Οι νταβατζήδες δεν πηγαίνουν στη φυλακή
14/03/2017 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι νταβατζήδες δεν πηγαίνουν στη φυλακή

Οι φήμες είναι έντονες. Θα έχουμε καταιγιστικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα θαλασσοδάνεια των μέσων ενημέρωσης. Καναλάρχες και εκδότες με τεράστια οικονομική επιφάνεια σε οικογενειακό και προσωπικό επίπεδο, χρωστούν πολλά εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες και το Δημόσιο και μέχρι στιγμής κανείς δεν τους έχει πειράξει.

Οι πληροφορίες λένε ότι τουλάχιστον δύο πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν πάρει το δρόμο για τον εισαγγελέα. Υπάρχουν αυτά τα πορίσματα εδώ και καιρό στη Βουλή αλλά οι βουλευτές… ψυχή βαθιά. Δεν μιλάνε και δεν κάνουν απολύτως τίποτε, την ίδια στιγμή που οι εισπρακτικές εταιρείες παίρνουν τηλέφωνο και απειλούν ακόμη και για 100 ευρώ.

Η αριστερή κυβέρνηση με το… ηθικό της πλεονέκτημα έχει τα δύο πορίσματα στα χέρια της και τα χρησιμοποιεί για δικούς της σκοπούς.

Αν, όμως, τα πορίσματα πάνε στον εισαγγελέα τότε θα πρέπει να υπάρξουν και δικαστές να στείλουν στη φυλακή ανθρώπους που έπαιρναν τα δάνεια και αντί να τα ρίχνουν στο μαγαζί τα έβγαζαν με εμβάσματα στο εξωτερικό.

Ένας εξ αυτών, μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες εκλήθη από την εφορία Μεγάλου Πλούτου, το γνωστό ΚΕΦΟΜΕΠ. Τον έπιασαν να έχει βγάλει στο εξωτερικό πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ όταν δεν πληρώνει τους εργαζόμενούς του και το μαγαζί του βουλιάζει. Οι εφοριακοί είπαν στον δικηγόρο του ότι είτε θα πληρώσει 4 εκατομμύρια πρόστιμο είτε θα τον διαπομπεύσουν και θα του τα πάρουν όλα.

Αλλά κι αυτό αποτελεί διακριτική μεταχείριση απέναντι σε κακομοίρηδες που χρωστάνε τα δάνεια για το σπίτι τους και τους κυνηγάνε όλοι.

Υπάρχουν όμως, κι άλλα σκάνδαλα που δεν πρέπει να περάσουν έτσι. Για παράδειγμα, πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να επιτρέπει να στήνονται συριζαίϊκα μαγαζιά με τους ίδιους μετόχους οι οποίοι χρωστάνε τα εκατοντάδες εκατομμύρια;

Πώς θα επιτραπεί στα λαμόγια που έχουν τεράστια περιουσία αλλά τα μαγαζιά τους είναι χρεοκοπημένα, να περάσει ρύθμιση που θα τους κουρεύει τα δάνεια 60% και 70%; Καλός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αλλά για παραγωγικές εταιρείες που έχουν να προσφέρουν κι όχι για τελειωμένα δημοσιογραφικά παραμάγαζα που υπάρχουν μόνο και μόνο για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Να κουρέψουμε τα δάνεια, με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, κανενός κακόμοιρου μικρομεσαίου επιχειρηματία κι όχι των λαμόγιων που και τα δάνειά τους τα έβγαλαν στο εξωτερικό, και τους εργαζόμενους έχουν απλήρωτους και σφουγγοκ..ριοι του Μαξίμου έχουν γίνει μπας και γλιτώσουν.

Όταν ένα εκδότης χρωστά 150 εκατ. ευρώ και ζητά να του κουρέψουν τα 90 τότε ποιος θα πληρώσει τα υπόλοιπα; Οι τράπεζες τι κάνουν για να διαφυλάξουν την περιουσία τους; Πήγαν πρώτα να κατασχέσουν τα σπίτια των μεγαλομετόχων; Τους πήραν τα αυτοκίνητα και τις φιλιππινέζες; Τους άνοιξαν τους λογαριασμούς στο εξωτερικό; Τους έστειλαν στο διάβολο από το διοικητικό συμβούλιο;

Όχι, δεν τα έκαναν όλα αυτά παίζοντας και το παιχνίδι της κυβέρνησης που κρατά στα χέρια της και παίζει όπως θέλει αυτούς τους μπατιροεκδότες.

Θα είναι, όμως, μεγάλη πρόκληση να μην αξιοποιηθούν τα πορίσματα ώστε να πάνε φυλακή αυτοί που πρέπει να πάνε. Φτάνει πια η ανοχή την ίδια στιγμή που για μερικά χιλιάρικα χάνονται σπίτια, μαγαζιά και επιχειρήσεις ανθρώπων που χτυπήθηκαν από την κρίση και δεν έχουν ούτε σεντ.