποιον τρόπο τα χέρια ψηλά, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Αστυνομίας αλλά ολόκληρης της κοινωνίας, ιδίως των παραγόντων του ποδοσφαίρου. Από την άλλη, τα συνδικαλιστικά τους σωματεία, όπως η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, με ανακοίνωση της πριν από τρεις ημέρες προειδοποιεί ότι θα «συμβάλει» στο να μην πραγματοποιηθούν αθλητικές συναντήσεις κάποια Κυριακή, «αφού η ζωή και η ακεραιότητά μας είναι πολυτιμότερη από τα εκατομμύρια των Σωματείων, ΠΑΕ».

Ενδεικτικό της αθλητικής βίας είναι το γεγονός ότι τους τελευταίους 6 μήνες έχουν σημειωθεί 15 επιθέσεις-συμπλοκές μεταξύ των χούλιγκαν, ενώ στην Αττική έχουν απασχολήσει την Αστυνομία δέκα εκρήξεις με στόχο συνδέσμους των τριών μεγάλων ομάδων του Λεκανοπεδίου. Οπως επισημαίνουν στον «ΤτΚ» πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ., η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι χούλιγκαν βομβιστές είναι σε πολλές περιπτώσεις πανομοιότυπη με αυτή των ανθρώπων της νύχτας που τοποθετούν γκαζάκια ή εκρηκτικούς μηχανισμούς με δυναμίτη σε νυχτερινά μαγαζιά.

«Εχουν καλή τεχνογνωσία και χρησιμοποιούν μεγάλη ποσότητα βραδύκαυστης δυναμίτιδας με αποτέλεσμα η έκρηξη να είναι τόσο ισχυρή ώστε να προκαλεί υλικές ζημιές σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων. Παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό ότι η δράση τους έχει αναβαθμιστεί», αναφέρει έμπειρος πυροτεχνουργός.

Δύο πρόσφατα χτυπήματα ανησύχησαν ιδιαίτερα τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Το πρώτο έγινε στις 16 Ιανουαρίου 2012 όταν άγνωστοι ανατίναξαν τα γραφεία φιλάθλων του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι και το δεύτερο τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας στην Πάτρα και πάλι σε σύνδεσμο του «τριφυλλιού». Και στις δύο περιπτώσεις από τύχη και μόνο δεν θρηνήθηκαν θύματα, ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές ακόμα και σε καταστήματα που βρίσκονταν σε απόσταση 50 μέτρων. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι δράστες των δύο επιθέσεων είτε εκπαιδεύτηκαν από ποινικούς είτε ανήκουν οι ίδιοι στον ποινικό χώρο. Πίσω τους δεν άφησαν κανένα ίχνος -δείγμα του επαγγελματισμού τους- με συνέπεια το έργο των αστυνομικών να γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.

Μια άλλη πτυχή του προβλήματος, σοβαρή κι αυτή, είναι ότι στις τάξεις των χούλιγκαν έχουν εισχωρήσει άτομα του υποκόσμου, κοινώς κακοποιοί, που δραστηριοποιούνται κυρίως στο εμπόριο ναρκωτικών, στη σωματεμπορία και την προστασία («μπραβιλίκι»). Οι αστυνομικοί είναι πεπεισμένοι από σειρά όχι μόνο ενδείξεων αλλά και αποδείξεων ότι αρκετές από τις συγκρούσεις των χούλιγκαν υποκρύπτουν -με το πρόσχημα των σωματειακών διαφορών-ξεκαθάρισμα λογαριασμών σε παράνομες υποθέσεις.

Η Αστυνομία γνωρίζει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις ατόμων, ακόμη και σεσημασμένων κακοποιών που έχουν εισχωρήσει σε σκληρούς πυρήνες χούλιγκαν, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από αυτό που ήδη έπραξε καθώς η όλη προσπάθεια «ναυαγεί» στη Δικαιοσύνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που αναφέρεται στην περίπτωση ενός 27χρονου «χουλιγκάνου ΑΕΚτζή», σεσημασμένου για ληστείες και προστασίες, ο οποίος από τις αρχές του ’09 έχει συλληφθεί μέχρι σήμερα τρεις φορές και παρά ταύτα κυκλοφορεί ελεύθερος. Μάλιστα και τις τρεις φορές που προσήχθη στον εισαγγελέα, οι αστυνομικοί είχαν προσκομίσει και βίντεο που τον έδειχναν να πρωτοστατεί σε επεισόδια χούλιγκαν.

