"Βήμα", "Νέα" για την επίθεση στον ΔΟΛ: "Δεν φιμωνόμαστε"
26/08/2017 19:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Βήμα", "Νέα" για την επίθεση στον ΔΟΛ: "Δεν φιμωνόμαστε"

Για "στρατιωτικό σκέλος της προπαγάνδας" και "καθεστωτικά σκυλιά" κάνουν λόγο τα μέσα ενημέρωσης tovima.gr και tanea.gr με αφορμή τη χθεσινοβραδινή επίθεση αγνώστων με μπογιές και λοστούς κατά του παλιού κτιρίου του ΔΟΛ στη Μιχαλακοπούλου. Πυρά εξαπέλυσαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ για προσπάθεια σπίλωσης της κυβέρνησης κάνoυν λόγο κυβερνητικές πηγές που αποδίδουν την ευθύνη των βανδαλισμών στον Ρουβίκωνα.

Στη μεν ανάρτηση που αναρτήθηκε στο vima.gr αναφέρεται πως "είχαν προηγηθεί σε συγκεκριμένα προπαγανδιστικά φύλλα συντονισμένα δημοσιεύματα που επέκριναν τις εφημερίδες μας για δήθεν ψευδείς ειδήσεις", ενώ στο δημοσίευμα της σελίδας tanea.gr υπογραμμίζεται: "Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβαν την εξουσία, τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού επιδίδονται σε μια συστηματική επιχείρηση κατασκευής εχθρών".

Η ανακοίνωση του "Βήματος":

Το στρατιωτικό σκέλος της προπαγάνδας των αθλίων αφού έλαβε το σχετικό σήμα το πρωί της Παρασκευής ανέλαβε δράση το βράδυ της ίδιας μέρας.

Μια ομάδα γνωστών αγνώστων έκανε καταδρομική επιχείρηση στα άλλοτε γραφεία του Βήματος και των Νέων επί της οδού Μιχαλακοπούλου.

Πέταξαν μπογιές, έσπασαν τζάμια και προκάλεσαν υλικές ζημιές στο ισόγειο του κτιρίου.

Είχαν προηγηθεί σε συγκεκριμένα προπαγανδιστικά φύλλα συντονισμένα δημοσιεύματα που επέκριναν τις εφημερίδες μας για δήθεν ψευδείς ειδήσεις.

Πρόκειται για πρωτοφανείς εκφοβιστικές ενέργειες που δεν έχουν προηγούμενο στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Ας γνωρίζουν όμως τόσο οι δράστες όσο και οι υποβολείς τους ότι δεν θα γίνουν ανεκτές τέτοιες πράξεις.

Δεν φοβόμαστε, ούτε φιμωνόμαστε.

Η ελευθερία έκφρασης είναι ανίκητη και θα επικρατήσει έναντι των όποιων αρνητών της.

Η ανακοίνωση των "Νέων":

Η άνανδρη επίθεση κουκουλοφόρων στα γραφεία της oδού Μιχαλακοπούλου (το βράδυ της Παρασκευής) μπορεί να προκάλεσε φθορές στο κτίριο αλλά δεν μας φοβίζει.

Η ύπουλη και συντονισμένη από τα παράκεντρα εξουσίας απόπειρα δεν μας καταβάλει. Αντιθέτως μας υποχρεώνει να ξεκαθαρίσουμε προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στην άσκηση της ελεύθερης και ακηδεμόνευτης δημοσιογραφίας. Πέρα όμως από το γεγονός αυτό καθ΄αυτό υπάρχουν οι υποβολείς και οι αυτόκλητοι αλληλέγγυοι μιας παραεξουσίας που υποθάλπει φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας.

Aνάμεσα στα πολλά που χαρακτηρίζουν μια δημοκρατία είναι και το εξής: η εξουσία δεν κατασκευάζει εχθρούς. Αντίθετα με τα πάσης φύσεως καθεστώτα, δεν εχθρεύεται ολόκληρες κατηγορίες πολιτών, δεν στοχοποιεί δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, διανοουμένους, δεν στήνει στο απόσπασμα των φιλικών της Μέσων την αντίθετη άποψη αμαυρώνοντας εκείνους που την εκφράζουν με ανυπόστατους και αδιανόητους χαρακτηρισμούς, δεν σπιλώνει υπολήψεις. Η κυβέρνηση σε μια δημοκρατία είναι κυβέρνηση όλων.

Οχι όμως και αυτή η κυβέρνηση. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβαν την εξουσία, τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού επιδίδονται σε μια συστηματική επιχείρηση κατασκευής εχθρών. Οποιος δεν είναι μαζί τους είναι εναντίον τους: οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι "μενουμευρώπηδες", στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που εκδιώχθηκαν λοιδορούμενα, γραφίδες του Τύπου. Ακόμη και η διαφωνία σε ένα ιστορικό ζήτημα είναι αρκετή για να οδηγηθεί κάποιος στην πυρά ως ακροδεξιός, φιλοναζί, νοσταλγός της χούντας – θύματα έπεσαν ακόμη και εκείνοι που διακονούν τη σάτιρα με τα υπέροχα και ευφυή σκίτσα τους.

