#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/05/2013 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο Μαξίμου το θέμα της ΕΡΤ – τρέμουν βολεμένοι και αβόλευτοι δημοσιογράφοιΚαταιγισμός δημοσιευμάτων, σχολίων και προθέσεων για το μέλλον της ΕΡΤ κυρίως δε των εργαζομένων της που αγγίζουν τους 2.780 περίπου. Είναι προφανές ότι έχει συζητηθεί το λουκέτο, όχι όμως σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά από μεμονωμένα στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και αυτής της ΔΗΜΑΡ (και ας ποιεί την νήσαν).

Πάντως καλά πληροφορημένες πηγές του ANTINEWS διαψεύδουν το δημοσίευμα της Real News σύμφωνα με την οποία υπάρχει εισήγηση – «βόμβα» για το προσωρινό κλείσιμο και το εκ νέου άνοιγμα της ΕΡΤ, με το 1/3 του προσωπικού. Η εφημερίδα υποστηρίζει πως ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πρότεινε δήθεν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη το κλείσιμο της ΕΡΤ προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της Τρόικας για το κλείσιμο ενός μεγάλου δημοσίου οργανισμού, και για απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Οι δύο αρχηγοί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας δεν αντέδρασαν στη συγκεκριμένη πρόταση και το αίτημα των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών για περιορισμό της ΕΡΤ επανέρχεται στο τραπέζι.

Πάντως κοντός ψαλμός … καθώς σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία της διοίκησης της ΕΡΤ και της Φώφης Γεννηματά με διαφορετική ατζέντα, όπως η επίλυση του θέματος των συμβασιούχων και η απεμπλοκή της ΕΡΤ από το καθεστώς ελέγχου των ΔΕΚΟ.

Ο Σίμος Κεδίκογλου, δεν δηλώνει οπαδός της συρρίκνωσης, πόσο δε μάλλον του κλεισίματος της ΕΡΤ .

Το σενάριο να μπεί  λουκέτο στην ΕΡΤ όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Real News φαίνεται ότι δεν προκρίνεται καθώς ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Γ. Μάναλης έχει σημειώσει με έμφαση ότι «δεν έχει γίνει καμία συζήτηση ή συμφωνία για κλείσιμο της ΕΤ1  ή για λουκέτο της ΕΡΤ και επανεκκίνησή της αλλά για αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της, για νοικοκύρεμά της». Στελέχη των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση επισημαίνουν μάλιστα ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ δεν έχει απασχολήσει τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά έχει συζητηθεί μεταξύ στελεχών των τριών κομμάτων  που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η ΕΡΤ συνιστά μια sui generis «υπόθεση» αναδιάρθρωσης και αναγκαίου εξορθολογισμού δημόσιου οργανισμού. Από τη μια δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της χώρας μιας και συντηρείται από το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλουν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (55 ευρώ τον χρόνο ανά νοικοκυριό) και από την άλλη απασχολεί έναν αριθμό εργαζομένων ικανό να προκαλέσει ίλιγγο (2.780 άτομα) συντηρώντας δεκάδες ξεχωριστούς φορείς με ανύπαρκτη δυνατότητα και μηδενική προσπάθεια παραγωγής οικονομιών κλίμακας. Όταν τα ιδιωτικά κανάλια ξεκινούν κάθε σεζόν από το «μηδέν» ζώντας με πενιχρή διαφήμιση και υπέρογκο δανεισμό, η ΕΡΤ με το καλημέρα σας έχει την προίκα του ανταποδοτικού, ύψους 250 εκατ. ευρώ, «ψαλιδισμένη» βεβαίως κατά 61 εκατ. ευρώ έναντι προηγουμένων ετών, πριν δηλαδή  αποφασισθεί η παρακράτηση του 25% υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Παράλληλα ο  προϋπολογισμός της ΕΡΤ για το 2013, υπολογίζει πλεόνασμα 40,97 εκατ. ευρώ, το οποίο θα οδεύσει και αυτό στον κρατικό προϋπολογισμό. Εάν σε αυτά προστεθούν άλλα 23 εκατ. ευρώ από φόρους, η ΕΡΤ θα αποδώσει το 2013 στο Δημόσιο περί τα 129 εκατ. ευρώ συνολικά, δηλαδή πάνω από το 50% των εσόδων της (250 εκατ. ευρώ).

