Ελεύθεροι αφέθηκαν οι Θ. Μαυρίδης, Π. Λάμψιας και Κ. Γαλανού
23/09/2018 12:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι Θ. Μαυρίδης, Π. Λάμψιας και Κ. Γαλανού

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά τη μεταφορά τους στην Ευελπίδων ο εκδότης του "Φιλελεύθερου" Θανάσης Μαυρίδης, ο Διευθυντής Παναγιώτης Λάμψιας και η Αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού, που πέρασαν τη νύχτα στο κρατητήριο του Α.Τ. Εξαρχείων μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος. Ο εκδότης του "Φιλελεύθερου" εξερχόμενος από το αστυνομικό τμήμα με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό επισήμανε ότι ο στόχος τους, με τη μήνυση Καμμένου, είναι προφανείς: "Να κλείσουν τα στόματα σε όσους ασκούν κριτική"...

Ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμισης. Ο δικηγόρος Τάσος Αβραντίνης δήλωσε πως "μια δημοκρατία που οι πολίτες και τα ΜΜΕ δεν μπορούν να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση παύει να είναι δημοκρατία".

Εξερχόμενος των δικαστηρίων ο διευθυντής της εφημερίδας Παναγιώτης Λάμψιας δήλωσε: "Η ελευθερία του Τύπου νίκησε την αθλιότητα. Δεν είναι δίκη του Φιλελεύθερου ούτε των δημοσιογράφων. Είναι νίκη της Δημοκρατίας που η σημερινή εξουσία προσπάθησε να τη φιμώσει".

Από την πλευρά του ο εκδότης της εφημερίδας"Φιλελεύθερος" αφού ευχαρίστησε την ΕΣΗΕΑ και συναδέλφους του για τη στήριξη, δήλωσε: "Δεν είναι μια μάχη που αφορά την εφημερίδα. Είναι μάχη που αφορά την έκφραση. Εμείς κοιμηθήκαμε κάπως αυτό το βράδυ. Θέλω να ρωτήσω τον κ. Καμμένος, Τσίπρα και Παππά, πώς κοιμήθηκαν αυτοί και να τη θυμούνται πολλά χρόνια αυτή την ερώτηση".

Στο πλευρό των δημοσιογράφων βρίσκονταν και οι βουλευτές της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και Κώστας Καραγκούνης.

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, "ήρθαν υποτίθεται να εκφράσουν το νέο κι εκφράζουν το πιο παλιό από το παλιό. Δεν αντέχουν την κριτική. Όταν θα φύγουν καλύτερα θα ήταν για τους ίδιους να μην τους θυμούνται".

Σε δήλωσή του ο κ. Καραγκούνης ανέφερε: "Πριν από 2 εβδομάδες κυνηγούσαν την εκπρόσωπο του κόμματός μας μέσα στα γραφεία μας. Τώρα συλλάβανε για άλλη μια φορά δημοσιογράφους γιατί τόλμησαν να κάνουν κριτική στην Κυβέρνηση, να κάνουν το έργο τους. Έτσι αντιλαμβάνονται τη Δημοκρατία, την ελευθερία του Τύπου η Κυβέρνηση πρώτη φορά αριστερά. Να τους χαιρόμαστε.

Παραμένουμε στα κρατητήρια για ένα εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ, δήλωσε στον ΣΚΑΪ από το Α.Τ. Εξαρχείων η δημοσιογράφους Κατερίνα Γαλανού.

Η κ. Γαλανού κατήγγειλε εξευτελιστική διαδικασία κατά τη διαδικασία της δακτυλοσκόπησης. "Θα πάμε στη σήμανση να επιβεβαιώσουν τα δακτυλικά αποτυπώματα που μας πήραν σε μια εξευτελιστική διαδικασία, θα φωτογραφηθούμε στη σήμανση, και στη συνέχεια θα οδηγηθούμε στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω" ανέφερε χαρακτηριστικά το πρωί της Κυριακής.

Η δημοσιογράφος ανέφερε ότι το ρεπορτάζ του "Φιλελεύθερου" που προκάλεσε τη μήνυση του υπουργού Άμυνας ήταν εμπεριστατωμένο, με πλήρη στοιχεία, χωρίς συκοφαντικό ή δυσφημιστικό περιεχόμενο, με ερωτήματα, έγγραφα, πηγές και ό,τι περιλαμβάνει ένα τέτοιο δημοσίευμα.

Όπως εξήγησε η κ. Γαλανού, "αυτό το οποίο όφειλε να κάνει ένας υπουργός σε μια σύγχρονη δημοκρατία, ο οποίος έχει δημόσιο λόγο και θεσμικό βήμα, ήταν να απαντήσει είτε σε μια συνέντευξη Τύπου είτε στη Βουλή… Εξάλλου, μέσα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου έχει κατατεθεί και πλήθος ερωτήσεων, υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες, υπάρχουν στελέχη τα οποία υπηρέτησαν επί αυτής της κυβερνήσεως σε θέση γραμματέα για το μεταναστευτικό, έχουν κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες και δεν έχουν δοθεί απαντήσεις".

"Ο υπουργός θα μπορούσε πολύ εύκολα να αξιοποιήσει όλα τα βήματα, όλες τις οδούς που τού δίνει η σύγχρονη δημοκρατία ώστε να απαντήσει ώστε στο δημοσίευμα του Φιλελεύθερο", σημείωσε.

Οι τρεις δημοσιογράφοι προσήλθαν αυτοβούλως και παρουσιάστηκαν αρχικώς χθες στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια στο Α.Τ. Εξαρχείων μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος εναντίον τους και εναντίον τεσσάρων ακόμη δημοσιογράφων της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" για δημοσίευμα σχετικά με την κατάσταση στη Μόρια και έρευνα που αφορούσε στη διαχείριση των πόρων που διατίθενται για το προσφυγικό.

Πηγή: capital.grμε πληροφορίες από liberal.gr, skai.gr, protothema.gr