Σε φυλάκιση οκτώ μηνών καταδικάστηκε ο Βαξεβάνης
02/08/2017 21:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε φυλάκιση οκτώ μηνών καταδικάστηκε ο Βαξεβάνης

Σε φυλάκιση οκτώ μηνών με τριετή αναστολή καταδίκασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τον Κώστα Βαξεβάνη στη δίκη που είχε με τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα το βράδυ από τον πρόεδρο του δικαστηρίου τον έκρινε ένοχο για δυσφήμηση δια του τύπου στην πολύκροτη υπόθεση που αφορά σε προσβλητικό και συκοφαντικό δημοσίευμα κατά της Λίνας Νικολακοπούλου.

Ο δημοσιογράφος κατάφερε να μην κατηγορηθεί για συκοφαντική δυσφήμηση αλλά για απλή δυσφήμηση. Όμως, η διατύπωση της κατηγορίας δεν έχει και τόση σημασία. Είναι σα να λες σε έναν δολοφόνο ότι δεν σκότωσες από πρόθεση αλλά από αμέλεια. Θα φάει λιγότερα χρόνια αλλά θα γραφτεί στο ποινικό του μητρώο ΕΝΟΧΟΣ.

Μεγαλύτερη σημασία από το πέρας της δίκης είχε το σημείο εκείνο όπου ο εισαγγελέας απευθυνόμενος στον Βαξεβάνη του είπε ουσιαστικά ότι δεν μπορεί αυτός να υποκαθιστά τη Δικαιοσύνη.

Δεν μπορεί ο κάθε δημοσιογράφος να χρησιμοποιεί στοιχεία, πορίσματα και έρευνες όπως αυτός γουστάρει. Δεν μπορεί να κόβει και να ράβει και στο τέλος να δημοσιεύει άρθρα τα οποία έχουν αποκλειστικό σκοπό να σπιλώσουν συνειδήσεις, να εκτελέσουν δημόσια πρόσωπα, να καταστρέψουν επιχειρηματίες και τελικά να ξεπληρώσουν πολιτικά γραμμάτια. Οι «εκτελεστές – λειτουργοί» του τύπου πρέπει κάποτε να πάψουν να υπάρχουν και τέτοιες αποφάσεις, με αυτό το σκεπτικό είναι το πρώτο βήμα.

Δεν έχουμε και πολλές αυταπάτες ότι ο Βαξεβάνης ή όποιος άλλος «αποκαλυπτικός» δημοσιογράφος, θα αλλάξει ρότα στη ζωή του και στη δουλειά του. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε και όλοι ξέρουμε ότι όταν ρίξεις λάσπη στον ανεμιστήρα σίγουρα κάπου θα κολλήσει γιατί δεν υπάρχουν ηθικοί ή άλλοι κανόνες.

Τουλάχιστον υπάρχουν δικαστές που καταλαβαίνουν μέχρι που μπορούν να μπουν όρια στις δημοσιεύσεις, στα στημένα ρεπορτάζ. Οι δικαστές – δημοσιογράφοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πραγματική δικαιοσύνη η οποία έχει προβλήματα, κάνει λάθη, πρέπει να κρίνεται αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υποκαθίσταται.

Μετά από την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για τον Βαξεβάνη ενδεχομένως να μπει ένα φρένο στην ασυδοσία της τέταρτης εξουσίας. Και φυσικά της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας, ειδικά δε του ΣΥΡΙΖΑ, που χτυπά κάτω από τη μέση τους πολιτικούς εχθρούς του.