Η εταιρεία δεν έχει πλέον δανεισμό καθώς σταμάτησε να είναι ζημιογόνος, όπως συνέβαινε την 5ετία της Ν.Δ. ενώ το 2011 ήταν η 14η ελληνική εταιρεία σε επίπεδο κερδοφορίας.  Από το σύνολο του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε για το 2013, κονδύλι ύψους 92 εκατ. ευρώ προορίζεται για αμοιβές και έξοδα προσωπικού που υπολογίζονται στους 2.780 εργαζομένους αορίστου χρόνου που εργάζονται σε ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3, στην ΕΡΤ World και ΕΡΤ HD, σε 29 Ρ/Σ, (επτά στην Αθήνα, τρεις στη Θεσσαλονίκη και 19 περιφερειακοί), στο ERT.GR και το ψηφιακό αρχείο, στο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», καθώς και στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δημοσιογράφων, 437 απασχολούνται σε ΝΕΤ, ΕΤ1, 7 ραδιόφωνα, δορυφορικό κανάλι, πολυμέσα, περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», υπηρεσίες προέδρου και ιστοσελίδα. Αλλοι 123 δημοσιογράφοι απασχολούνται στην ΕΤ3 και 101 στους περιφερειακούς σταθμούς. Στην ΕΡΤ δεν απασχολούνται συμβασιούχοι αλλά 30 και πλέον συνεργάτες και σύμβουλοι ΠΕΘ το κόστος απασχόλησης των οποίων ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ,

Ήδη στην ΕΡΤ έχει σημειωθεί συρρίκνωση προσωπικού: Προ τριετίας εργάζονταν 3.500 άτομα: 933 διοικητικοί, 921 τεχνικοί, 843 στο πρόγραμμα, 757 δημοσιογράφοι και 46 έκτακτο προσωπικό. Το σύνολο των συμβασιούχων ήταν 1.047 στη συνέχεια έπεσαν στους 360 ενώ σήμερα δεν υπάρχει κανείς.

Οι δαπάνες για πρόγραμμα (εξωτερικές και μικτές παραγωγές, αθλητικά) δεν ξεπερνούν τα 27,8 εκ. ευρώ. Το ποσό είναι εξαιρετικά χαμηλό - επενδύσεις δεν προβλέπονται- καθώς μόνο τα έξοδα από το Champions League αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ, η Formula Ι τα 2 εκατ. ευρώ, η σύμβαση με τη NOVA για τα στιγμιότυπα της Super League τα 2,5 εκατ. ευρώ και η εκπομπή «Στην Υγειά μας» το 1 εκ. ευρώ. Για τις ανάγκες του ψυχαγωγικού, επιμορφωτικού, πολιτιστικού προγράμματος προβλέπεται κονδύλι ύψους 21,8 εκατ. ευρώ.  Τέλος, πρόσφατα το ΤΑΙΠΕΔ απέκτησε μακροπρόθεσμα το δικαίωμα παραχώρησης της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ μηδέ του Ραδιομεγάρου εξαιρουμένου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ραβινος avatar
  Ραβινος 27/05/2013 14:35:05

  Ηθελεστα και παθεστα ΠΡΟΣΠΕΡΤ !Μολις απεμπλακει η ΕΡΤ απο τις ΔΕΚΟ ξανακανε απεργιες οποτε σου καπνισει εγκλωβιζοντας εναν ολοκληρο λαο , που πληρωνει τους μισθους ενος στρατου τεμπελχανων ,σε ανουσιες επαναληψεις κλπ Βεβαια υπαρχει και το αλλο επαναστατικο πεδιο αυτο της της απλοχερης ΕΣΗΕΑ αλλα αυτο εχει ηδη μπει στο σταδιο της αποσυνθεσης και της διαλυσης οπου ναναι θα τελειωσουν τα σεμιναρια επιδοτησης της αεργιας και τοτε παμε γι'αλλα μεγαλεια !

 2. βαγόνι avatar
  βαγόνι 27/05/2013 14:35:23

  Ο λεγόμενος "εξορθολογισμός" μπορεί και πρέπει να γίνει....συγχωνεύσεις
  μονάδων μή λειτουργικών επίσης...ο αριθμός των εργαζομένων (278ο) για
  το σύνολο του εθνικού δικτύου μόνο "ίλιγγο" δεν προκαλεί....για όποιον
  γνωρίζει στοιχειωδώς τί συμβαίνει σ΄όλη την Ευρώπη, ο αριθμός μαρτυρεί
  και υποστελέχωση για το σύνολο των μονάδων...οι προυπολογισμοί είναι
  πλεονασματικοί και για ορισμένες μονάδες υπάρχει υποχρηματοδότηση...
  τότε τί;
  Απο το '90 και μετά αναπτύχθηκε μιά άνευ προηγουμένου "φούσκα" στα
  media...απίστευτοι αριθμοί εντύπων,ραδιοφώνων και τηλεοράσεων εθνικής
  και τοπικής εμβέλειας...θεωρήθηκε ότι αντανακλούν επίπεδα "ανάπτυξης"
  και "πλουραλισμού"....συνιστούσαν καθαρή και καραμπινάτη υπανάπτυξη!
  και μάλιστα με προσωρινές άδειες υπο διαρκή ετήσια ανανέωση...σήμερα,
  κατήφεια και μαζική ανεργία....τί επίτευγμα!
  Ευθύνεται η ΕΡΤ γι΄όλα αυτά; ή μήπως γιατί υποχρεώθηκε να αφήσει
  ζωτικό χώρο σε robber barons, εθνικής και τοπικής εμβέλειας;...ποιός,
  μα την αλήθεια,μπορεί να αποκλείσει σ΄ένα έθνος-κράτος και την
  ελάχιστη δυνατότητα δημόσιας έκφρασης στην "ενημέρωση,την επιμόρφωση
  και την ψυχαγωγία";..για να επαναλάβουμε το τρέχον στερεότυπο!

