Δυσφορία Ανδριανού για τη ματαίωση αγώνων
03/04/2014 21:29
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δυσφορία Ανδριανού για τη ματαίωση αγώνων

Την έντονη δυσφορία του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού προκάλεσε η απόφαση της Ολυμπιακής Επιτροπής να προτείνει στις αθλητικές Ομοσπονδίες, την ματαίωση όλων των αγωνιστικών τους δραστηριοτήτων το σαββατοκύριακο 12-13 Απριλίου ως αντίδραση για την περικοπή των επιχορηγήσεων του 2014.

Με μια μακροσκελή επιστολή που έστειλε προς τον Τύπου ο Γιάννης Ανδριανός δείχνει αιφνιδιασμένος από την κίνηση αυτή και αφήνει αιχμές για μια υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση όλων των πλευρών.

Υπογραμμίζει μάλιστα με έμφαση ότι θα πρέπει να γίνει διαχειριστικός έλεγχος σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες προκειμένου να γνωρίζει ο Έλληνας φορολογούμενος που πάνε τα λεφτά του και μετά να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των επιχορηγήσεων αν αυτό καταστεί δυνατό.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Γιάννη Ανδριανού

«Στην συνάντηση της 13ης Μαρτίου με τους Προέδρους των Ομοσπονδιών στην έδρα της ΕΟΕ, συζητήσαμε διεξοδικά, για πάνω από πέντε ώρες, τα χρόνια ζητήματα που αφορούν τον ελληνικό αθλητισμό, σε κλίμα κατανόησης και εποικοδομητικότητας και συμφωνήσαμε να παραμείνουμε σε συνεχή συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων.

Σε ότι αφορά το ύψος της τακτικής κρατικής επιχορήγησης (πέραν δηλαδή της έκτακτης επιχορήγησης που δόθηκε στο τέλος του χρόνου), το οποίο είναι περίπου στο επίπεδο του 2013, τα μεγέθη ήταν ήδη γνωστά στις Ομοσπονδίες πολλούς μήνες πριν, πολύ πριν ψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός τον Δεκέμβριο του 2013.

Όλοι οι Έλληνες θα θέλαμε οι διαθέσιμοι πόροι για τον αθλητισμό, όπως και για την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, να ήταν περισσότεροι. Όμως τα δεδομένα της δημοσιονομικής συνθήκης είναι συγκεκριμένα και οριοθετούν τις δυνατότητές μας.

Παρ’ όλα αυτά, στην συνάντηση εξετάσαμε με τις Ομοσπονδίες συγκεκριμένες προτάσεις για την διευκόλυνση της κατάστασης, οι οποίες ήδη αξιολογούνται και αρκετές έχουν δρομολογηθεί - όπως για παράδειγμα το αίτημα για συνάντηση του Προέδρου της ΕΟΕ και του Προέδρου της ΕΟΠΕ με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να εξεταστούν τα προβλήματα με το πλεονάζον προσωπικό τα οποία πολλοί πρόεδροι Ομοσπονδιών θέτουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις.

Ταυτόχρονα, επεσήμανα στους Προέδρους των Ομοσπονδιών ότι η επικείμενη επικύρωση της θετικής πορείας της εθνικής οικονομίας θα διευκολύνει την διεκδίκηση πρόσθετης έκτακτης επιχορήγησης από το Υπουργείο Οικονομικών, την οποία άλλωστε πετύχαμε και πέρσι.

Βεβαίως, προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η διεξαγωγή πλήρους διαχειριστικού ελέγχου στις Ομοσπονδίες, τα πορίσματα του οποίου θα επισφραγίσουν την διαφάνεια τους έναντι των Ελλήνων πολιτών που τις χρηματοδοτούν από το υστέρημά τους.

Κι εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι ο έλεγχος αυτός - παρά τις διάφορες ακατανόητες αντιδράσεις που εκφράστηκαν από κάποιες Ομοσπονδίες - είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους φορολογούμενους, ιδιαίτερα μάλιστα στη σημερινή δύσκολη συνθήκη που οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τις αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών τους, όπως και πολλοί πρωταθλητές μας τις συμμετοχές τους στις διεθνείς διοργανώσεις, ενώ την ίδια ώρα Ομοσπονδίες αρνούνται να εντάξουν τους υπαλλήλους τους στο ενιαίο μισθολόγιο, κάποιους από τους οποίους μάλιστα τους έχουν προσλάβει εκτός ΑΣΕΠ, σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα από τον νόμο 2725/99.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, με δεδομένο τον σεβασμό στην δυνατότητα της ΕΟΕ και των Ομοσπονδιών να αποφασίσουν ελεύθερα την κατά την γνώμη τους ενδεικνυόμενη πορεία δράσης, υπογραμμίζω ότι τόσο η επίλυση των πιεστικών προβλημάτων, όσο και ο πιο μακρόπνοος σχεδιασμός για την επόμενη μέρα του ελληνικού αθλητισμού, προϋποθέτει την υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση όλων των πλευρών.

Σε ότι αφορά την Πολιτεία, η βούληση για την προάσπιση του κοινωνικού αγαθού του αθλητισμού και την έμπρακτη διασφάλισή του για όλους τους Έλληνες, υπάρχει και αποδεικνύεται στην πράξη. Ενδεικτικά αναφέρω την κατοχύρωση των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού, την επιχορήγηση των αθλητικών σωματείων που έγινε πέρσι για πρώτη φορά από το 2009, την καταβολή των για πολλά έτη οφειλόμενων πριμ πρωταθλητών και διακριθέντων αθλητών με αναπηρία, την νομοθετική επίλυση του προβλήματος των αυθαίρετων αθλητικών εγκαταστάσεων, και τα έργα επισκευής και συντήρησης που υλοποιούνται και δρομολογούνται στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της συγκυρίας».

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.