Μιας και έχει γίνει πολύς λόγος για καθεστώτα και καθεστώτα το τελευταίο διάστημα, οφείλει να το επισημάνει κανείς: αυτή είναι μια καθεστωτική νοοτροπία που δεν έχει θέση σε μία δημοκρατία. Δεν έχει θέση όχι μόνο στον τόπο όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, αλλά και σε έναν τόπο που στην πρόσφατη Ιστορία του πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος και ελευθερίας σε διάφορα καθεστώτα. Η άσκηση της εξουσίας είναι και μια καθημερινή κατάθεση δημοκρατικών διαπιστευτηρίων. Εχει έρθει η ώρα για την κυβέρνηση να μαζέψει τα καθεστωτικά σκυλιά της . Για να μην έχουν άλλες αυταπάτες εξηγούμαστε: είμαστε και θα παραμείνουμε εδώ. Δεν μας φοβίζουν δεν μας φιμώνουν.

Υπενθυμίζεται πως μια ομάδα πέντε ατόμων, με μαύρα ρούχα και κράνη, κρατώντας σφυριά και λοστούς προκάλεσαν ζημιές στην είσοδο του κτιρίου και στη συνέχεια πέταξαν μπογιές.

Με ανάρτησή τους το Σάββατο το πρωί σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου αιτιολογούν την επίθεση τους ως κίνηση αλληλεγγύης στις καταλήψεις.

Τονίζουν ότι θα ακολουθήσει σχετικό κείμενο και βίντεο και υπογράφουν ως "σύντροφοι, συντρόφισσες από καταλήψεις".

ΝΔ: Η ελεύθερη έκφραση είναι προϋπόθεση Δημοκρατίας

"Δεν μπορούν ούτε να εκβιάζουν, ούτε να τρομοκρατούν τον δημοσιογραφικό κόσμο" είναι το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την επίθεση αγνώστων με μπογιές και λοστούς στο κτίριο του ΔΟΛ στη Μιχαλακοπούλου.

"Καλούμε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αδράνεια απέναντι στους γνωστούς - αγνώστους που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν όσους εκφράζουν διαφορετική άποψη", σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΠΑΣΟΚ: Οκ. Τσίπρας και οι αρμόδιοι υπουργοί του να αναλάβουν τις ευθύνεςτους

"Καταδικάζουμε την χθεσινοβραδινή επίθεση στα γραφεία που στεγάζονταν οι εφημερίδες "ΤΟ ΒΗΜΑ" και "ΤΑ ΝΕΑ" και εξακολουθούν να λειτουργούν μέσα ενημέρωσης, όπως ο ΒΗΜΑfm, στην Οδό Μιχαλακοπούλου", αναφέρει σε μήνυμά του ο Παύλος Χρηστίδης, Εκπροσώπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

"Καταδικάζουμε μια ακόμη επίθεση κουκουλοφόρων εναντίον της ελεύθερης έκφρασης, της ασφάλειας, της ίδιας της Δημοκρατίας. Όσοι καλλιεργούν με τα λόγια και τις πράξεις τους το μίσους και το διχασμό έχουν αντικειμενική ευθύνη. Οφείλει ο κ. Τσίπρας και οι αρμόδιοι υπουργοί του να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πατάξουν αυτά τα φαινόμενα".

Κυβερνητικές πηγές: Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Μαρινάκη σπιλώνει την κυβέρνηση

Για προσπάθεια σπίλωσης της κυβέρνησης από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Μαρινάκη, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές οι οποίες σχολιάζουν " Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Μαρινάκη, με αφορμή μια καταδικαστέα ενέργεια του Ρουβίκωνα ενάντια σε ένα άδειο κτίριο (πρώην γραφεία του ΔΟΛ, άδεια σήμερα), συνεχίζει την προσπάθεια σπίλωσης της κυβέρνησης, με αδιανόητες κατηγορίες -τώρα τη βλέπουν και σε ρόλο… καθοδηγητή! Ούτε μια στοιχειώδη πολιτική ανάλυση δεν μπορούν να κάνουν…".

"Είναι φανερό ότι όταν έχεις μάθει να εκτελείς συμβόλαια δεν έχεις και πολλά περιθώρια για δημοσιογραφία…" σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

"Τα Νέα": Το Μαξίμου ανακάλυψε... τον Ρουβίκωνα

"Αίσθηση προκαλεί η σπουδή των συγγραφέων του κυβερνητικού non paper γα την τρομοκρατική επίθεση στον ΔΟΛ καθώς φαίνεται ότι διαθέτουν εσωτερική πληροφόρηση, αφού μας αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για τον Ρουβίκωνα, κάτι που δεν έχει προκύψει με άλλον τρόπο", σημειώνει η σελίδα tanea.gr σε απάντηση των κυβερνητικών πηγών.

