Τηλεοπτικές άδειες: Ένα βήμα πριν από την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;
26/09/2016 16:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τηλεοπτικές άδειες: Ένα βήμα πριν από την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

Ανοικτός είναι, σύμφωνα με έγκυρες πηγές από τις Βρυξέλλες, ο δρόμος για να παραπεμφθεί η Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) για το μείζον θέμα των τηλεοπτικών αδειών, το οποίο μετά από τις τελευταίες εξελίξεις τείνει να μετατραπεί σε Βατερλό της κυβέρνησης

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης που βρέθηκε στην καρδιά της Ε.Ε. και επέλεξε να κρυφτεί κυριολεκτικά, συναντήθηκε με παράγοντες της Επιτροπής και έλαβε τα σχετικά μηνύματα.

Εξάλλου είχε καταλάβει τι θα γίνει, όταν στις 16 Ιουνίου, ο επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ έστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιάσχετικά με διατάξεις του πολυσυζητημένου νόμου 4339/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ο Κοτζιάς είχε ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς είχαν κάνει το σχεδιασμό τους, ενώ ήταν μπροστά και ο διαγωνισμός για τις άδειες.

Οι επισημάνσεις της Κομισιόν στη μακροσκελή επιστολή των 29 σελίδων ήταν σοβαρότατες, ενώ υπήρχε έμμεση αναφορά στο ζήτημα των αδειών με την επισήμανση για εσφαλμένη μεταφορά και πλημμελή εφαρμογή της οδηγίας 2002/20/ΕΚ για την αδειοδότηση δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Η Κομισιόν δεν διαθέτει βέβαια τη νομική βάση για να παρέμβει στη διαδικασία αδειοδότησης, αλλά είχε θέσει από το καλοκαίρι το ερώτημα πώς είναι δυνατόν οι υπουργοί Οικονομικών, Επικρατείας και Υποδομών «να κατέχουν και να ελέγχουν από κοινού» τον πάροχο τηλεοπτικού δικτύου μετάδοσης (ERT-net ΑΕ). Επίσης, διαπίστωσε «σύγκρουση συμφερόντων» όταν ο υπουργός Υποδομών εγκρίνει και ελέγχει τον προϋπολογισμό της ΕΕΤΤ όπου η ERT-net συμβάλλει. Επιπλέον θεωρεί δυσανάλογο μέτρο τη δυνατότητα που παρέχεται στον υπουργό να ανακαλεί συχνότητες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους όρους χρήσης τους.

«Στην πραγματικότητα», σημειώνεται, «ενώ η Ελλάδα έχει παραχωρήσει 4 πολυπλέκτες για εθνική ραδιοτηλεοπτική μετάδοση, έχει επί του παρόντος προσωρινά αδειοδοτήσει μόνο 7 τηλεοπτικά προγράμματα κανονικής ευκρίνειας για εθνική ραδιοτηλεοπτική μετάδοση και έχει εκκινήσει τη διαδικασία για την αδειοδότηση στο προσεχές μέλλον μόνο 4 τηλεοπτικών προγραμμάτων γενικού ενδιαφέροντος υψηλής ευκρίνειας».

«Αντιθέτως», καταλήγει, «δεν έχει αποκαλύψει απτά σχέδια για την αδειοδότηση επιπρόσθετων τηλεοπτικών προγραμμάτων γενικού ή θεματικού ενδιαφέροντος».

Μ.Α.