Επέλεξε πόλεμο ο Κοντονής
16/04/2015 15:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επέλεξε πόλεμο ο Κοντονής

Την μετωπική σύγκρουση με τις πανίσχυρες FIFA και UEFA επέλεξε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής και η κυβέρνηση καταργώντας το αυτοδιοίκητο στην ΕΠΟ μέσω του νέου Αθλητικού Νόμου που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση.

Ο νέος Υφυπουργός Αθλητισμού έδειξε αποφασισμένος να παρέμβει και ίσως καταλύσει το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, δείχνοντας έτσι ότι δεν θα υποχωρήσει στα όσα έχουν θέσει ως κόκκινη γραμμή οι διεθνείς ομοσπονδίες και βέβαια το κλίμα μυρίζει μπαρούτι.

«Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα εκχωρήσει ευθύνες αλλά θα ανακτήσει και ό,τι έχει κακώς μέχρι τώρα εκχωρηθεί! Το κράτος με βάση το άρθρο 16 παρ. 9 του Συντάγματος επιτελεί ρόλο ελεγκτικό σε όλα τα θέματα του ελληνικού αθλητισμού και αυτόν τον ρόλο θα τον παίξει και θα τον ασκήσει στο ακέραιο» είπε χαρακτηριστικά ο Σ. Κοντονής στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο υπουργείο Παιδείας το πρωί της Πέμπτης.

Στην συνέχεια, σε ερώτηση που του έγινε ο κ. Κοντονής διευκρίνισε πως: «Ο έλεγχος στις αθλητικές ομοσπονδίες και όπου υπάρχει ροή δημόσιου χρήματος θα γίνεται κανονικά. Επανασυστάθηκε ο ελεγκτικός μηχανισμός για τις ομοσπονδίες και ο έλεγχος θα γίνει σε βάθος τριετίας».

Όσο για το αυτοδιοίκητο, τόνισε πως: «Η Πολιτεία αναγνωρίζει το αυτοδιοίκητο όπως υπάρχει σε Δήμους, Περιφέρειες και τα Πανεπιστήμια. Εν υπάρχει περίπτωση όμως να εξαιρεθούν από τον έλεγχο, όπου υπάρχει δημόσιο χρήμα. Θέλουμε το αυτοδιοίκητο, όλες όμως οι ομοσπονδίες θα ελέγχονται και θα διοικούνται με ενιαίο τρόπο, χωρίς να υπάρχουν θύλακες και εξαιρέσεις. Η UEFA και η FIFA είναι διεθνείς οργανισμοί που διέπονται από το ελβετικό δίκαιο.

Η ελληνική Βουλή είναι ο χώρος που νομοθετεί με απευθείας εντολή από τον ελληνικό λαό. Προφανώς η ιεραρχία είναι αντίθετη. Κατά το παρελθόν το ελληνικό κράτος ψήφισε και νομοθέτησε. Μετά από δεκαετή τουλάχιστον εμπειρία όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Η ελληνική δικαιοσύνη έχει πλέον και επίσημο πόρισμα για δράση δυο εγκληματικών οργανώσεων. Αν κάποιος διεθνής παράγοντας θεωρεί ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο έχει λειτουργήσει σωστά, ας έρθει να μας το πει».

Όσο για τυχόν τιμωρίες και την πιθανότητα αποκλεισμού ομάδων από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, διευκρίνισε πως: «Η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε δέχεται εκβιασμούς και νομοθετεί με βάση το συμφέρον των πολιτών και κυρίως της νεολαίας που θέλει να ασχολείται με τον αθλητισμό. Δε νομίζω ότι θα υπάρξει αποκλεισμός γιατί οι διεθνείς οργανισμοί έχουν αντιληφθεί την κατάσταση που επικρατεί».

Για τη συνεργασία του με την ΕΠΟ, απάντησε: «Οι σχέσεις είναι σε επίπεδο διαβούλευσης. Δε σας κρύβω ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες από την πλευρά της ΕΠΟ. Για παράδειγμα αν είναι αντίθετη στο άρθρο 5 που αφορά στους τακτικούς δικαστές και τις πειθαρχικές επιτροπές, θα πρέπει να μας πει το γιατί. Ζητάμε καθαρές και αιτιολογημένες απαντήσεις».

Για τις παρατηρήσεις της UEFA σχολίασε: «Είναι εποικοδομητικές οι παρατηρήσεις από την UEFA και κάποιες από αυτές ίσως συμπεριληφθούν στο νόμο»..

Κατά την αποχώρησή του, σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι ο κ. Κοντονής δήλωσε πως είναι αισιόδοξος ότι θα επικρατήσει η λογική από την πλευρά της UEFA και δεν θα υπάρξει θέμα τιμωρίας ομάδων, όμως σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιωθεί, τότε η Κυβέρνηση θα αποφασίσει την στάση που θα κρατήσει.

Τέλος, για τις αλλαγές που θα υπάρξουν στο νομοσχέδιο μετά και την παρέμβαση της ΟΥΕΦΑ και τις ΦΙΦΑ, τόνισε ότι: «Δεν θα γίνουν θεμελιώδης μετατροπές, αλλά θα γίνει μία προσπάθεια να δοθούν εξηγήσεις, ώστε να κατανοήσουν οι αρχές τους λόγους που κρίνουν τα συγκεκριμένα μέτρα αναγκαία».

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Παρατηρητής avatar
    Παρατηρητής 20/04/2015 10:03:23

    να το θυμηθείτε. αυτό θα είναι το φυτίλι που θα ανάψει την βόμβα του συρίζα. οι άνθρωποι είναι εκτός τόπου και χρόνου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.