Παππάς: Πιο αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο για τις δημοσκοπήσεις
18/03/2016 16:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παππάς: Πιο αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο για τις δημοσκοπήσεις

Αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις δημοσκοπήσεις, προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, αφήνοντας αιχμές ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται πολλές φορές από ορισμένες εταιρίες δημοσκοπήσεων είναι αναξιόπιστα, καθώς δεν αναλύονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια, αλλά έχουν άλλα, αλλότρια, ελατήρια.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο κ. Παππάς μίλησε για αμείλικτη πραγματικότητα σε ότι αφορά την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, τονίζοντας ότι ήταν τερατώδεις οι αποκλίσεις των δημοσκοπήσεων, τόσο κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος όσο και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, καθώς αποδείχτηκε ότι δεν ανέλυαν τα στοιχεία με επιστημονική μεθοδολογία.

«Μόνο μερικώς μπορεί να εξηγηθούν από μεθολογική ανεπάρκεια και περισσότερο από μεροληψία. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, εμφάνιζαν ότι η αποχή θα χτυπούσε κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είχαν καθαρά επιστημονικά κριτήρια αλλά άλλου είδους ελατήρια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας άφησε αιχμές κατά της ΝΔ για την άρνησή της να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, το οποίο, όπως είπε, έχει ένα μεγάλο κομμάτι αρμοδιοτήτων για να ελέγχει και να παρεμβαίνει και πρόσθεσε: «Εδώ ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε τα επίχειρα αυτών των πολιτικών επιλογών»

Ακόμα, ο κ. Παππάς μίλησε για ΜΜΕ που είναι υπόλογα για τον τρόπο που επιλέγουν, διεξάγουν και παρουσιάζουν τις δημοσκοπήσεις αλλά και για ασυδοσία που υπάρχει σε ότι αφορά τις έρευνες που δημοσιεύονται στον τύπο και πολύ περισσότερο στο διαδίκτυο.

«Υπάρχει νόμος και επιστημονικό πλαίσιο που υποτίθεται καθορίζει τις δημοσκοπήσεις. Φαίνεται όμως ότι δεν αρκετό, γιατί, κακά τα ψέματα, οι δημοσκοπήσεις γίνονται εργαλεία πολιτικής, το αποτέλεσμά τους γίνεται λεζάντα και η λεζάντα θέμα σε πολιτικό πάνελ. Είναι πλήγμα για τη δημοκρατία, να υπάρχουν εργαλεία που έχουν καταπέσει στα μάτια της κοινής γνώμης» είπε ο κ. Παππάς. Συμπλήρωσε δε ότι η κυβέρνηση είναι εν αναμονή των προτάσεων του Συλλόγου Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) και πρόθεση της είναι να ενισχύσει το νομοθετικό πλαίσιο, εστιάζοντας στο θέμα της εποπτείας.

«Πρέπει οι πολιτικοί να σταματήσουν την καθημερινή διαχείριση της πολιτικής και να μετακινούνται με οδηγό τις δημοσκοπήσεις. Και οι δημοσκόποι και τα ΜΜΕ να σταματήσουν να ασκούν πολιτική και να προσπαθούν να εξυπηρετήσουν επιχειρηματικά συμφέροντα, και άλλα αλλότρια συμφέροντα μέσω των δημοσκοπήσεων» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, χαρακτήρισε μείζον θέμα την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να μπουν κανόνες στην ασυδοσία που υπάρχει σήμερα, όπως είπε.

«Θέλουμε αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου αλλά και να υπάρξει ευθύνη από όλους. Υπάρχει όμως και η αυστηρότερη τιμωρία. Και είναι η αναξιοπιστία και η ανυποληψία, το να μιλάς και να μην σου δίνει κανείς σημασία» κατέληξε, από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας.

ΑΠΕ