Επερώτηση και αντιδράσεις για τη φλόγα
20/02/2014 13:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επερώτηση και αντιδράσεις για τη φλόγα

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Ολυμπίας , η μετακίνηση της αφής της Ολυμπιακής φλόγας για τις Ολυμπιακούς αγώνες Νεότητας που θα γίνουν το ερχόμενο καλοκαίρι στην Κίνα από την Αρχαία Ολυμπία στο Παναθηναϊκό στάδιο, είδηση που πρώτο αποκάλυψε το antinews.gr

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Ολυμπίας , η μετακίνηση της αφής της Ολυμπιακής φλόγας για τις Ολυμπιακούς αγώνες Νεότητας που θα γίνουν το ερχόμενο καλοκαίρι στην Κίνα από την Αρχαία Ολυμπία στο Παναθηναϊκό στάδιο, είδηση που πρώτο αποκάλυψε το antinews.gr

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από την επιστολή διαμαρτυρίας της δημοτικής αρχής της Αρχαίας Ολυμπίας προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής συνεχίζονται με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη και αναμένεται να κορυφωθεί με παράσταση εκπροσώπων της κοινωνίας της Αρχαίας Ολυμπίας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Στην ερώτηση της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι με την απόφαση της μετακίνησης της τελετής της αφής από την Αρχαία Ολυμπία στο Παναθηναϊκό στάδιο την οποία και αναφέρει ως πρόταση της ΔΟΕ «εμπεριέχει τον κίνδυνο περαιτέρω εμπορευματοποίησης των συμβόλων και του πνεύματος των Ολυμπιακών αγώνων". Ερωτά έτσι τον υπουργό Πολιτισμού «αν είναι σε γνώση του και πως σκοπεύει να αντιδράσει ώστε να αποτραπεί αυτή η μεθόδευση που πλήττει την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά».

Ωστόσο ούτε η συγκεκριμένη επερώτηση , ούτε οι αντιδράσεις πολιτών και δημοτικών αρχών δεν πρόκειται να αλλάξουν τις αποφάσεις αφού είναι τελεσίδικες και προέρχονται από την ΔΟΕ .

Κι αναφερόμαστε στην επιστολή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που έχει όλες τις αρμοδιότητες της φλόγας , η οποία αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στους Ολυμπιακούς αγώνες και τους Ολυμπιακούς αγώνες Νέων και συμπληρώνει ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας θα διατίθεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΛΟΓΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ.

Διευκρινίζεται ότι στους δυο Ολυμπιακούς αγώνες νεότητας Θερινούς (Σιγκαπούρη) και Χειμερινούς (Ίνσμπρουκ) ήταν στην διακριτική ευχέρεια των διοργανωτών να αποφασίσουν τον τόπο (Αρχαία Ολυμπία ή Καλλιμάρμαρο) της αφής αφού είχε να κάνει και με το κόστος της τελετής που ήταν μηδενικό στην περίπτωση της Αθήνας ενώ αντίθετα υπήρχε δαπάνη για την Αρχαία Ολυμπία λόγω απόστασης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. πΔπ avatar
  πΔπ 20/02/2014 14:49:54

  ...Στην πολιορκία της Ακρόπολης της Αθήνας από τους Έλληνες, τους πρώτους κιόλας μήνες της Επανάστασης του 1821, ο κίνδυνος για τα μνημεία της Ακρόπολης ήταν μεγάλος. ... ... Όταν οι πολιορκητές πληροφορήθηκαν πως οι Τούρκοι πελεκούσαν τα αρχαία κτίρια για να βγάλουν το μολύβι που υπάρχει στους συνδέσμους των λίθων, ύστερα από υπόδειξη του Πιττάκη, τους έστειλαν βόλια για να σταματήσουν την καταστροφή! ... (όπως το διηγήθηκε ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής στην κηδεία του αρχαιολόγου Κυριάκου Πιττάκη.) ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ «ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ» Εκδόσεις ΕΡΜΗΣ Αν της ΔΟΕ της πέφτει μακρυά η Ολυμπία, θα την μεταφέρουμε εμείς την φλόγα μέχρι την Αθήνα. Τιμή μας! Αλλιώς, ας χρησιμοποιούν έναν αναπτήρα, τύπου bic, για την αφή της φλόγας στο Στάδιο Τέλεσης των Αγώνων κι ας μας αφήσουν ήσυχους! Και καλά ξεκουμπίδια!!!

 2. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 20/02/2014 15:37:18

  Είναι ίσως το πρώτο βήμα της ΔΟΕ για να αποστασιοποιηθεί της αφή της Ολυμπιακής φλόγας από την Ολυμπία και ακολούθως και από την Ελλάδα, όπως πρόσφατα ακούστηκε! Η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει έστω και αρκετά καθυστερημένα, το κτητικό δικαίωμα της φλόγας αλλά και της ονομασίας "ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ" και να αφήσει την Δ(Ο)Ε να οργανώνει Παγκόσμιους ή ακόμα και ...διαγαλαξιακούς αγώνες ή όπως άλλως θέλει να τους ονομάσει, όχι όμως "ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ"!

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 21/02/2014 17:37:18

  Ο δημόσιος "μοδάτος" ευτελισμός της γυναίκας που απαξιώνει τον άνδρα, στο νορβηγικό διαφημιστικό "Αεροδρομικός Ερωτας", το οποίο προβλήθηκε Ταυτόχρονα, με τη Τελετή Εναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι: "XXL: All Sports United" http://on-msn.com/1f2N3Jr Εξόφθαλμη η προσπάθεια απαξίας κι αυτού ακόμα του Ολυμπιακού Ιδεώδους. Τι σχέση μπορεί να έχει η Ολυμπιακή Φλόγα με τα Αγη αυτά; Γι αυτό, Ελληνική, ειρηνική, λιτή και απέριττη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, κάθε 4 χρόνια, στην Ολυμπία. Οπως ακριβώς αρμόζει με το "Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο" του Ολυμπιακού Υμνου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.