Οι πολιτικές διαφορές στις οπαδικές συγκρούσεις δεν φαίνεται, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, να έχουν τον πρωτεύοντα ρόλο, ανεξαρτήτως του γεγονότος αν οι σκηροπυρηνικοί για παράδειγμα της ΑΕΚ εντάσσουν τον εαυτό τους στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Μεταξύ σοβαρού και αστείου αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ είπε στον «ΤτΚ» ότι η ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας έχει «παράδοση» στην ακροαριστερά και την αναρχία, «αρκεί να σκεφτείται ότι και τα μέλη της 17Ν ήταν φανατικοί ΑΕΚτζήδες!»

Ο σκληρός πυρήνας των χούλιγκαν στην Αθήνα δεν ξεπερνά τα 350 άτομα. Λίγο-πολύ είναι γνωστά στους αστυνομικούς του Τμήματος Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας, αλλά τα στοιχεία που έχουν σε βάρος τους -μέχρι στιγμής- είναι ισχνά για να «δέσουν» κατηγορίες. Οι σκληροπυρηνικοί χούλιγκαν, οι «επαγγελματίες» όπως τους αποκαλεί η Αστυνομία, έχουν τη δυνατότητα στα επεισόδια να συμπαρασύρουν ένα «στρατό» περίπου 1.500 οπαδών.

Τα «φυτώρια» του χουλιγκανισμού παραμένουν σύμφωνα με την Αστυνομία οι σύνδεσμοι φιλάθλων των ομάδων, οι οποίοι στην Αττική αριθμούνται στους 90. Οπως εξηγούν αστυνομικοί, ο νόμος 3708/08 που «υποχρέωνε» τις ΠΑΕ να εντάξουν στις διοικήσεις τους τους οργανωμένους οπαδούς τους υπό τη μορφή «λέσχης» δεν προχώρησε καθώς δεν προέβλεπε την παράλληλη κατάργηση των υπαρχόντων Συνδέσμων. Ετσι, η συντριπτική πλειοψηφία των ΠΑΕ απέφυγε να δημιουργήσει «λέσχες», στεγάζοντας με αυτό τον τρόπο ακραία «στοιχεία» με ό,τι αυτό συνεπαγόταν σε βάρος τους, με αποτέλεσμα οι Σύνδεσμοι να παραμείνουν ως έχουν, καθ’ όλα νόμιμοι με άδεια από το Πρωτοδικείο ως σωματείο αθλητικού σκοπού!

(Από ρεπορτάζ στον "Ελεύθερο Τύπο"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. unfair avatar
  unfair 06/02/2012 19:47:24

  Στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τα επεισόδια άρχισαν στα γήπεδα.

 2. Νταβελιώτης avatar
  Νταβελιώτης 06/02/2012 23:29:18

  Αφήστε τους να σφάζονται.
  Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εμπλέκεται η αστυνομία ή οποιοσδήποτε άλλος με ανθρώπους που συχνάζουν στα γήπεδα.
  Αν υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πηγαίνουν στο γήπεδο αυτοί είναι μόνον όσοι θέλουν να σφαχτούν μεταξύ τους.
  Αφήστε τους να σφαχτούν και στείλτε μετά τα ασθενοφόρα να μαζεύουν πτώματα και τραυματίες.

  Νοήμον όν την σήμεραον ημέραν δεν πατάει το πόδι του σε κανένα γήπεδο.
  Όντα τόσο χαμηλού και εγκληματικού iq δεν είναι και τόσο απαραίτητα για μια κοινωνία.
  Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς μερικές εκατοντάδες ηρωικώς πεσόντων υπέρ βάζελου ή γάβρου χουλιγκάνους.
  Νομίζω πως θα τα καταφέρουμε.
  Και η αστυνομία έχει πάρα πολύ δουλειά για να προστατέψει τους νομοταγείς πολίτες απ' την διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα και δεν πρέπει να χαραμίζεται για να κυνηγάει αυτούς που κάνουν κέφι να μαχαιρώνονται, να πυροβολούνται και να σκοτώνονται μεταξύ τους.

  • αποκατάσταση avatar
   αποκατάσταση @ Νταβελιώτης 07/02/2012 10:37:07

   Αυτό ακριβώς πιστεύω. Είναι δυνατόν σε ένα "ντέρμπι" να παρατάσονται 10.000 αστυνομικοί για να προφυλάξουν τους οπαδούς από το να μη σφαχτούν μεταξύ τους; Καλό είναι να πέφτουν οι μάσκες. Δεν υπάρχει λόγος να προφυλάσσεις κάτι που δεν είναι υγιές μόνο και μόνο για να το διαιωνίζεις για το καλό τάχα του αθλητισμού και του πολιτισμού. Το καλό του πολιτισμού επιβάλλει την απαγόρευση των τεράστιων συναθροίσεων στα γήπεδα όταν το επίπεδο του πλήθους είναι σάπιο. Τώρα αν ξεμείνουν από ενασχόληση τίποτα χουλιγκάνοι δεν πειράζει, ή θα ασχοληθούν με κάτι το υγιές ή ξαφνικά θα ανακαλύψουμε ένα πρόβλημα που είχαμε ξεχάσει ότι το είχαμε κρύψει κάτω από το χαλί.

