Το παρασκήνιο στο Mega
09/03/2016 13:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρασκήνιο στο Mega

Τελικά αντί να κλείσει η κυβέρνηση το Mega θα το κλείσουν οι μέτοχοι; Είναι το ερώτημα που πλανάται πάνω από το τηλεοπτικό τοπίο μετά από την έξοδο της μετοχής από το ΧΑ καθώς πέρασε η προθεσμία για την ολοκλήρωση της αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15,1 εκατ. ευρώ. Το μεγάλο κανάλι με τους 500 περίπου εργαζόμενους βρίσκεται στον αέρα καθώς ο «συνεταιρισμός» των Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη και Ψυχάρη τρίζει επικίνδυνα.

Τελευταία ευκαιρία για να διασωθεί το κανάλι είναι η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Παρασκευή όπου θα αποφασιστεί αν θα μπουν τα χρήματα για την αύξηση ή αν θα σκάσουν τα δάνεια της Τηλέτυπος που ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή και θα μπουν τα χρήματα, παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις που κυκλοφορούν στην αγορά.

Δύο είναι τα σενάρια:

1.Το πρώτο είναι να μπουν τα χρήματα και να μπουν και νέοι μέτοχοι. Συγκεκριμένα, να βάλει ο Βαρδινογιάννης το μερίδιό του και ο Μπόμπολας το δικό του ενώ οι Θ. Φιλιππόπουλος από την πλευρά Βαρδινογιάννη και Δ. Μάρης από την πλευρά Μπόμπολα, να αγοράσουν το μερίδιο του Ψυχάρη ο οποίος θα μείνει με πολύ μικρότερο ποσοστό και ουσιαστικά θα χάσει το μαγαζί. Με τη διαδικασία αυτή θα ξεμπλοκάρει το κανάλι και θα προχωρήσει στα σχέδιά του για αναδιάρθρωση χρέους, αλλαγή έδρας και συμμάζεμα σε όλα τα επίπεδα.

2.Το δεύτερο σενάριο είναι να μη γίνει τελικά η αύξηση κεφαλαίου και το κανάλι να ρίξει... μαύρο τυπικά βεβαίως. Στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες που έχουν τα δάνεια (και οι τέσσερις με πρώτη την Εθνική) θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Θα κάνουν εκκαθάριση εν λειτουργία, θα διεκδικήσουν τηλεοπτική άδεια που θα χρησιμοποιηθεί ως «προίκα» για την εξεύρεση αγοραστή ο οποίος θα μπορούσε να δώσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια για ένα έτοιμο μαγαζί με ταινιοθήκη, αρχείο ειδήσεων και βεβαίως το όνομα.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι οι σχέσεις των τριών μετόχων είναι σε οριακό σημείο αλλά με πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις. Για παράδειγμα οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Στ. Ψυχάρης παρά τις υποσχέσεις ότι αυτός θα βάλει χρήματα και για τον ΔΟΛ και για το μερίδιο του Μπόμπολα ώστε να αποκτήσει το management, δεν το έκανε ποτέ. Και οι άλλοι δύο αναζητούσαν τρόπους για να αρθεί το αδιέξοδο.

Ο Βαρδινογιάννης στις τελευταίες συνεδριάσεις φέρεται να άλλαξε γνώμη και να μην ήθελε να συμμετάσχει κρατώντας μόνο το Star. Ο δε Φώτης Μπόμπολας είχε εξαρχής δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει αν δεν του εξοφληθούν χρέη άνω των 12 εκατ. ευρώ της Τηλέτυπος στην εταιρεία παραγωγής Άνωση, δικής του ιδιοκτησίας.

Το κλίμα ήταν πολύ τεταμένο και ο φόβος κατάρρευσης πολύ πιθανός, αν και πολλοί έλεγαν ότι δεν θα αφήσουν το μαγαζί να πέσει. Παρά το γεγονός ότι το Mega έχει ταυτιστεί με τη διαπλοκή και την... όχι και τόσο αντικειμενική πληροφόρηση, πρόκειται για σημαντικό περιουσιακό στοιχείο. Αν χαθεί από τα χέρια των μετόχων θα καταρρεύσει μαζί και η Πήγασος του Μπόμπολα και η Άνωση, ενώ και οι τράπεζες θα έχουν σοβαρό πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια.

Και βεβαίως 500 άνεργοι δε φταίνε σε τίποτε για τα επιχειρηματικά παιχνίδια που παίζονται αλλά και για τα παιχνίδια εξουσίας και τις υπόγειες διεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ.