Βουλή: Αιχμές Αλαφούζου προς Παππά και Καμμένο για τις τηλεοπτικές άδειες
27/07/2016 17:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βουλή: Αιχμές Αλαφούζου προς Παππά και Καμμένο για τις τηλεοπτικές άδειες

Τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι αιχμές του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΙ Γιάννη Αλαφούζου, για την διαδικασία των αδειοδοτήσεων των τηλεοπτικών καναλιών, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελος, να διακόψει τη συνεδρίαση.

Ο κ. Αλαφούζος έκανε λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, που προκύπτει από το γεγονός ότι άλλα κανάλια έχουν εξασφαλίσει τραπεζική εγγύηση, χωρίς να ανταποκρίνονται κανονικά στις υποχρεώσεις και τις οφειλές τους, όπως ο ίδιος.

Μίλησε ακόμα για επίδοξους καναλάρχες, που έχουν, όπως είπε, στο φάκελο που κατέθεσαν στον διαγωνισμό για τις τέσσερεις τηλεοπτικές άδειες, στελέχη του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμένου, ως συνεργάτες, αναφέροντας τους επιχειρηματίες Χρήστο Καλογρίτσα και Ιβάν Σαβίδη.

Η τελευταία αυτή αναφορά του κ. Αλαφούζου προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες.
«Δεν μπορεί να τα λέτε αυτά χωρίς να καταθέτετε στοιχεία», αντέδρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καβαδία.
«Πρέπει να καταθέσετε τα στοιχεία», συμφώνησε ο πρόεδρος της Εξεταστικής.

Ο κ. Αλαφούζος έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα εμπλοκής του κ. Παππά, καθώς ο Κώστας Αρβανίτης «είναι δημοσιογράφος και είναι λογικό να υπάρχει στο φάκελο ως συνεργάτης του κ. Καλογρίτσα».
Πρόσθεσε δε για τον φάκελο του κ. Σαβίδη, ότι υπήρχαν συνεργάτες του κ. Καμένου, ωστόσο συμφώνησε με τον πρόεδρο της Εξεταστικής, ότι από τη στιγμή που δεν έχει εγκριθεί ο φάκελος για την επόμενη φάση, δεν τίθεται κανένα ζήτημα.

Τα δάνεια
Δάνεια ύψους 39,5 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και μόνο έχει λάβει, όπως δήλωσε, ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ, Γιάννης Αλαφούζος, ενώ μαζί με άλλο ένα προσωπικό δάνειο, περίπου 7 εκατ. ευρώ ο συνολικός δανεισμός φθάνει τα 47 εκατ. ευρώ.

Κατά την ακρόαση του, η οποία συνεχίζεται στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων μέσων ενημέρωσης και κομμάτων, ο κ. Αλαφούζος υποστήριξε ότι δεν έχει αρύθμιστες οφειλές και καταβάλλονται κανονικά σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με έγγραφα που έχουν κατατεθεί στην Εξεταστική και παρουσίασε ο πρόεδρός της, Σωκράτης Φάμελος, με ημερομηνία 4 Ιουλίου 2016, ο κ. Αλαφούζος εμφανίζεται να έχει δάνεια:

– Από την Εθνική Τράπεζα, 30.944.620 ευρώ για τον ΣΚΑΪ και προσωπικό δάνειο 6.802.000 «για την ταμειακή ενίσχυση» του ΣΚΑΪ. Πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Αλαφούζος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, αυτό το δάνειο χρησιμοποιήθηκε για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με εγγύηση το σπίτι του και ακίνητα.

– Από την Τράπεζα Πειραιώς, 983.000 ευρώ.

Ο κ. Αλαφούζος, σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης δεν είναι και οι πιο κερδοφόρες, προσθέτοντας ότι για τον ίδιο, στόχος είναι να «προσφέρουν υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο και να δίνουν ικανοποίηση». Ακόμη, εξέφρασε την άποψη ότι η Εθνική Τράπεζα, με τις δανειοδοτήσεις τις οποίες του παρείχε, είχε στόχο την κερδοφορία και όχι τη στήριξή του.

Οι αιχμές του κ. Αλαφούζου περί πολιτικής του δίωξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογη με αυτήν που είχε υποστεί επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των βουλευτών του. Ο Σπύρος Λάπας χαρακτήρισε απαράδεκτη την άποψη του κ. Αλαφούζου και αντέτεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που υπέστη προεκλογικά βάναυση παραβίαση κάθε δεοντολογίας από τον τηλεοπτικό του σταθμό ΣΚΑΪ.

eleftherostypos.gr