Συζητήθηκε η αγωγή Καμμένου κατά του σκιτσογράφου Πετρουλάκη
12/01/2017 16:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συζητήθηκε η αγωγή Καμμένου κατά του σκιτσογράφου Πετρουλάκη

Συζητήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή για ηθική βλάβη στο πρόσωπο του που υπέβαλλε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος κατά της ιστοσελίδας Protagon για το άρθρο του γελοιογράφου Α. Πετρουλάκη προ διετίας με τον τίτλο "Πάνος Καμμένος: έχουν αρχίσει να του μοιάζουν".

Ο υπουργός Άμυνας στρέφεται με την αγωγή του και κατά του Σταύρου Θεοδωράκη ως ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας αλλά και σε βάρος του Ανδρέα Πετρουλάκη, ζητώντας ως αποζημίωση ποσό 2 εκατ. ευρώ το οποίο, ωστόσο με την έναρξη της διαδικασίας μειώθηκε στα 100 χιλιάδες ευρώ.

Στο δικαστήριο κατέθεσε ως μάρτυρας από την πλευρά του υπουργού ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας ο οποίος αναφέρθηκε στην επίμαχη ανάρτηση στην ιστοσελίδα το 2015 χαρακτηρίζοντας ψευδή όσα αναφέρονται για το πρόσωπο του κ. Καμμένου. Πρόκειται για "συκοφαντικές και εξοντωτικές" αναφορές, είπε ο δημοσιογράφος.

Από την πλευρά των εναγομένων κατέθεσε ο πρώην υπουργός και Καθηγητής Νομικής, Μιχάλης Σταθόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για "σατιρικές και χιουμοριστικές εκφράσεις που καλύπτονται από την ελευθερία έκφρασης στοχασμών", τονίζοντας ότι "η κοινωνία θέλει να ασκείται κριτική για δημόσια πρόσωπα" και ότι "ο κ. Καμμένος δεν έχει υποστεί καμία βλάβη, καθώς εξακολουθεί να είναι Υπ. Άμυνας και να έχει πολιτική ισχύ".

Στόχος του άρθρου, όπως υποστήριξε σε δηλώσεις του ο γελοιογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης, ήταν "να καταδειχθεί το υβριδικό σχήμα, η τερατογένεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ", προσθέτοντας πως τέτοιου είδους εξοντωτικές αγωγές έχουν στόχο να πλήξουν την ελευθερία του Τύπου. Ο γελοιογράφος είπε πως επρόκειτο για ένα άρθρο έκφρασης γνώμης και άσκησης κριτικής στον ΣΥΡΙΖΑ και εξ αντανακλάσεως στο πρόσωπο του Π. Καμμένου.

Η δικηγόρος του υπουργού Άμυνας, Έλενα Τζούλη δήλωσε ότι "ο μάρτυρας του Protagon, του Σταύρου Θεοδωράκη και του Ανδρέα Πετρουλάκη ομολόγησε ότι στόχος των άθλιων, ψευδών κα συκοφαντικών ισχυρισμών ήταν να ασκηθούν πιέσεις ώστε να φύγει από την κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος και να μπει ο Σταύρος Θεοδωράκης" και τόνισε ότι οι εναγόμενοι αγνόησαν αποφάσεις της Δικαιοσύνης αναφορικά με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο και έχουν δικαιώσει τον υπουργό Άμυνας".

Το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του τους προσεχείς μήνες.

Η ένορκη βεβαίωση του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη

"Γνωρίζω τον κ. Πετρουλάκη από τη διαδρομή του τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο. Ως σκιτσογράφος και ως αρθρογράφος δεν προβαίνει σε προσωπικές επιθέσεις, ενώ το έργο του διακρίνεται για την προσεγμένη, αυστηρή μεν αλλά ακριβοδίκαιη κριτική στα κακώς κείμενα της ελληνικής πολιτικής και εν γένει δημόσιας ζωής.

Διαβάζοντας στον τύπο ότι έχει κατατεθεί κατά του κ. Πετρουλάκη από τον ενάγοντα αγωγή για το επίμαχο κείμενο, ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα. Και τούτο, διότι είχα διαβάσει το κείμενο, όταν δημοσιεύθηκε, και τίποτε σε αυτό δεν συνηγορούσε, κατά τη γνώμη μου, στην άσκηση αγωγής από ένα εν ενεργεία πολιτικό πρόσωπο που κατέχει μάλιστα το δημόσιο αξίωμα του Υπουργού. Η εκ νέου, μετά την άσκηση της αγωγής, ανάγνωση του άρθρου, ενίσχυσε την αρχική μου εντύπωση. Υπό την ιδιότητά μου ως Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή, θεωρώ ότι ο ενάγων, ως κατ’ εξοχήν δημόσιο πρόσωπο, οφείλει να ανέχεται αξιολογικές κρίσεις και χαρακτηρισμούς, όσο οξείς και εάν είναι αυτοί. Ένα δημόσιο πρόσωπο, όπως είναι ο εν λόγω πολιτικός, που φέρει μάλιστα την ιδιότητα του υπουργού, δεν δικαιούται να αξιώνει να μη χρησιμοποιούνται εις βάρος του εκφράσεις που τον σοκάρουν ή τον ενοχλούν. Εκφράσεις, όπως "έξαλλος ακροδεξιός και εθνικιστής" αποτελούν, σύμφωνα και με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αξιολογικές κρίσεις που, προφανώς, δεν είναι ευμενείς ή αδιάφορες αλλά εντόνως ενοχλητικές για ένα δημόσιο πρόσωπο. Σε καμία περίπτωση, όμως, τέτοιες εκφράσεις που ασκούν έντονη κριτική στη δημόσια δράση ενός πολιτικού προσώπου δεν συνιστούν άδικη πράξη, αλλά προστατεύονται απολύτως από την ελευθερία του λόγου και δεν είναι δυνατόν να απαγορεύονται άμεσα ή έμμεσα, μέσω της επιβολής χρηματικών αποζημιώσεων, σε μία δημοκρατική κοινωνία. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει δεχτεί ότι προστατεύονται από την ελευθερία του λόγου ακόμη και χαρακτηρισμοί όπως "καραγκιόζης", όταν αφορούν τη δράση των προσώπων στη δημόσια σφαίρα.Άλλωστε, ως Δήμαρχος, φρονώ ότι κάθε πολιτικό πρόσωπο οφείλει να υπομένει και να αναμένει την οξεία κριτική της κοινωνίας των πολιτών, αφού αυτή συμβάλλει στη διόρθωση των κακώς κειμένων εκ μέρους του. Ένα πολιτικό πρόσωπο οφείλει ακόμη και να ανέχεται τη διάδοση ανακριβών πληροφοριών που αναπόφευκτα διατυπώνονται στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου και του δημοσίου ελέγχου, στον οποίο τα πολιτικά πρόσωπα καθημερινά υποβάλλονται, καθώς έχει κάθε δυνατότητα να τα αντικρούσει με την ευχερή πρόσβαση που, λόγω της ιδιότητάς του, διαθέτει στα μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, πιστεύω ότι η δημόσια αντίκρουση τέτοιων ισχυρισμών είναι η μόνη οδός για τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των φορέων της εξουσίας και της κοινωνίας των πολιτών".

capital.gr