Ευρω-χαστούκι για την ελευθερία του Τύπου!
09/12/2021 10:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευρω-χαστούκι για την ελευθερία του Τύπου!

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βιέρα Γιούροβα έσταξε φαρμάκι κατά της ελληνικής κυβέρνησης

«Κάτω από τη βάση» και σε θέματα ελευθερίας του Τύπου βαθμολογείται η χώρα μας. Η αντιπρόεδρος της ΚομισιόνΒιέρα Γιούροβα, σε συνέντευξή της στην EURACTIVΤσεχίας, τόνισε ότι η Ελλάδαανήκει στις προβληματικές χώρες της Ε.Ε. όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρώπηδεν είναι ίδια σε όλα τα κράτη.

«Εχουμε χώρες όπου η δημοσιογραφία είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο επάγγελμα, και θα διαπραγματευτώ με αυτά τα κράτη διμερώς, ώστε να μην πάρουν επιπόλαια τις συστάσεις μας. Οι συστάσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικές και εξαρτάται από την προθυμία των κρατών μελών να τις ακολουθήσουν» τόνισε η κυρία Γιούροβα. Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα συγκεκριμένα αποτελεί μέρος των «προβληματικών» χωρών, απάντησε: «Ναι, η Ελλάδα είναι από τις χώρες με αυξημένο κίνδυνο. Εκεί σκοτώθηκε πρόσφατα ένας ερευνητής δημοσιογράφος».

Εκανε, δε, γνωστό ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία να συζητήσει διμερώς το θέμα της ελεύθερης δημοσιογραφίας με όλες τις χώρες όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, περιλαμβανομένης της Ελλάδας. «Τα μόνα κράτη όπου οι συνθήκες είναι αξιοπρεπείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, είναι η βόρεια Ευρώπη, ωστόσο οι συνθήκες στη νότια ή ανατολική Ευρώπη είναι διαφορετικές. Θα χρησιμοποιήσω συγκεκριμένα δεδομένα κατά τις διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς των κρατών-μελών»σημείωσε.Επεσήμανε επίσης ότι η Ε.Ε. κάνει ό,τι μπορεί για το θέμα της ελευθερίας του Τύπου και έχει ήδη προβεί σε συστάσεις προς τα κράτη-μέλη«που έχουν ουσιαστική αρμοδιότητα να διασφαλίζουν την ασφάλεια των πολιτών τους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων».

Επίσης, επέμεινε ότι τα κράτη-μέλη δεν θα πρέπει να λαμβάνουν «ελαφρά» τις προειδοποιήσεις των δημοσιογράφων όταν πέφτουν θύματα επιθέσεων ή διαφόρων απειλών. Οχι ότι περιμέναμε την αντιπρόεδρο της Ε.Ε. για να μάθουμε ότι η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα είναι αγαθό εν ανεπαρκεία, αλλά το «χαστούκι» στην ελληνική κυβέρνηση είναι ηχηρό.

Τώρα, αν ο ήχος του θα ακουστεί στην Ελλάδα, μάλλον ατύχησε η κυρία Γιούροβα. Δεν ήξερε, δεν ρώταγε για τις λίστες Πέτσα και την παραποίηση της πραγματικότητας από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ;

Πηγή: newsbreak.gr