Στην ανακοίνωση, λοιπόν, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των "Νέων" και απαντά, ουσιαστικά, στο "non paper" του Μεγάρου Μαξίμου, που απέδωσε την επίθεση στον Ρουβίκωνα, αναφέρονται τα εξής:

Πέραν των ψεμμάτων περί άδειου κτιρίου (από εκεί εκπέμπει ο BHMA FM και υπάρχουν και άλλοι εργαζόμενοι) η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι περί αυτού οφείλουν να εξηγήσουν στους πολίτες πώς και από που γνωρίζουν τους δράστες της επίθεσης και γιατί δεν έκαναν κάτι ώστε να απολογηθούν ενώπιον των αρχών.

Πρωτοφανής η πρόκληση, προφανής η απάντηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου σε μια πρωτοφανή επίδειξη αδιαφορίας, ανοχής, αν όχι κάτι χειρότερο, αφού πέρασαν πάνω από 18 ώρες, με τη γνωστή μέθοδο των non paper, όχι μόνο δεν καταδικάζει ξεκάθαρα τη χυδαία, τραμπούκικη και τρομοκρατική επίθεση εναντίον της δημοσιογραφίας, αλλά προχωρά ακόμα περισσότερο σε απαράδεκτους συμψηφισμούς.

"Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Μαρινάκη, με αφορμή μια καταδικαστέα ενέργεια του Ρουβίκωνα ενάντια σε ένα άδειο κτίριο (πρώην γραφεία του ΔΟΛ, άδεια σήμερα), συνεχίζει την προσπάθεια σπίλωσης της κυβέρνησης, με αδιανόητες κατηγορίες –τώρα τη βλέπουν και σε ρόλο… καθοδηγητή! Ούτε μια στοιχειώδη πολιτική ανάλυση δεν μπορούν να κάνουν… Είναι φανερό ότι όταν έχεις μάθει να εκτελείς συμβόλαια δεν έχεις και πολλά περιθώρια για δημοσιογραφία" αναφέρει το Μαξίμου.

Αναφορικά δε με τα περί άδειου κτιρίου που επικαλείται το Μαξίμου, είναι προφανές ότι πρόκειται περί ψεύδους διότι όχι μόνο δεν είναι άδειο αλλά από εκεί εκπέμπει ο ραδιοφωνικός σταθμός BHMA FM ενώ την ίδια ώρα βρίσκονταν και άλλοι εργαζόμενοι.

Είναι προφανές ποιος υποθάλπει, ανέχεται και ενίοτε στοχοποιεί με τις μεθόδους του τη δημοσιογραφία και την ελευθερία της έκφρασης. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.

Ποτάμι: Είναι πλέον γνωστοί οι "γνωστοί άγνωστοι"

Είναι πλέον γνωστοί οι "γνωστοί άγνωστοι" τονίζει το Ποτάμι με αφορμή την επίθεση κουκουλοφόρων με μπογιές και λοστούς στο παλιό κτίριο του ΔΟΛ στη Μιχαλακοπούλου.

"Ο μεγαλύτερος εχθρός των σκοταδιστών και των φασιστών, είναι πάντα αυτοί που γράφουν και αυτοί που σχολιάζουν ελεύθερα", σχολιάζει το Ποτάμι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ποταμιού:

Το μίσος ορισμένων για τους δημοσιογράφους που δεν συμβιβάζονται με τις υποδείξεις είναι γνωστό και παλιό. Ο μεγαλύτερος εχθρός των σκοταδιστών και των φασιστών, είναι πάντα αυτοί που γράφουν και αυτοί που σχολιάζουν ελεύθερα. Η Πολιτεία, όμως, πρέπει να πάψει να ανέχεται αυτές τις τραμπούκικες συμπεριφορές. Άλλωστε, πλέον, οι "γνωστοί άγνωστοι" είναι πια περισσότερο γνωστοί πάρα άγνωστοι. Ας πάψουν λοιπόν να τους προστατεύουν.

ΔΗΜΑΡ: Επιθέσεις βίας σε ΜΜΕ πλήττουν την ίδια την δημοκρατία

Σε δήλωσή του ο προέδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος τονίζει για την επίθεση βίας σε ΜΜΕ και τους βανδαλισμούς στο παλιό κτίριο του ΔΟΛ στη Μιχαλακοπούλου:

"Καταδικάζω απερίφραστα την τραμπούκικη επίθεση στα γραφεία της οδού Μιχαλακοπούλου που συστεγάζονταν ΤΑ ΝΕΑ ,ΤΟ ΒΗΜΑ , το ραδιόφωνο του Βήματος και το in.gr. Επιθέσεις βίας σε ΜΜΕ πλήττουν την ίδια την δημοκρατία. Ας κατανοήσουν επιτέλους όλοι ότι η πολυφωνία και η ελεύθερη δημοσιογραφία είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας. Η συνεχιζόμενη ανοχή σε φαινόμενα βίας συνιστά συνενοχή".

Πηγή: capital.gr