Στο έλεος του θεού οι εργαζόμενοι σε ΔΟΛ και Πήγασο
20/12/2016 07:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο έλεος του θεού οι εργαζόμενοι σε ΔΟΛ και Πήγασο

Ένας ιστορικός εκδοτικός οργανισμός, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (που τα τελευταία χρόνια ήταν Δημοσιογραφικός Οργανισμός Ψυχάρη) πνέει τα λοίσθια. Όπως γράφαμε σε προηγούμενο άρθρο για τα μίντια στην Ελλάδα, γίνεται... χαμός. Ήρθε η επιβεβαίωση με τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στον ΔΟΛ που οδηγούν, αν δεν αλλάξει κάτι, στην αναστολή έκδοσης της εφημερίδας Τα Νέα αλλά και του κυριακάτικου Βήματος που θα έβγαινε μία ημέρα νωρίτερα λόγω Χριστουγέννων.

Ο λόγος προφανής. Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο την κοροϊδία, είναι απλήρωτοι τέσσερις και πέντε μήνες, εμπαίζονται καθημερινά από τον Ψυχάρη και τους ανθρώπους του, βλέπουν να έρχονται οι γιορτές και δεν έχουν ούτε τα βασικά για την οικογένειά τους. Ενδεχομένως οι απεργίες να σημάνουν το τέλος του ιστορικού Οργανισμού, άλλωστε κάπως έτσι, τέτοιες ημέρες ξεκίνησε και η πτώση της Ελευθεροτυπίας.

Ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ λέει ότι δεν έχει να πληρώσει τίποτε, ούτε μισθούς, ούτε εισφορές, ούτε δάνεια, ούτε φόρους, ενδεχομένως ούτε και το δώρο που επισείει και ποινικές κυρώσεις.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο άλλο ιστορικό συγκρότημα, τον Πήγασο, όπου 450 εργαζόμενοι ετοιμάζονται να κάνουν απεργία καθώς είναι απλήρωτοι πέντε μήνες. Ενδεχομένως κι αυτό το «μαγαζί» να βάλει λουκέτο βουτηγμένο στα χρέη. Έτσι, δύο μεγάλα συγκροτήματα με εφημερίδες, περιοδικά και τηλεόραση δεν αποκλείεται να «πεθάνουν» ή αν επιζήσουν απλά θα είναι ζόμπι. Σίγουρα πολλοί θα πουν «καλά να πάθουν, είναι διαπλεκόμενα, να πεθάνουν, να πεινάσουν» και άλλα τέτοια. Όταν 1.000 και πλέον εργαζόμενοι σε γαλέρες, κι όχι οι καλοπληρωμένες πένες των συγκροτημάτων εκφράζουν κραυγή αγωνίας κάποιος πρέπει να τους ακούσει. Σίγουρα όχι η κυβέρνηση που θα ήθελε να το δει αυτό.

Όμως, εδώ δημιουργούνται πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

1. Που πήγαν τα θαλασσοδάνεια που πήραν δύο από τις πλουσιότερες οικογένειες της χώρας; Μήπως έφυγαν στο εξωτερικό κι έμειναν τα δάνεια στις τράπεζες που τώρα θυμήθηκαν να τα απαιτήσουν;

2. Γιατί οι μέτοχοι είναι πλούσιοι και οι επιχειρήσεις τους χρεοκοπημένες; Δεν θα υπάρξει ποτέ η ευθύνη του επιχειρηματία που αφήνει τεράστια χρέη την ίδια ώρα που αυτός συνεχίζει να ζει σε συνθήκες απίστευτου πλούτου; Θα υπάρξουν άραγε συνέπειες σ' αυτή τη χώρα.

3. Καλά, οι εργαζόμενοι είναι αναλώσιμοι, εξευτελίζονται καθημερινά, δεν έχουν καμιά ασπίδα προστασίας. Το κράτος και οι τράπεζες τι κάνουν για να διεκδικήσουν τα χρωστούμενα; Μήπως κάνουν την... πάπια γιατί είναι οι δύο αυτές οικογένειες και όλες οι άλλες που έχουν μίντια χρεοκοπημένα;

4. Θα ερευνήσει κάποιος επιτέλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό των τζαμπατζήδων εκδοτών; Θα βρει πολλούς σκελετούς στην ντουλάπα τους.

Έχει τα κότσια κάποιος να τα βάλει με τον Μπόμπολα, τον Ψυχάρη και όποιον άλλον μεγαλόσχημο και να προστατέψει τις οικογένειες που θα περάσουν μαύρα Χριστούγεννα;