Μαθήματα Δημοσιογραφίας: O Τζανακόπουλος
14/03/2017 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μαθήματα Δημοσιογραφίας: O Τζανακόπουλος

Δύο υπουργοί, οι κ. Σταθάκης και Τζανακόπουλος, επιστρατεύτηκαν χθες για να καλύψουν το golden boy του ΣΥΡΙΖΑ στον ΔΕΣΦΑ που πήρε προαγωγή για λίγες ώρες ώστε να πάρει και μεγαλύτερο εφάπαξ. Δεν έχει τόση σημασία αυτό, έχει εξαντληθεί και ο κόσμος έχει καταλάβει τι παίζεται τον τελευταίο καιρό με τις χρυσές αμοιβές του κομματικού στρατού.

Σημασία έχει αυτό που έγινε στη συνέντευξη. Με την έναρξή και μπροστά σε έκπληκτους δημοσιογράφους ο Τζανακόπουλος ξεκίνησε ένα λογύδριο για την... μετα-αλήθεια και για τα post truth, κάνοντας μαθήματα δημοσιογραφίας.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να ελέγξει τι γράφουν οι εφημερίδες και τα sites και τι λένε οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (ποιος ο Τζανακόπουλος, αν είναι δυνατόν) παρέδωσε το μάθημά του για να εξηγήσει πώς αντιμετωπίζουν τα μέσα τη λαοπρόβλητη κυβέρνηση.

Σε άλλες εποχές θα σηκωνόταν κανένας «γίγας» της δημοσιογραφίας και θα του έλεγε: «Τι λες βρε ανθρωπάκι των Εξαρχείων που μέχρι προχθές ήσουν στην πλατεία κι έτρωγες σουβλάκι από τον Κάβουρα. Ποιος είσαι εσύ που θα μας κάνεις μαθήματα δημοσιογραφίας»;

Αλλά στην σημερινή εποχή όπου τα μέσα ελέγχονται από επιχειρηματίες και οι επιχειρηματίες από την κυβέρνηση, έπεσε μούγκα. Αλλά κι αυτό δεν είναι το σοβαρό. Κρίσιμο θέμα είναι ότι δύο υπουργοί κάνουν συνέντευξη για να υποδείξουν στους δημοσιογράφους πώς και τι θα γράφουν. Μιλάνε στον ΣΥΡΙΖΑ για μετα-αλήθεια, ποιοι αυτοί που στέλνουν αυτά τα άθλια non paper που βρίθουν από ψέματα. Μιλάνε αυτοί που το ψέμα, η παραπλάνηση, η εξαπάτηση είναι καθημερινό φαινόμενο.

Μα ο ίδιος ο Τσακαλώτος δεν αποκάλυψε ότι ο Τσίπρας έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό όταν του υποσχόταν ότι δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ μέτρα λιτότητας;

Η κατάσταση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι επικίνδυνη. Έλεγχο των μέσων ενημέρωσης έχουν προσπαθήσει ο Τραμπ στην Αμερική (αλλά εκεί τον έχουν ξεσκίσει, κάπως και αυτός πρέπει να αμυνθεί) και ο ισλαμοφασίστας Ερντογάν στην Τουρκία. Ο άλλος είναι ο Τσίπρας, όχι γιατί τον χτυπάνε τα μέσα ενημέρωσης. Το αντίθετο είναι ιδιαίτερα φιλικά τα περισσότερα. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν μπορεί να ελέγξει το διαδίκτυο, αυτό του χαλάει τη μαγιά. Οι εφημερίδες είτε ελεγχόμενες, είτε εκβιαζόμενες, είτε «πεθαμένες» δεν μπορούν να κάνουν ζημιά στο Μαξίμου. Τα κανάλια είναι μια κρύο – μια ζέστη, τα ραδιόφωνα το ίδιο. Αυτό που τους χαλάει είναι sites που βγάζουν την αλήθεια και αποκαλύπτουν όλες τις πτυχές των συριζοσκανδάλων. Αυτά δεν μπορούν και δεν θα μπορέσουν ποτέ να τα ελέγξουν. Όσους Τζανακόπουλους κι αν βάλουν να «γαυγίζουν».