“Άναψαν φωτιά” στον Τραμπ οι New York Times
06/09/2018 14:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

“Άναψαν φωτιά” στον Τραμπ οι New York Times

Ένα ανυπόγραφο κείμενο, το οποίο φέρεται ότι έγραψε ένα ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ και το οποίο διαβεβαιώνει ότι αγωνίζεται, μαζί με άλλους, εκ των ένδον, εναντίον των "χειρότερων παρορμήσεων" του αμερικανού προέδρου, δημοσίευσε η εφημερίδα The New Yοrk Times. Στο συγκεκριμένο κείμενο το πρόσωπο αυτό περιγράφει πώς ο ίδιος και άλλοι προσπαθούν να κρατούν υπό έλεγχο τον Τραμπ.

Ο Τραμπ καταδίκασε το "δειλό άρθρο γνώμης" και ζήτησε την αποκάλυψη της ταυτότητας του συγγραφέα του.

Ακολουθούν τα πέντε κυριότερα σημεία του κειμένου:

1. ΠΟΛΛΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΤΡΑΜΠ

Ο ανώνυμος συγγραφέας του κειμένου της New York Times, με τίτλο ''Είμαι Μέλος της Αντίστασης'', υποστηρίζει ότι πολλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης ανήκουν σε μια ομάδα "σιωπηρής αντίστασης".

Ο συγγραφέας γράφει: "Εργάζομαι στις υπηρεσίες του προέδρου αλλά μαζί με άλλους, ομοίως σκεπτόμενους, συναδέλφους μου, έχω ορκιστεί ότι θα αποτρέπω κάποια σημεία της πολιτικής του και τις χειρότερες παρορμήσεις του" και αναφερόμενος στα πρόσωπα αυτά χρησιμοποιεί τη φράση “adults in the room” .

Ένα παράδειγμα που δίνει ο συγγραφέας είναι οι πιέσεις για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας παρά την αντίθεση του προέδρου σε αυτές. Σε όλο το φάσμα της κυβέρνησης υπάρχουν πρόσωπα που "επιλέγουν να βάζουν πρώτα τη χώρα". Ο συγγραφέας λέει ότι δεν πρόκειται για "βαθύ κράτος" αλλά για "σταθερό κράτος".

2. ΕΧΟΥΝ ΥΠΑΡΞΕΙ "ΨΙΘΥΡΟΙ" ΓΙΑ ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΤΗΣ 25ΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ (περί Ανικανότητας του Προέδρου και Διαδοχής)

Η αστάθεια στον Λευκό Οίκο, υποστηρίζει ο συγγραφέας, έχει προκαλέσει "πρώιμους ψιθύρους" εντός του υπουργικού συμβουλίου για επίκληση της 25ης Τροπολογίας. Αυτό επιτρέπει στον αντιπρόεδρο να πάρει την θέση του προέδρου σε περίπτωση απομάκρυνσής του από το αξίωμα, θανάτου, ανικανότητας ή παραίτησης του εν ενεργεία προέδρου.

"Αλλά κανένας δεν ήθελε να προκαλέσει μια συνταγματική κρίση. Επομένως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να οδηγήσουμε την κυβέρνηση προς την σωστή κατεύθυνση μέχρι-- με τον έναν ή τον άλλον τρόπο--να τελειώσει η ιστορία", αναφέρεται στο κείμενο.

3. ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ''ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑ" ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Ο συγγραφέας αναφέρει ότι όσοι συνεργάζονται με τον πρόεδρο γνωρίζουν ότι "δεν έχει κάποιες σαφείς αξίες".

Ο συγγραφέας επικρίνει τις επιθέσεις εις βάρος του Τύπου και υποστηρίζει ότι ο Τραμπ έχει αντιδημοκρατικά ένστικτα.

4. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ

Ο συγγραφέας επισημαίνει κάποια "φωτεινά σημεία" τα οποία η "σχεδόν αδιάκοπα αρνητική κάλυψη της διακυβέρνησης Τραμπ δεν τα αναδεικύνει". Ο ίδιος επικαλείται τα παραδείγματα της απορρύθμισης, της ιστορικής φορολογικής μεταρρύθμισης και της ενίσχυσης του στρατού.

"Αλλά οι επιτυχίες αυτές έχουν σημειωθεί παρά--και όχι χάρις-- στο ηγετικό στυλ του προέδρου, ο οποίος ασκεί την εξουσία με τρόπο μικροπρεπή, παρορμητικό και αναποτελεσματικό".

Υπάρχουν ωστόσο αφανείς ήρωες εντός του Λευκού Οίκο και στο στενό κύκλο του, σημειώνει ο συγγραφέας, παρότι πολλοί έχουν χαρακτηριστεί καθάρματα από τα μέσα ενημέρωσης.

5. Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΤΖΟΝ ΜΑΚΕΪΝ ΕΙΝΑΙ "ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ" ENTIMOTHTAΣ

Ο αείμνηστος γερουσιαστής Τζον Μακέιν είναι ένα "φωτεινό παράδειγμα" εντιμότητας.

Ο Μακέιν, με τον οποίον είχε συγκρουστεί ο Τραμπ, ήταν ένας έντιμος άνθρωπος, το παράδειγμα του οποίου θα πρέπει να τιμάται.

"Πάντα θα τον έχουμε ως παράδειγμα--ένα αστέρι για την αποκατάσταση της εντιμότητας στον δημόσιο βίο και στον εθνικό μας διάλογο".

Πηγές: The Guardian, ΑΠΕ - ΜΠΕ