Οι έντεκα υποψήφιοι που κατέθεσαν αιτήσεις για τις τηλεοπτικές άδειες
04/07/2016 20:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι έντεκα υποψήφιοι που κατέθεσαν αιτήσεις για τις τηλεοπτικές άδειες

Στον απόηχο του «πολέμου» που ξέσπασε μετά τη χθεσινή επιστολή της Κομισιόν, κατατέθηκαν σήμερα οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η διαδικασία κατάθεσης δικαιολογητικών στο πλαίσιο της προκήρυξης δημοπρασίας για την χορήγηση τεσσάρων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

Η προθεσμία κατάθεσης στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας έληξε σήμερα στις 15.00. Συνολικά κατατέθηκαν 11 φάκελοι υποψηφιότητας και συγκεκριμένα από τις εταιρείες:

 1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - ΣΚΑΙ ΑΕ
 2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - STAR CHANNEL
 3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΕ
 4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED
 5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ
 6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
 7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ
 8. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. - “EPSILON TV”
 9. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
 10. ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ – MEGA CHANNEL
 11. City News ΑRΤ TV
Μία ώρα αργότερα αρχίζει η αποσφράγιση των φακέλων από την Πενταμελή Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού, ώστε να ελεγχθεί η προσκόμιση των απαραιτήτων, σύμφωνα με την Προκήρυξη, δικαιολογητικών. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Προβολών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, παρουσία των νομίμων εκπροσώπων των υποψηφίων ή των ειδικά εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων τους.

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΠΑ:

«Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της υποβολής φακέλων υποψηφιότητας στο διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών συνιστά ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης μιας βασικής προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από 25 χρόνια ανομίας, το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας θα λειτουργήσει για πρώτη φορά με όρους νομιμότητας, διαφάνειας και υγείας. Βάλαμε τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής «κανάλια-τράπεζες-πολιτικοί».

Οι 11 υποψηφιότητες συνιστούν, επίσης, την καλύτερη απάντηση σε όσους έδωσαν μεγάλη μάχη να μη γίνει ποτέ ο διαγωνισμός.

Ραντεβού στις αρχές Αυγούστου, για τη δημοπράτηση των αδειών, από την οποία θα προκύψουν τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια που θα απαρτίζουν το νέο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας, από τη νέα σεζόν».

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή επιστολή της Κομισιόν που διέρρευσε στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση καλείται σε αυστηρό τόνο να απαντήσει άμεσα γιατί δεν αξιοποιήθηκε ευρύτερα το τηλεοπτικό φάσμα, με ταυτόχρονη άσκηση κριτικής για το γεγονός ότι δίδονται μόνον 4 τηλεοπτικές άδειες αφού, όπως αναφέρεται, ο περιορισμός του φάσματος αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στην ίδια επιστολή γίνεται ακόμη λόγος για χειραγώγηση ανεξάρτητης αρχής, για συγκέντρωση εξουσιών σε κυβερνητικά στελέχη, για αντισυνταγματική αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τις ανεξάρτητες αρχές, αλλά και για αντικοινοτική και προνομιακή μεταχείριση της ΕΡΤ.

Στον απόηχο του σάλου που προκλήθηκε, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα τηλεπικοινωνιών, Ναταλί Bαντιστάντ, δήλωσε σήμερα εκ μέρους της Κομισιόν ότι η διαδικασία επί παραβάσει που εκκίνησε κατά της Ελλάδας σε σχέση με τον τομέα τηλεπικοινωνιών, δεν συνδέεται με τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών.

Ολοκληρώθηκε η δίκη στο ΣτΕ

Ενώπιον της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών κατά της όλης διαδικασίας χορήγησης των 4 τηλεοπτικών αδειών έναντι 3 εκατ. ευρώ η κάθε μία.

Κατά τη συζήτηση ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, (πρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου), στην οποία συμμετείχαν 30 δικαστές μεταξύ των οποίων και τρεις αντιπρόεδροι, οι δικηγόροι των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας τόνισαν την αντίθεσή τους στον αντισυνταγματικό και παράνομο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προχωράει στην αδειοδότηση των καναλιών.

