Κλήσεις σε απολογία για τις διαφημίσεις στα έντυπα Μαυρίκου
17/07/2017 18:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κλήσεις σε απολογία για τις διαφημίσεις στα έντυπα Μαυρίκου

Συνολικά δώδεκα άτομα, ένα πρώην διευθυντικό στέλεχος της ΕΥΔΑΠ και 11 μέλη των επιτροπών διαφήμισης της ATTICA ΒΑΝΚ, αντιμετωπίζουν το κακούργημα της απιστίας για την υπόθεση των υπέρογκων διαφημιστικών δαπανών σε έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες συμφερόντων του αποβιώσαντος εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου.

Την υπόθεση άνοιξε ο έμπειρος ανακριτής Διαφθοράς Κώστας Σαργιώτης ο οποίος τους έστειλε κλήσεις προς απολογία καθώς ολοκλήρωσε την συλλογή των στοιχείων για την υπόθεση των παράνομων, κατά την δικογραφία, διαφημιστικών.

Γιατί κατηγορούνται

Οι 12 κατηγορούνται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος σχετικά με τις διαφημίσεις που έδωσαν σε έντυπα και ιστοσελίδες που συνδέονταν με τον εκλιπόντα εκδότη της εφημερίδας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ για ποσά που κρίνονται "δυσανάλογα υψηλά" σε σχέση με την κυκλοφορία και την επισκεψιμότητα των Μέσων αυτών, γεγονός που δεν εξυπηρετούσε τον σκοπό της διαφήμισης. Κατηγορούνται για τις χορηγήσεις την χρονική περίοδο 2013-2015 και το ύψος της ζημίας για την μεν ΕΥΔΑΠ αγγίζει τα 250.00 ευρώ, ενώ για την τράπεζα υπολογίζεται σε ποσό περίπου 380.000 ευρώ.

Ήδη ο κατηγορούμενος, πρώην ανώτερο στέλεχος της ΔΕΚΟ την περίοδο 2013-15 έδωσε απολογία στον κ. Σαργιώτη και με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων, ενώ τα στελέχη της τράπεζας έχουν λάβει προθεσμία και αναμένεται η απολογία τους το προσεχές διάστημα.

Η υπόθεση απασχόλησε την Δικαιοσύνη πριν περίπου ενάμιση χρόνο όταν συνελήφθησαν ο Παναγιώτης Μαυρίκος και δύο δημοσιογράφοι εναντίον των οποίων είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση και δωροδοκία.

Η υπόθεση αρχικά είχε ανατεθεί σε τακτικό Ανακριτή ο οποίος ωστόσο, βασιζόμενος σε σχετική έκθεση, εντόπισε ευθύνες κρατικών υπαλλήλων και υπαλλήλων της τράπεζας για την ανάθεση διαφημιστικών πακέτων σε συγκεκριμένα μέσα. Έτσι ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη για το αδίκημα της απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και ακολούθως λόγω της ενδεχόμενης ανάμειξης κρατικών λειτουργών η δικογραφία χρεώθηκε σε ανακριτή Διαφθοράς.

Η βασική δικογραφία που αφορά τους δύο δημοσιογράφους που είχαν συλληφθεί με τον εκδότη, η δίωξη για τον οποίο έπαυσε λόγω θανάτου, έχει διαχωριστεί και πλέον η υπόθεση βρίσκεται στο αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών το οποίο θα αποφανθεί με βούλευμα του για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων.

capital.gr