24/09/2013 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ΕΣΡ εγκαλεί Mega γιατί δεν προβάλλει τη «Χρυσή Αυγή»!!!

Σε έναν παράλληλο γυάλινο κόσμο φαίνεται ότι ζουν τα μέλη του ΕΣΡ τα οποία, εγκαλούν το Mega επειδή δεν προβάλλει – «ως οφείλει και στα πλαίσιο της τήρησης των κανόνων πολιτικής πολυφωνίας», τις θέσεις της «Χρυσής Αυγής». Την ώρα που η ελληνική κοινωνία  συγκλονίζεται από τη δολοφονία του Παύλου Φύσα και από τις φρικαλέες αποκαλύψεις για τις αποτρόπαιες πράξεις της «Χρυσής Αυγής»,  καταφθάνει - χθες το απόγευμα - κλήση του ΕΣΡ στη Διεύθυνση Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Mega, εκπρόσωπος του οποίου καλείται σε απολογία στα γραφεία της ανεξάρτητης αρχής την 1η Οκτωβρίου. Το εκτός κείμενο της έγκλησης του Mega – το οποίο αγνοούν σημαίνοντα μέλη του ΕΣΡ, καταγγέλλει το κανάλι ότι «δεν προβάλλει προσηκόντως τις πολιτικές απόψεις της "Χρυσής Αυγής» την περίοδο1/4-31/7/2013. Η έρευνα του ΕΣΡ στηρίζεται στην υπ. αριθμόν 1/21.2.2006 οδηγία σύμφωνα με την οποία κάθε κανάλι οφείλει να παρέχει ποσοστό στο ενημερωτικό του πρόγραμμα (κυρίως δελτία ειδήσεων) ίσο με τη δύναμη κάθε κόμματος στις αμέσως προηγούμενες βουλευτικές εκλογές (Παρουσία, ομιλίες, δηλώσεις πολιτικών προσώπων ή εκπροσώπων, ανακοινώσεις, αποφάσεις, εκδηλώσεις κ.ά.). Αξίζει να σημειώσουμε ότι συχνά  το ΣτΕ ακυρώνει αποφάσεις του ΕΣΡ που σχετίζονται με την πολιτική πολυφωνία υιοθετώντας την υπερασπιστική γραμμή των καναλιών που  συμπυκνώνεται στην αρχή ότι η επιλογή των ειδήσεων εμπίπτει στη συνταγματικά κατοχυρωμένη δημοσιογραφική ελευθερία.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΔημήτρηςΚ avatar
  ΔημήτρηςΚ 24/09/2013 11:05:29

  Με πιο δικαίωμα ζητά το ΕΣΡ τήρηση
  των κανόνων πολιτικής πολυφωνίας;

  Δένδια βάλε μια τάξη.

  • el eternauta avatar
   el eternauta @ ΔημήτρηςΚ 24/09/2013 11:58:43

   ελα ρε δημητρακη ηρεμησε.
   Ολα τα ΜΜΕ εχουν αποκλεισει την ΧΑ.
   Στραβος ειναι ο κοσμος εξω? δεν τα βλεπει αυτα?

 2. Τρείς λαλούν avatar
  Τρείς λαλούν 24/09/2013 12:21:58

  Το ΕΣΡ, πάντα κολλημένο στους τύπους. Επί της ουσίας, μηδέν, κλασσικά.

 3. X avatar
  X 24/09/2013 12:54:17

  Μόνο να μοιράζει πρόστιμα για να φιμώσει ξέρει κι αυτό το ΕΣΡ.

 4. factorx avatar
  factorx 24/09/2013 15:44:34

  Πρόεδρος ΕΣΡ: ο Νόμος είναι νόμος: και η Χρυσή Αυγή είναι ακόμη νόμιμο κόμμα

  Τη δική του εξήγηση έδωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΣΡ Γιάννης Λασκαρίδης αναφερόμενος στην απόφαση του να καλέσει σε απολογία το Mega επειδή «δεν προέβαλε προσηκόντως τις πολιτικές θέσεις της Χρυσής Αυγής». Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής τόνισε ότι “δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που ο ειδικός αναλυτής παρουσίασε τον πίνακα και υπήρχαν αποκλίσεις από το χρόνο που οφείλει να διαθέτει ο σταθμός στο συγκεκριμένο κόμμα”.

  Ανέφερε ακόμη πως μαζί με την κλήση στο Mega υπέγραψε και για άλλους σταθμούς (Μακεδονία, ΑΝΤ1, Alpha) που δεν είχαν αφιερώσει τον ορισμένο χρόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες και επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να αποφασίσει για το εάν έχει δίκαιο ή όχι ο σταθμός. Στη συνεδρίαση του συμβουλίου θα αποφασιστεί και εάν η υπόθεση θα πάει στο αρχείο, όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες μετά τις εξηγήσεις που δίνουν οι σταθμοί.
  Οσο για την ημέρα παράδοσης της «κλήτευσης» στο Mega εξήγησε ότι εκείνος είχε υπογράψει πολύ πριν και δεν μπορούσε να γνωρίζει πότε θα σταλούν οι κλήσεις στους σταθμούς.
  Αποστάσεις από την υπόθεση παίρνει ωστόσο η Λίνα Αλεξίου, αντιπρόεδρος ΕΣΡ η οποία υπογραμμίζει ότι “η απόφαση για την κλήση προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς για την παροχή εξηγήσεων στο θέμα της τήρησης της πολυφωνίας, ελήφθη στις 02.09.2013 από την Ολομέλεια του ΕΣΡ”. Η ίδια δηλώνει ότι απουσίαζε από την Συνεδρίαση της Ολομελείας, ωστόσο δίνει διευκρινίσεις σε ορισμένα θέματα:

  α). Στο ΕΣΡ ασχολείται ειδικός επιστήμονας με την καταγραφή ανά τρίμηνο δεικτών πολυφωνίας. Κατά την καταγραφή του τριμήνου Απριλίου – Ιουνίου 2013 διαπιστώθηκε η παραβίαση από κανάλια του κανόνα της πολυφωνίας (χρόνος τηλεοπτικής κάλυψης των κομμάτων της Βουλής ανάλογος με το ποσοστό που συγκέντρωσε κάθε κόμμα στις τελευταίες εκλογές).

  β). Παγίως τα κανάλια που παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση από τον κανόνα της πολυφωνίας, καλούνται από το ΕΣΡ να δώσουν εξηγήσεις και όχι, βεβαίως, «ν’ απολογηθούν».

  γ). Η παραβίαση του κανόνα –με μεγάλη απόκλιση- στο παραπάνω τρίμηνο αφορούσε τον ALPHA (για το ΠΑΣΟΚ), τον ΑΝΤ1 (για τους Ανεξάρτητους Έλληνες), το TV Μακεδονία (για τον ΣΥΡΙΖΑ) και το MEGA (για τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ).

  Συνεπώς δεν υπήρξε κλήση προς το MEGA για τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, αλλά κλήση σε τέσσερα κανάλια (συμπεριλαμβανομένου και του MEGA) για διαφορετικά κόμματα.

  Αν κάτι πράγματι αξίζει να σημειωθεί είναι η ατυχής συγκυρία αποστολής του φαξ του ΕΣΡ στο MEGA σε χρόνο που επέτρεψε παρερμηνεία.

  • Agrofylakas avatar
   Agrofylakas @ factorx 25/09/2013 04:04:20

   Καλα κανεις Φακτορα και εξηγεις τα πραγματα γιατι πολοι ειναι παραφορμοι για παρεξηγηση, η να καβαλησουν το καλαμι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.