13/03/2013 14:13
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χρεωμένα ΜΜΕ στα χέρια των εργαζομένων

Προσπάθεια να αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την τύχη ενός ΜΜΕ καταβάλλεται από το δυναμικό του Flash. Μετά την “Εφημερίδα των Συντακτών” με χαμηλές κυκλοφοριακές πτήσεις, και έπειτα από την αίτηση (8/2) των εργαζομένων στον «Ξένιο 94.3», σειρά πήραν οι εργαζόμενοι του «Flash 96» που κατέθεσαν σχετικό αίτημα στο ΕΣΡ. Η διαφορά είναι πως στην περίπτωση του «Ξένιου 94.3» υπέγραψαν οι 47 από τους 48 εργαζόμενους του σταθμού ενώ στον «Flash 96» κάποιοι δημοσιογράφοι δεν γνώριζαν καν για την αίτηση, το έμαθαν εκ των υστέρων από τις εφημερίδες. Ούτε που ρωτήθηκαν.

Ο νόμος που προβλέπει αυτή τη, θετική για τους εργαζόμενους εξέλιξη, είναι ο «Νόμος 4109/2013». Η διάταξη του άρθρου 32 αναφέρει συγκεκριμένα πως «σε περίπτωση οριστικής παύσης ή διακοπής τουλάχιστον επί εξάμηνο της λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού ή καθυστέρησης καταβολής επί τετράμηνο των αποδοχών στο 1/3 τουλάχιστον του προσωπικού ή του 1/3 των συνολικών αποδοχών του από τους υπόχρεους προς τούτο, η άδεια λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού ανακαλείται από τον ως τότε αδειούχο της».

Υπάρχουν βέβαια ακόμα αρκετά σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν. Η αίτηση γίνεται στο ΕΣΡ «από το ήμισυ πλέον ενός τουλάχιστον των εργαζομένων - περιλαμβανομένου του 1/3 τουλάχιστον των δημοσιογράφων αν πρόκειται για ενημερωτικό σταθμό». Σε αυτούς χορηγείται «άδεια ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού στην αντίστοιχη συχνότητα με πρόταση του ΕΣΡ και απόφαση του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ».

Είναι μία διάταξη πάντως που δημιουργεί ορισμένες απορίες. Γιατί, λόγου χάριν, αφορά μόνο τα ραδιόφωνα και όχι όλα τα ΜΜΕ στα οποία οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι; Επειδή οι συχνότητες είναι δημόσιες; Γιατί, τότε, να μην περιλαμβάνει και τους τηλεοπτικούς σταθμούς; Σημειώστε πως μία ακόμα ομάδα εργαζόμενων σε ραδιοσταθμό θα καταθέσει το αμέσως προσεχές διάστημα αντίστοιχη αίτηση στο ΕΣΡ.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.