Δηλαδή... ο Μαρινάκης, ο Σαββίδης ή ο Καλογρίτσας θα είναι αντικειμενικοί;
18/08/2016 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δηλαδή... ο Μαρινάκης, ο Σαββίδης ή ο Καλογρίτσας θα είναι αντικειμενικοί;

Σε 12 ημέρες το αργότερο η Ελλάδα θα πρέπει λογικά να έχει ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο. Ο κατά μεγάλου καναλάρχη διαγωνισμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί, παρά τις αντιρρήσεις, τις ενστάσεις και τα γκρίζα σημεία του που θα απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη, κι όχι μόνο, αργότερα.

Σε 12 ημέρες λογικά θα σβήσει και το Mega, το πιο μεγάλο από τα ιδιωτικά κανάλια ενώ θα έχουν δοθεί μόλις 4 τηλεοπτικές άδειες, οπότε κάποιοι ισχυροί από τους 9 θα μείνουν απ’ έξω. Ποιοι θα είναι άραγε και ποιος θα αποφασίσει γι’ αυτό; Είναι μια προαποφασισμένη διαδικασία ή μετρά μόνο το πορτοφόλι του κάθε καναλάρχη, όπως έλεγε κι ο Παππάς;

Υπάρχουν άνθρωποι της αγοράς που πιστεύουν ότι ο διαγωνισμός είναι στημένος και θα γίνει για τα μάτια του κόσμου. Άλλοι λένε ότι θα… κρασάρει το σύστημα που φτιάχνει η θυγατρική της Eurobank μαζί με την Singular Logic του ομίλου Βγενόπουλου.

Όπως βλέπετε, το απόστημα που είχε δημιουργηθεί, δηλαδή τράπεζες, πολιτική και μέσα ενημέρωσης δεν υπάρχει πλέον στο νέο τοπίο του αρχικαναλάρχη Παππά.

Εν πάση περιπτώσει, ας δεχθούμε ότι ο υπουργός προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι τίμιος και ηθικός και δεν συναντιέται, ούτε έχει κλείσει συμφωνίες με καναλάρχες και εκδότες που υποτίθεται ότι είναι νταβατζήδες. Ας πούμε ότι ο διαγωνισμός είναι αδιάβλητος και όλα θα πάνε καλά. Το ερώτημα είναι τι είδους κανάλια θα είναι αυτά που θα πάρουν την άδεια; Θα είναι ανεξάρτητα; Δεν θα δέχονται παρεμβάσεις και θα μπορούν π.χ. να βρίζουν τον ίδιο τον Παππά αν κάνει κάποιο μέγα λάθος; Αν πάρει την άδεια ο Μαρινάκης, ο Σαββίδης ή ο Καλογρίτσας θα έχουν την απόλυτη ελευθερία να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και πώς θα αντιμετωπίζουν την αντιπολίτευση;

Είναι υποθετικά ερωτήματα γιατί οι απαντήσεις είναι γνωστές. Οι άδειες δίνονται προκειμένου να ελεγχθεί η ενημέρωση στην Ελλάδα. Θέλουν απλά να κάνουν και την ιδιωτική τηλεόραση σαν την ΕΡΤ και το ΑΠΕ όπου ο μισθός των διευθυντών - γλειφτών είναι άξιος. Τα καταφέρνουν μια χαρά και τα λόγια περιττεύουν.

Ο Τσίπρας και το σύστημά του καταρρέουν και το γνωρίζουν. Δύο είναι οι λόγοι που παίζουν αυτό το παιχνίδι. Το πρώτο είναι μήπως το νέο αριστερό τηλεοπτικό τοπίο μπορεί να αντιστρέψει την κοινή γνώμη που έχει γυρίσει την πλάτη στην κυβέρνηση. Το δεύτερο είναι ο έλεγχος των μέσων για τις δύσκολες ώρες που θα είναι αντιπολίτευση… κι όχι κατ’ ανάγκη αξιωματική. Θα ζητηθούν ευθύνες για το 2015 και κάποια πράγματα θα στοχοποιήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ που αναζητά στηρίγματα στα media.

Όμως, πραγματικά. Αν είναι τα νέα κανάλια που θα αδειοδοτηθούν σαν τα… μούτρα του ΑΠΕ, της ΕΡΤ, της Αυγής και διάφορων άθλιων οσφυοκαμπτών της αριστεράς τότε καλύτερα να μείνουμε με τον… Πρετεντέρη και το Mega. Τουλάχιστον αυτούς τους ξέρουμε, γαβγίζουν αλλά δεν δαγκώνουν. Τους νεο - διαπλεκόμενους που μυρίστηκαν αίμα και είναι ανεξέλεγκτοι πώς θα μπορούσαμε να τους εμπιστευτούμε; Αυτό είναι αδύνατο.