Πόλεμος για τις τηλεοπτικές άδειες - Τι λέει η Κομισιόν, τι απαντά ο Παππάς - Στον αέρα ο διαγωνισμός λέει η ΕΙΤΗΣΕ
03/07/2016 19:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πόλεμος για τις τηλεοπτικές άδειες - Τι λέει η Κομισιόν, τι απαντά ο Παππάς - Στον αέρα ο διαγωνισμός λέει η ΕΙΤΗΣΕ

Νέο σήριαλ για τις τηλεοπτικές συχνότητες και γενικότερο το τηλεοπτικό τοπίο, δημιουργεί η 29 σελίδων επιστολή, που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή», με την οποία ασκείται κριτική στους χειρισμούς των κ. Παππά και Σπίρτζη και γίνεται λόγος για απόπειρα χειραγώγησης της ανεξάρτητης αρχής που ρυθμίζει την τηλεοπτική αγορά, κάτι που αντιβαίνει στα κοινοτικά δεδομένα.

Η κυβέρνηση καλείται σε αυστηρό τόνο να απαντήσει άμεσα γιατί δεν αξιοποιήθηκε ευρύτερα το τηλεοπτικό φάσμα, με ταυτόχρονη άσκηση κριτικής για το γεγονός ότι δίδονται μόνον 4 τηλεοπτικές άδειες αφού, όπως αναφέρεται, ο περιορισμός του φάσματος αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στην ίδια επιστολή γίνεται ακόμη λόγος για χειραγώγηση ανεξάρτητης αρχής, για συγκέντρωση εξουσιών σε κυβερνητικά στελέχη, για αντισυνταγματική αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τις ανεξάρτητες αρχές, αλλά και για αντικοινοτική και προνομιακή μεταχείριση της ΕΡΤ.

Τι απαντά ο Νίκος Παππάς

Το υπουργείο Επικρατείας απαντά ότι η επιστολή δεν σχετίζεται με το θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και αναφέρει ότι η Κομισιόν δεν έχει ζητήσει μέχρι τώρα «εξηγήσεις ή αποσαφηνίσεις» για τον σχετικό νόμο της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός κ. Παππάς επιτίθεται στην εφημερίδα «Καθημερινή» σημειώνοντας ότι «προσπαθεί να δημιουργήσει 'κλίμα' και να προκαλέσει σύγχυση στο αναγνωστικό κοινό». «Συσχετίζει αλληλογραφία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Επιτρόπου Έτινγκερ για θέματα που αφορούν το ψηφιακό φάσμα και την ΕΕΤΤ, με τη διαδικασία της αδειοδότησης, με τρόπο που ήδη να γίνεται αναπαραγωγή της παραπληροφόρησης από ηλεκτρονικά sites με τίτλο: 'Κομισιόν: ζητά εξηγήσεις για τις τηλεοπτικές άδειες' και 'Επιστολή κόλαφος της Κομισιόν για τις τηλεοπτικές άδειες'» αναφέρει ο κ. Παππάς.

Πυρά από αντιπολίτευση
Επικριτικός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης που οδήγησαν στην αποστολή της επιστολής ήταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μιλώντας στον τ/σ Σκάι, τόνισε πως «το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι ότι θέλει υπουργό - καναλάρχη ο οποίος να ρυθμίζει τα πάντα», κάτι που -όπως είπε- «είναι αντίθετο τόσο με το πνεύμα και το γράμμα του δικού μας Συντάγματος, όσο φυσικά και με το κοινοτικό δίκαιο».

Η κυβέρνηση «πρέπει να αλλάξει ρότα και να ακολουθήσει στον συγκεκριμένο τομέα τον δρόμο της Ευρώπης» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Επίθεση κατά του Νίκου Παππα εξαπολύει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής ΣυμπαράταξηςΑνδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας πως «ο υπουργός Προπαγάνδας και πάλι πιάστηκε ψευδόμενος».

«Αντί επαίνων, όπως διακινούσε το υπουργείο του, ήλθε η απάντηση-κόλαφος από τον αρμόδιο Επίτροπο. Τόσο ως προς τον αριθμό των καναλιών, όσο και ως προς ρυθμίσεις του νόμου του για τα ΜΜΕ σε σχέση με τη Digea. 'Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια' λέει ο λαός και ο υπουργός Προπαγάνδας σπεύδει κάθε μέρα να τον επαληθεύσει. Φυσικά και δεν περιμένουμε να κοκκινίσει από ντροπή για τα ασύστολα ψεύδη του, αφού είναι συστηματίας. Περιμένουμε όμως να κάνει τις αναγκαίες κινήσεις, για να μη διασύρει άλλο τη χώρα μας» τονίζει ο κ. Λοβέρδος.

Τι λένε οι ιδιοκτήτες

«Στον αέρα βρίσκεται ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών» διαπιστώνει η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕ) σχολιάζοντας δημοσίευμα της «Καθημερινής» το οποίο αναφερόταν σε επιστολή του Κοινοτικού Επιτρόπου Γκ. Έτινγκερ προς την κυβέρνηση για τις ανεξάρτητες Αρχές και την ΕΕΤΤ.

Η ΕΤΙΗΣΕΕ στην ανακοίνωσή της θέτει ερωτήματα προς τους αρμόδιους για τον λόγο απόκρυψης, όπως αναφέρουν, της συγκεκριμένης επιστολής του Επιτρόπου, ενώ τονίζει ότι η Επιτροπή διαφωνεί πλήρως με την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

«Ουσιαστικά» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ «η κυβέρνηση καταγγέλλεται γιατί προχωρά σε ένα διαγωνισμό χωρίς να καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού, όπως ο καθορισμός του συνολικού αριθμού των αδειών (θεματικές, γενικού περιεχομένου μη ενημερωτικές, περιφερειακές κλπ) και η πλήρης αξιοποίηση του διαθέσιμου φάσματος. Τούτο προκύπτει ευθέως από την κατηγορηματική αντίδρασης της Επιτροπής για το ενδεχόμενο να μην αξιοποιηθεί τελικώς και συνολικά το φάσμα. Και μάλιστα ενώ προ μηνών η κυβέρνηση επικαλούμενη των έωλη μελέτη της Φλωρεντίας έλεγε ακριβώς τα αντίθετα».

Κάνοντας σαφή αναφορά στην αυριανή σύσκεψη του ΣτΕ για τις προσφυγές τηλεοπτικών σταθμών για τις άδειες, στην ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ σημειώνεται ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας ασφαλώς και προφανώς θα συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα και θα προασπίσει το Σύνταγμα, το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές που διέπουν μια ευνομούμενη πολιτεία».

Καταλήγοντας η ΕΙΤΗΣΕΕ διαπιστώνει ότι ο αρμόδιος υπουργός όφειλε να αναστείλει τον εν εξελίξει διαγωνισμό και να καλέσει σε ουσιαστική διαβούλευση κόμματα και φορείς, ώστε να δοθούν νομικά οι αναγκαίες εγγυήσεις και να μη διασυρθεί η Ελλάδα με παραπομπές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

imerisia.gr