 3. helios avatar
  helios 27/05/2013 14:36:49

  Δύο δημόσια τηλεοπτικά κανάλια είναι υπέρ αρκετά,όλα τα άλλα θα πρέπει να κλείσουν(συμπεριλαμβανομένου και του τηλεοπτικού σταθμού της βουλής).Το ένα με έδρα την Αθήνα και το άλλο την Θεσσαλονίκη,φυσικά με μειωμένο προσωπικό.
  Αντιστοίχως το δημόσιο ραδιόφωνο θα πρέπει να περιοριστεί σε τρεις σταθμούς:ένα ενημερωτικό,ένα ψυχαγωγικό και ένα αθλητικό.

 4. kalel avatar
  kalel 27/05/2013 14:52:36

  Θεωρείται δεδομένο να πληρώνει ο πολίτης 55Ε/χρόνο για να βλέπει την Στάη και τον Αρβανίτη: ας κλείσει κι ας ανοίξει με το 1/10 του προσωπικού. Κανένας δεν κλαίει για τον άνεργο ιδιώτη, μόνον γι ατους κρατικοδίαιτους. Ντροπή μας.

  • νεφέλη avatar
   νεφέλη @ kalel 27/05/2013 15:00:09

   Να είσαι βέβαιος/η, ότι η Στάη θα είναι και στο 1/10!!!

 5. kalel avatar
  kalel 27/05/2013 15:06:06

  Οι μισθοί/συντάξεις μειώνονται και το τέλος παραμένει εκεί ακέραιο. Μπράβο Σαμαρά/Στουρνάρα. Η Τροικα (εξωτερικού) ακούει?

  • νεφέλη avatar
   νεφέλη @ kalel 27/05/2013 16:16:16

   Στους μισθούς που μειώνονται, τον εξωφρενικό φόρο των ακινήτων τον προσπερνάς. Στο λογαριασμό της ΔΕΗ το τέλος πρόσεξες, το χαράτσι που μας έχει αποτελειώσει, δεν το είδες!!!
   ....πάλι το δέντρο κοιτάμε, το δάσος προσπερνάμε.....

 6. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 27/05/2013 15:17:22

  Μιλώντας περί συγχωνεύσεως ραδιοτηλεοπτικών διαύλων για περιστολή του κόστους λειτουργίας των και περί βολεμένων: το άρτι καταργηθέν ταμείο των υπαλλήλων της ΑΤΕ είχε 120 υπαλλήλους, για τις ανάγκες προσωπικού 6.896 ατόμων (1 υπάλληλος ανά 57 πελάτες). Το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των 6.896 εργαζομένων της ΑΤΕ ήταν 221.914.880 ευρώ, ήτοι 2.682 ευρώ / μήνα / άτομο και στο παραπάνω κόστος δεν συμπεριλαμβάνεται η λειτουργία του ΤΥΠΑΤΕ.

  Για σύγκριση, μια μεγάλη ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία το 2011 απασχολούσε 1.382 εργαζομένους για 1.710.000 συμβόλαια (1 υπάλληλος ανά 1,237 συμβόλαια), ήτοι είχε χονδρικώς περίπου 20πλάσια παραγωγικότητα.

  Υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα;

 7. Angelosp avatar
  Angelosp 27/05/2013 16:10:41

  Ειναι η πρωτη φορα που σχολιαζω ειδηση εδω μεσα .Παρακολουθω καθημερινα τις ειδησεις στο antinews ,καθως και τα σχολια των αναγνωστων .Σημερα ομως θελω να παρεμβω και εγω και να πω ...ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ!!! Ναι!!και δεν κανω χιουμορ .Η ΕΡΤ ο,τι και να της καταλογιζουμε ,αργομισθια ,φαγοποτι με τις παραγωγες και οτι αλλο μπορει ...να την κανει αμαρτωλη,αγαπητοι αναγνωστες του antinews η ΕΡΤ ειναι για μενα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ!!! Τωρα που γραφω το σχολιο ακουω Γιαννη Πετριδη .Ειμαι απο τους λιγους που φανατικα ακουω τους σταθμου τις ΕΡΑ ,καθως και τις πολιτιστικες και αλλες μορφωτικου περιεχομενου εκπομπες και των τριων καναλιων ΕΤ1 ΝΕΤ ΕΤ3 .....προς θεου μη την χτυπατε!! Αναδιαρθωση ναι κλεισιμο ...ΠΟΤΕ!!!!