 3. Σταύρος avatar
  Σταύρος 07/02/2012 01:08:56

  Ο "ελεύθερος Ρύπος" έχει πρόβλημα με την ακροδεξιά;
  Στο... δεξί μου!

 4. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 07/02/2012 11:07:42

  Δεν είναι τόσο απλό. Η βία δε θα παραμείνει μόνο μέσα στα γήπεδα.

  Άλλωστε οι οπαδικοί στρατοί δεν είναι απλά τσούρμα ανεγκέφαλων, αλλά συμμορίες οργανωμένες επαγγελματικά (ποιος αμφισβήτησε ποτέ τον επαγγελματισμό της STASI…) , με κίνητρα και σκοπούς τελείως άσχετους με το ποδόσφαιρο.

  Φυσικά επειδή οι άθλιοι που μας κυβερνούν μετράνε και το τελευταίο ψηφαλάκι ,ακόμα και αν προέρχεται από ανεγκέφαλους του «πετάλου», αλλά και ,κυρίως, γιατί «είναι πολλά τα λεφτά Άρη», ετοιμαστείτε να δείτε στους δρόμους μας να κυριαρχούν Μεξικάνικου τύπο συμμορίες (μαζί βέβαια με τις ορδές των λαθρομεταναστών).

  Από την άλλη βέβαια ,όταν έχεις Υπουργό Δημόσιας Τάξης και ΠΡΟ-ΠΟ έναν Χρηστάκη Παπουτσή ,αισθάνεσαι μια κάποια ασφάλεια ,πώς να το κάνουμε!

 5. ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ 07/02/2012 12:07:52

  Επειδή μπερδεύτηκα λίγο με τις τοποθετήσεις σας, θα ήθελα να ρωτήσω :
  Για να μην ασχολούντε οι αστυνομικοί με τους όποιους πάνε για κακό στο γήπεδο, εγώ με τον γιο μου, το κόβουμε το γήπεδο;
  Με το ίδιο σκεπτικό, επειδή δεν μπορούνε να ξεχωρίσουν και να συλλάβουν τους "κακούς" από τις κινητοποιήσεις, σταματάμε να συμμετέχουμε σ'αυτές;
  Επειδή δεν μπορούν να επιβάλουν την έννομη τάξη στους δρόμους και στην καθημερινότητά μας, κόβουμε την έξοδο από το σπίτι;
  Ο "ακροδεξιός" που αναφέρει το ρεπορτάζ τι ακριβώς είναι;

  Κάτοικος της Θύρας 31 του ΟΑΚΑ σε όλα τα παιγνίδια της ΑΕΚ και πραγματικός ΔΕΞΙΟΣ

 6. Κριτική σκέψη avatar
  Κριτική σκέψη 04/03/2012 17:06:16

  Τα καλάσνικοφ στα γήπεδα? Ευτυχώς έχουμε τον Πρόεδρο που όταν βρέθηκε στο καραισκάκη δεν βρήκε έναν λόγο να καταδικάσει τα έκτροπα από τους ολυμπιακούς. Τι να πει κανείς σ΄αυτή τη χώρα. Έρημη ΕΛΛΑΔΑ.....!!! Βόμβες σε καταστήματα διαιτητών!!! Έρημη ΕΛΛΑΔΑ!!!! Ο πρόεδρος δεν βγήκε να καταδικάσει την αθλητική βία. Θυμίζω δια της ερωτήσεως....
  Ο Ανδρουλάκης τι ομάδα είναι? άντε ολυμπιακός.
  Ο Λοβέρδος τι ομάδα είναι? άντε ολυμπιακός.
  Ο Πάγκαλος τι ομάδα είναι? ..........
  Ο Τραγάκης τι ομάδα είναι?.........
  Ο Σημίτης τι ομάδα είναι? ......ε..ε...ε..?
  ΑΑΑΑ ξέχασα ο Σαμαράς ???
  Άντε γειά... Και μετά περιμένουμε να διορθωθεί η κατάσταση στη Χώρα...ΧΑ ....
  ΧΑ....ΧΑ....ΧΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.