Ειδικότερα, οι δικηγόροι των τηλεοπτικών σταθμών ανέφεραν ότι εφ’ όσον ο υπουργός Επικρατείας αντισυνταγματικά και παράνομα κάνει όλη την διαγωνιστική διαδικασία, οι αποφάσεις τους μέχρι τη διακήρυξη του διαγωνισμού είναι άκυρες.

Επίσης, ανέφεραν οι συνήγοροι των καναλιών, ότι αρμόδιο για να προχωρήσει στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι κατά τις συνταγματικές επιταγές μόνο το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο δεν μπορεί να αποκατασταθεί από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και ότι δεν μπορεί να ελέγχει την όλη διαδικασία η Κυβέρνηση, παρά μόνο το ΕΣΡ, το οποίο είναι ανεξάρτητο όργανο προβλεπόμενο από το Σύνταγμα.

Ακόμα, ανέφεραν ότι δεν μπορεί οι ανεξάρτητες αρχές να αντικατασταθούν από τον υπουργό Επικρατείας και ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών είναι αυθαίρετος, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση για το πώς κατέληξε η διοίκηση σε αυτό το νούμερο.

Τους τηλεοπτικούς σταθμούς εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Παναγιώτης Λαζαράτος, Σπυρίδων Φλογαΐτης, Γλυκερία Σιούτη, Γεώργιος Δελλής, Ηλίας Θεοδωράτος, Ευάγγελος Γκιουγκής, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος και Κωνσταντίνος Φιλιππόπουλος.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του Δημοσίου, αντέκρουσαν τα επιχειρήματα των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ τονίστηκε ότι "Φοβούνται τους νέους παίχτες στο παιχνίδι. Θέλουν να διατηρηθεί αυτή η παρανομία εσαεί. Να παίξουν αυτοί το παιχνίδι για να επηρεάζουν το δημόσιο βίο όπως θέλουν" ανέφεραν, προσθέτοντας: "Υπάρχει συνταγματική υποχρέωση να γίνει ο διαγωνισμός. Όλα τα άλλα είναι συσκότιση. Η σκοπιμότητα είναι να δημιουργηθεί σύγχυση, η οποία έχει σχέση με την προειδοποιητική επιστολή της επιτροπής (κομισιόν), η οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση με το αντικείμενο".

Ακόμα, οι συνήγοροι του Ελληνικού Δημοσίου, μεταξύ των άλλων ανέφεραν ότι το ΕΣΡ είχε πρόβλημα νόμιμης συγκρότησης. Είχε κριθεί αντισυνταγματική η παράταση της λειτουργίας του και για αυτό κρίθηκε απαραίτητο πριν το διαγωνισμό να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, με αποτέλεσμα να ακολουθηθεί η επίμαχη διαδικασία.

Σε άλλο σημείο ανάφεραν ότι η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας, έγινε για πρώτη και μόνο μία φορά και κάτω από συνθήκες έκτακτης ανάγκης, ενώ αν ακολουθείτο κατά γράμμα το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα έπρεπε να είχαν ήδη κλείσει αφού δεν διαθέτουν την απαραίτητη αδειοδότηση και ήδη είναι παράνομοι.

Παράλληλα, ανέφεραν ότι ο διαγωνισμός γίνεται για την αποκατάσταση της νομιμότητας, καθώς στο σχετικό νόμο δεν υπάρχει περιθώριο διακριτικής ευχέρειας, αλλά συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται και ότι ο κατώτερος αριθμός των εργαζομένων ανά τηλεοπτική άδεια που θα χορηγηθεί, έγινε για την προστασία των εργαζομένων από την εκμετάλλευση των εργοδοτών τους.

Τέλος, οι συνήγοροι του Δημοσίου τόνισαν ότι εάν οι αιτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών γίνουν δεκτές από την Ολομέλεια του ΣτΕ, τότε ωφελούνται τα κανάλια τα οποία θα λειτουργούν παράνομα.

Το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσώπησαν από το ΝΣΚ Ευστράτιος Συνοίκης και Αλεξάνδρα Δημητρακοπούλου και οι δικηγόροι Ιωάννης Δρόσος και Ιωάννης Μαντζουράνης.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

imerisia.gr