Τα λαμόγια, ο Μπόμπολας και τα κορόιδα
18/07/2017 09:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα λαμόγια, ο Μπόμπολας και τα κορόιδα

Ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά, επιχειρηματικά και… εργασιακά σκάνδαλα ολοκληρώνεται στις 26 Ιουλίου. Η ανακοίνωση του πλειστηριασμού του ιστορικού εκδοτικού ομίλου Πήγασος που ανήκε στην οικογένεια Μπόμπολα επισφραγίζει αυτό που γράφαμε πριν από μερικές εβδομάδες. Ότι δηλαδή ζούμε σε ένα κράτος όπου το δίκαιο έχει πάει περίπατο, όπου οι εργαζόμενοι είναι έρμαιο του κάθε λαμόγιου κι όπου χάνονται δεκάδες εκατομμύρια από τις τράπεζες ή το κράτος (δηλαδή από τους πολίτες) αλλά κανείς δεν πάει φυλακή.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν με την ανοχή της κυβέρνησης της αριστεράς η οποία αντί να προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας και των εργαζόμενων κάνει deals κάτω από το τραπέζι με χρεοκοπημένους εκδότες οι οποίοι, ω του θαύματος, διαθέτουν τεράστια περιουσία.

Η περίπτωση του Φώτη Μπόμπολα και του Πήγασου είναι ενδεικτική για το πώς γίνονται οι βρόμικες μπίζνες στην Ελλάδα. Πώς μπορείς να χρωστάς καμιά 200αριά εκατομμύρια, να φουντάρεις την εταιρεία σου, να κλέβεις τις αποζημιώσεις και δεδουλευμένα πέντε μηνών και να πετάς στο δρόμο 500 οικογένειες. Και ταυτόχρονα να έρχεται μια ανακοίνωση όπως η χθεσινή η οποία να λέει ότι δύο ιστορικές εφημερίδες, δύο τίτλοι πωλούνται με 2,8 εκατ. ευρώ ενώ και άλλες συμμετοχές που είχε ο Πήγασος σε εταιρείες όπως η Ίριδα, η Ευρώπη κ.λπ. να πωλούνται μόλις 1,2 εκατ. ευρώ.

Μια εφημερίδα όπως το Έθνος να βγαίνει στο σφυρί αντί 2,3 εκατ. ευρώ και η αρχαιότερη οικονομική εφημερίδα με το ποσό των… 400 περίπου χιλιάδων ευρώ.

Ελεύθερες βαρών, με τους εργαζόμενους στον αέρα, χωρίς δικαιώματα, χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν τίποτε, άνεργοι, απελπισμένοι σε μια εταιρεία – κουφάρι.

Και οι τράπεζες από δάνεια 160 και πλέον εκατομμυρίων να διεκδικούν να πάρουν το πολύ 4 εκατ. ευρώ, άντε λίγα ακόμη από το 13% των μετοχών του Mega που θα εκπλειστηριαστεί ξεχωριστά.

Για σκεφτείτε το. Δάνεια 160 εκατ. που πήρε ο Μπόμπολας γίνονται καπνός και ο επιχειρηματίας, γόνος μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της χώρας, παίρνει το καπελάκι του και φεύγει. Πιθανότατα μάλιστα να μη φεύγει, αλλά να έχει κάνει deal και μέσω τρίτων να έρθει να αγοράσει τις εφημερίδες με μόλις 2,8 εκατ. ευρώ και χωρίς τα υπέρογκα δάνεια που τις βαρύνουν.

Ο επιχειρηματίας που πιάστηκε όχι μία αλλά δυο φορές να έχει λεφτά σε λίστες στο εξωτερικό, καταθέσεις που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει, που έχει ακίνητα, σκάφη και συμμετοχές σε άλλες εταιρείες, βρίσκεται στην… ευχάριστη θέση να ρίχνει ένα απίστευτο φέσι στις τράπεζες κι αυτός να συνεχίσει να κάνει τη ζωή που έκανε. Εκδότης ξανά από το παράθυρο; Με διακοπές στα νησιά των Κυκλάδων; Με Στοιχήματα από τα οποία βγάζει εκατομμύρια κάθε χρόνο στο… όνομα της συζύγου;

Κι εκείνο το πόρισμα – κόλαφος της ΤτΕ για τα δάνεια που πήρε; Εκείνη η δίωξη για κακούργημα στον πατέρα και υιό που βρίσκεται; Γιατί δεν τον καλούν για απολογία; Γιατί δεν του επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα;

Γιατί δεν του δεσμεύουν προσωπικά περιουσιακά στοιχεία; Γιατί έχει εκατομμύρια στο εξωτερικό και φεσώνει τράπεζες, κράτος και εργαζόμενους; Που είναι η δικαιοσύνη στην περίπτωση αυτή να ρωτήσει για τα δάνεια που πήρε και τι τα έκανε; Τα έβαλε στην εταιρεία ή μήπως τα «φυγάδευσε» στο εξωτερικό; Δάνεια που έδωσαν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 2016 ενέκρινε δάνειο 80 εκατ. ευρώ. Που είναι το κράτος δικαίου να βάλει φυλακή όσους είναι αποδεδειγμένα λαμόγια;

Όμως, φαίνεται ότι η συμφωνία μεταξύ Μπόμπολα και Τσίπρα έπιασε τόπο. Τα μυστικά ραντεβού στην Κάντζα, στο σπίτι διευθυντή ή όταν ο εκδότης έμπαινε από την πίσω πόρτα του Μαξίμου, έπιασαν τόπο. Η μεταμόρφωση του Έθνους σε πατσαβούρα του ΣΥΡΙΖΑ έχει το τίμημά της. Και αυτό είναι να φεύγει ο εκδότης της συμφοράς χωρίς να πληρώσει τίποτε, ελεύθερος κι ωραίος, πρώτος μάγκας. Να φεύγει αλλά πιθανότατα να ξανάρχεται από την πίσω πόρτα πίνοντας στην υγεία των κορόιδων, τραπεζών, δημοσίου και εργαζόμενων.

Στην υγεία, λοιπόν, των… Μπoμπολέων αυτής της χώρας που ποτέ δεν θα πληρώνουν για τα οικονομικά εγκλήματά τους. Μόνο οι απλοί πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν το δάνειό τους θα χάνουν το σπίτι τους. Στην υγεία των κορόιδων.