Ο 37χρονος Arthur Gregg Sulzberger αναλαμβάνει τους New York Times
16/12/2017 17:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο 37χρονος Arthur Gregg Sulzberger αναλαμβάνει τους New York Times

Χρειάζεται μεγάλη αυτοπεποίθηση αν θέλετε να αναλάβετε την ηγεσία ενός 166 ετών θεσμού στην ηλικία των 37 ετών. Ωστόσο, η αυτοπεποίθηση δεν φαίνεται να λείπει από τον Arthur Gregg Sulzberger (δεξιά στη φωτογραφία). Ο νέος εκδότης των περιοδικών New York Times μπορεί να μην είναι τόσο επιδεικτικός όσο ο πατέρας του Arthur Ochs Sulzberger Jr, ο οποίος κατείχε το γραφείο τα τελευταία 25 χρόνια. Αλλά ο "AG" Sulzberger, όπως λεγεται ο Arthur Gregg, έχει σαφώς μια σαφή ιδέα για το πώς να ηγηθεί μιας ημερήσιας εφημερίδας σε περιόδους τεχνολογικών επαναστάσεων.

Αυτό είναι επειγόντως απαραίτητο. Το Διαδίκτυο δεν έχει να κάνει με το παλιό επιχειρηματικό μοντέλο εφημερίδων - οι ειδήσεις που τυπώνονταν σε χαρτί μαζί με διαφημιστικό χώρο και πωλούνταν ως πακέτο στους αναγνώστες - έχουν αλλάξει μορφή σε μεγάλο βαθμό. Οι περίφημοι New York Times, που ιδρύθηκαν το 1851, ήταν επίσης στο χείλος της αβύσσου πριν από μερικά χρόνια. Τότε ήταν που ο Arthur Gregg Sulzberger κατάστρωσε το 2014 ένα σχέδιο για το πώς η εφημερίδα θα μπορούσε να συνεχίσει να κερδίζει χρήματα από τη δημοσιογραφία. Ο AG δεν είχε καμία αμφιβολία, ότι θα μπορούσε να το επιτύχει μόνο με ένα προϊόν που να είναι τόσο καλό και σημαντικό για τους αναγνώστες ωστε να ξοδεύουν χρήματα αντί να ενημερώνονται απο μια ελεύθερη σελίδα στο διαδίκτυο.

Αυτή η μετάβαση έγινε από τους New York Times . Η "Γκρίζα Κυρία", όπως η έντυπη εφημερίδα ονομαζόταν επειδή κάποτε αποτελείτο από μελάνι τυπωμένο σε άσχημο χαρτί, δεν είναι πλέον γκρίζα και δεν είναι πλέον φύλλο. Η σημερινή εφημερίδα έχει 3,5 εκατομμύρια συνδρομητές - περισσότερους από ποτέ - αλλά 2,5 εκατομμύρια από αυτούς την διαβάζουν μόνο στο διαδίκτυο. Και πληρώνουν για αυτό.

Ο AG είναι ο εκδότης της πέμπτης γενιάς

Τα έσοδα ειναι φυσικά σήμερα πολύ λιγότερα σε σύγκριση με τα "χρυσά χρόνια". Οι New York Times ειχαν κέρδη εκατοντάδες εκατομμύρια, καθιστώντας τους εκδότες πολύ πλούσιους. Η εφημερίδα ανήκει από το 1896 στην γερμανική οικογένεια Ochs-Sulzberger. Ο AG εγινε εκδότης πέμπτης γενιάς - μια σπανιότητα στη σύγχρονη εκδοτική επιχείρηση. Σήμερα, τα κέρδη είναι πολύ χαμηλότερα. Παρ 'όλα αυτά, η εφημερίδα εξακολουθεί να έχει 1400 δημοσιογράφους που μεταδιδουν ειδησεις από κάθε γωνιά της Αμερικής και της γης. Συνολικά, οι New York Times έχουν κερδίσει 122 βραβεία Pulitzer με την πάροδο των ετών και είναι ίσως η καλύτερη ημερήσια εφημερίδα στον κόσμο.

Ο Arthur Gregg Sulzberger γεννήθηκε το 1980 ,πήγε στη Νέα Υόρκη σε ένα εξαιρετικό ιδιωτικό σχολείο, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο εξίσου εξαιρετικο Brown University και στη συνέχεια εργάστηκε, όπως ήταν φυσικο, στην αμερικανική εκδοτική οικογένειακη επιχείρηση ως δημοσιογράφος. Το 2009, έγινε μέλος των New York Times, πρώτα ως τοπικός δημοσιογράφος, στη συνέχεια ως διευθυντής γραφείου στο Kansas City. Έτσι γεννήθηκε περισσότερο ως δημοσιογράφος παρά εκδότης.

Εκτός από τις τεχνικές αλλαγές, ο Sulzberger θα πρέπει επίσης να ασχοληθεί με πολιτικά ζητήματα. Οι New York Times είναι μια κεντροαριστερή φιλελεύθερη εφημερίδα που οι αναγνώστες αναμένουν να παιρνει σκληρη θέση έναντι του Πρόεδρου Ντόναλντ Τράμπ και να αντιμετωπιζουν τα ψέματά του ως ψέματα. Πολλοί νέοι συνδρομητές αγοράζουν ακόμη την εφημερίδα μόνο για τον λόγο αυτό. Η γραμμή που διαχωρίζει την κριτική αλλά δίκαιη δημοσιογραφία από τον πολιτικό ακτιβισμό, ωστόσο, μερικές φορές παραβλέπεται.

Άλλωστε, οι "αποτυχημένοι New York Times" σύμφωνα με τον Τραμπ, είναι συχνά ένας στόχος που προτιμά ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter. Το αν έχει νόημα, ωστόσο, να γίνει η εφημερίδα μέρος της "αντίστασης" κατά του Τραμπ, είναι ενα ανοιχτο ερώτημα. Εξάλλου, για 166 χρόνια, οι New York Times έκαναν αρκετά καλά με ένα ρητά απολίτικο σύνθημα: "Όλες οι ειδήσεις ταιριάζουν στην εφημερίδα μας".

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ-capital.gr