02/12/2013 14:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Eτοιμάζουν τον "διάδοχο" και την επόμενη ημέρα στο Mega

Το προφίλ του αντικαταστάτη του διευθύνοντος συμβούλου της Τηλέτυπος Α.Ε., Ηλία Τσίγκα που τελεί υπό παραίτηση, σκιαγράφησαν ήδη οι μεγαλοεκδότες και βασικοί μέτοχοι του Mega: Ισορροπιστής, δυναμικός, χαμηλών τόνων προς τα έξω και κυρίως «νοικοκύρης», δηλαδή ανθεκτικός, συνετός και πλήρως συμμορφούμενος στις όποιες αποφάσεις για παραγωγή οικονομιών κλίμακας στο κανάλι. Ενώ όλοι πιστεύουν ότι ο Ηλίας Τσίγκας είναι «αναντικατάστατος» μιας και κατάφερνε επί 17 συναπτά χρόνια να ενώνει μάλλον παρά να χωρίζει το χάσμα μεταξύ των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων, σήμερα πλέον στρέφουν το βλέμμα τους στο επερχόμενο Δ.Σ. που θα βρει τη διάδοχη λύση. Αλλωστε ο Ηλίας Τσίγκας δεν πρόκειται να παραμείνει, εκτός απροόπτου, στη θέση του παραπάνω από την Πρωτοχρονιά. Όταν το ρολόι θα δείξει την αλλαγή του χρόνου, έστω και συμβολικά, οι μεγαλομέτοχοι γνωρίζουν ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μια νέα σελίδα για το Mega με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη να προαλείφεται για εξαγορά του ποσοστού του ΔΟΛ (22%) με τον Σταύρο Ψυχάρη να απαντά στο ίδιο πνεύμα: «Πουλήστε μου εσείς το μερίδιό σας» - ανεξάρτητα αν το «αντέχει» η τσέπη του ή όχι.

Τι θα συμβεί τώρα αν η οικογένεια Βαρδινογιάννη, αγοράσει τελικά το ποσοστό που θα την καταστήσει κυρίαρχη στο μετοχικό κεφάλαιο; Είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα προβεί σε μια πανθομολογούμενα αναγκαία συγχώνευση με το Star με την ψηφιακή τεχνολογία να βοηθά στη διατήρηση των δύο επιμέρους brands μετά την ενοποίηση της διοίκησης, του marketing, των τεχνικών διευθύνσεων και την ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής ικανότητας του νέου σχήματος σε ξένες εταιρείες για αγορά τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Θέλει όμως ο Σταύρος Ψυχάρης να αποσπάσει ένα ποσό σημαντικό για τον ΔΟΛ πλην να απολέσει το έρεισμά του στην τηλεοπτική αγορά, το «σημαδεμένο του χαρτί» για μια ενδεχόμενη συγχώνευση με άλλη εκδοτική εταιρεία π.χ. με την Πήγασος Α.Ε.; Και φυσικά το εκτόπισμά του στις Τράπεζες για έκδοση νέου δανείου ύψους 18-25 εκατ. ευρώ από Εθνική και Alpha Bank΄

Οι υποχρεώσεις του Mega αγγίζουν τα 190 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που οι ζημιές του στο εννεάμηνο του 2013 ανέρχονται στα 17 εκατ. ευρώ (από 13 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι). Ο κύκλος εργασιών συνεχίζει να μειώνεται για να πέσει στα 56 εκατ. ευρώ το τρέχον εννεάμηνο έναντι 63 εκατ. ευρώ την το 2012. Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κατά 25 εκατ. ευρώ και ο αναδανεισμός δεν έχουν φέρει τα ευκταία αποτελέσματα. Οι 500 περίπου εναπομείναντες εργαζόμενοι, αγωνιούν βλέποντας και το πρόγραμμα να αποψιλώνεται με επιθέσεις των ανταγωνιστών αλλά διαβάζοντας επίσης και τις ανακοινώσεις του Mega στο Χρηματιστήριο: «Η εταιρεία εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες των συνεχιζόμενων αρνητικών οικονομικών συγκυριών. Οι συνέπειες αυτές είναι εμφανείς στη μείωση του κύκλου εργασιών και στην πιστοδοτική περίοδο προς πελάτες με επαχθείς επιπτώσεις επί της ταμιακής ρευστότητας». Οι σχεδιασμοί για νέες περικοπές (απολύσεις, μειώσεις αποδοχών κ.λπ.) αποτυπώνεται αμέσως μετά: «Η διοίκηση επιμένει στη μείωση κόστους λειτουργίας και κόστους παραγωγής ιδίου προγράμματος και επαυξάνει τις προσπάθειες».

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Magganas avatar
  Magganas 02/12/2013 15:52:48

  Χρέος 190 εκατομμύρια Ευρώ...
  Κι αν βαρέσει κανόνι, υπάρχει ο λαός να το αποπληρώσει μέσω της αναδιάρθρωσης των τραπεζών...

 2. Ραβινος avatar
  Ραβινος 02/12/2013 20:00:56

  Ειχα μια φαγουρα για το ποιος θα ειναι αντικαταστατης του Τσιγκα και του καθε τσιγκα στα διαπλεκομενα μεχρι αηδιας ΜΜΕ .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.