Το ακριβό καπρίτσιο της ΕΡΤ
31/03/2015 18:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ακριβό καπρίτσιο της ΕΡΤ

Μια κίνηση εντυπωσιασμού, ένα ακριβό καπρίτσιο, μια ρεβάνς προαναγγελθείσα… η νεκρανάσταση της ΕΡΤ σε μια ημερομηνία – «σύμβολο» και αυτή, την Πρωτομαγιά χωρίς σχέδιο, πρόγραμμα και ένα μικρό βλέμμα στον τηλεθεατή.

Ναι οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι και φυσικά οι απολυμένοι θα επιστρέψουν δριμύτεροι για να συγκατοικήσουν με τους εργαζόμενους της ΝΕΡΙΤ άγνωστο σε ποιο κλίμα ρεβανσισμού.

Ο τηλεθεατής θα πληρώνει 3 ευρώ τον μήνα από το υστέρημά του όπως ορίζει το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του ν. 2190/1920. Η κατάθεσή του αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα ώστε η συζήτηση να ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο και η ΕΡΤ να αρχίσει να λειτουργεί τυπικά μέχρι την Πρωτομαγιά. Το σήμα της ΝΕΡΙΤ θα αντικατασταθεί στους τηλεοπτικούς δέκτες από το λογότυπο ΕΡΤ.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «με το παρόν σχέδιο νόμου αποφεύγονται οι δαιδαλώδεις νομικές και κανονιστικές διατάξεις και οδηγούμαστε στην ομαλή μετάβαση και λειτουργία του δημόσιου φορέα ενώ επανέρχεται η ιστορική επωνυμία ΕΡΤ».

Τονίζεται ακόμη ότι η αποκατάσταση της ΕΡΤ αποτελεί τη δίκαιη λύση στα προβλήματα που δημιούργησε το προηγούμενο καθεστώς προσχηματικής εξυγίανσης, η οποία αποσκοπούσε στην άνευ άλλου ικανοποίηση των απαιτήσεων της τρόικας.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η ΕΡΤ Α.Ε. αποτελεί ενιαίο φορέα ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει τηλεοπτικούς και ραδιο­φωνικούς σταθμούς, πανελλαδικούς ή περιφερειακούς, Μουσικά Σύνολα και Χορωδία, καθώς και διαδικτυακούς ιστότοπους που καθορίζονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Από το παλιό σχήμα δεν υπάρχει το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», ενώ αντίθετα ο υπουργός φέρεται να δίνει έμφαση στην παρουσία στο Διαδίκτυο προκειμένου να αξιοποιήσει τις σύγχρονες δυνατότητες.

Το διοικητικό συμβούλιο

Η ΕΡΤ θα διοικείται από 7μελές διοικητικό συμβούλιο που θα έχει τριετή θητεία. Προβλέπεται πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος, που ουσιαστικά θα έχει το σύνολο των αρμοδιοτήτων, τρία μέλη ειδικών προσόντων και δύο μέλη που θα εκλέγονται από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Ο υπουργός Επικρατείας ουσιαστικά θα διορίζει τα μέλη του Δ.Σ. αφού θα απευθύνει δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος και στη συνέχεια θα υποβάλει τις επιλογές του προς έγκριση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που θα αποφασίζει με πλειοψηφία των παρόντων.

Για τον διευθύνοντα σύμβουλο και τα δύο μέλη του Δ.Σ. απαιτείται πτυχίο πανεπιστημίου, όχι όμως και για τον πρόεδρο της ΕΡΤ, ο οποίος άλλωστε έχει περιορισμένες αρμοδιότητες. Για το πρώτο Δ.Σ. προβλέπονται τέσσερα διορισμένα μέλη και τρία αιρετά, δύο από τους εργαζόμενους και ένα που θα οριστεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Οι εργαζόμενοι

Προβλέπεται ότι οι συμβάσεις όσων απολύθηκαν μετά το αιφνίδιο κλείσιμο του Ιουνίου του 2013 αναβιώνουν από την ημέρα ισχύος του παρόντος νόμου. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Επικρατείας και Οικονομικών θα διευθετηθούν ζητήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν με μισθούς υπερημερίας των απολυμένων και συμψηφισμούς αυτών με αποζημιώσεις που δόθηκαν και με τις ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού μέχρι την αναβίωση των συμβάσεών τους. Εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι δεν θα επιστρέψουν όσοι απομακρύνθηκαν με το κλείσιμο, αφού κάποιοι έχουν βγει στη σύνταξη -υπολογίζονται στα 400 άτομα-, ενώ άλλους δεν θα τους συμφέρει ο συμψηφισμός των αποζημιώ­σεων που έχουν εισπράξει, ειδικά αν είχαν κι άλλη εργασία ή έχουν βρει εν τω μεταξύ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 31/03/2015 18:48:07

  Μα η προπαγανδα συνεχιζεται. Επισης πρεπει να τακτοποιηθουν οι Δημοσιογραφοι που τους διακρινει η εμπαθεια. Ολοι αυτοι που αποδομησαν την ΝΔ και το υγειες ΠΑΣΟΚ. Που πολλοι απο αυτους ανηκουν στο λομπυ της δραχμης. Θα δημιουργηθουν πολλες νεες θεσεις αργοσχολων . Πολλα λογιστηρια παλι για να κανουν παρτυ με τις προμηθειες και τους φορους μας. Με δημοσιογραφους γυμνασιακης μορφωσης και καλοπληρωμενους 4 και 5 φορες περισσοτερο απο τους γιατρους τους νοσοκομειακους. Εμπρος στον δρομο ..... που χαραξε ο Τσουκαλας , ο Φωτοπουλος , ο Στρατουλης και τα αλλα παιδια

 2. Προφήτης avatar
  Προφήτης 31/03/2015 19:08:01

  Η εκφωνήτρια της "Συνέχεια ανοιχτής ΕΡΤ" βρισκόταν στην 4η θέση του Ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

  ΑΥΤΟ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ΑΥΤΟ είναι αυτοί οι άνθρωποι, η πολιτική έκφραση των κοπρόσκυλων του Δημόσιου Τομέα (δεν εννοώ ένα ~20% των ΔΥ, οι οποίοι είναι αξιόλογοι).

  Δυστυχώς, υπέρμετρη η ανοησία των ψηφοφόρων από τον ιδιωτικο τομέα που ψήφισαν Τσίπρα και θα πληρώσουν με περισσότερο "αίμα" την εξασφάλιση ότι οι ακόλουθοι του Τσίπρα θα εξακολουθήσουν να πληρώνονται.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.