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Angelosp 27/05/2013 17:12:34

   @Angelosp Συμφωνώ σε όλα και γράφω κάτι σχετικό. Δεν είσαι από τους λίγους, είμαστε πολλοί.

   • kat avatar
    kat @ Προφήτης 27/05/2013 19:22:42

    H ερτ3 εχει την καλύτερη δημοσιογραφική εκπομπή,κατα την γνώμη μου, τις Ανιχνεύσεις.

 8. κουκουλοφόρος μς ζαρτιέρες avatar
  κουκουλοφόρος μς ζαρτιέρες 27/05/2013 16:54:17

  Η πλειοψηφία πρέπει να απολυθεί!!!

 9. χκ avatar
  χκ 27/05/2013 18:22:33

  Δεν υπάρχει πολιτισμένη χώρα χωρίς συμφωνική ορχήστρα του Ραδιοφώνου

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ χκ 27/05/2013 20:10:13

   Και επειδή η Ελλάδα δεν είναι πολιτισμένη χώρα, οι μουσικοί των Ορχηστρών θα είναι οι πρώτοι που θα φύγουν και θα μείνουν οι χαραμοφάηδες...

 10. αιρετικός avatar
  αιρετικός 27/05/2013 19:53:12

  Ναι να απολύσουν όσους πρέπει, αλλά να βλέπουμε και ποιός διόρισε τον κάθε "χαραμοφάη" στο πόστο του και αυτός να πληρώνει την αποζημίωση...Έχουν όμως τα κότσια?

 11. Κωνσταντίνος της διπλανής πόρτας avatar
  Κωνσταντίνος της διπλανής πόρτας 27/05/2013 21:19:41

  Πιο πολύ ανησυχώ για την Ανθή Σαλαγκούδη , πάνω που βρήκε μια εργασία ανάλογη του ταλέντου της άντε πάλι στον στίβο της εύρεσης εργασίας .Τι να πείς...η Ελλάδα τρώει τα παιδια της

 12. falcon avatar
  falcon 27/05/2013 21:36:25

  Βασικά προτιμώ την ΕΡΤ από τα χαζοκάναλα και τα τουρκοκάναλα όπως και το ραδιόφωνο που είναι μοναδικό. Όμως λυπάμαι που τα διάφορα λαμόγια με τις αρπαχτές θα μου την στερήσουν.

 13. The Camel avatar
  The Camel 27/05/2013 21:36:37

  H EΡΤ μου ελεγε πριν λιγα χρόνια δημοσιογράφος της απασχολεί περισσότερους δημοσιογράφους απο το CNN. Τι να πει κανείς. Το σωστό είναι να καταργηθεί το χαράτσι της ΕΡΤ και να εξορθολογιστει η εταιρεία. Αυτό σημαίνει απολύσεις αλλά τοσους και τόσους αργόσχολους απασχολεί και μάλιστα "τσάτσους" αφού μπήκαν με μέσο.

 14. ΝΙΚΟΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ 27/05/2013 22:24:37

  ΑΠΟΡΙΑ:
  ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΡΤ ΕΓΙΝΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ;

 15. ΓΡΗΓΟΡΗΣ avatar
  ΓΡΗΓΟΡΗΣ 12/06/2013 17:00:58

  Γνωρίζετε ότι, σε ΑΕΙ, με πλαστές προϋπηρεσίες έγιναν παράνομα υπάλληλοι αορίστου χρόνου εργολάβοι στα 60 τους; Γνωρίζετε ότι, σε ΑΕΙ, απασχολούν σε διοικητικά δημοσιογράφους πτυχιούχους, την ώρα που έμπειρους δημοσιογράφους τους απολύουν από την ΕΡΤ κ.λπ.; Γνωρίζετε ότι, αυτοί είναι ομάδες της οικογενειοκρατίας και εμπροσθοφυλακή της διαφθοράς; Γνωρίζετε ότι, το Υπουργείο έχει κάνει απογραφή, αλλά αυτά δεν τα βλέπει; Τα θεωρεί φυσιολογικά; Γνωρίζετε ότι, αυτοί και οι επίορκοι καλύπτονται από την οικογενειοκρατία, την συνδικαλιστική αλητεία, τις διοικήσεις που τους προσέλαβαν παράνομα, την διαπλοκή, το κράτος της διαφθοράς; Γνωρίζετε ότι, τους έντιμους και ικανούς υπαλλήλους, που δεν έχουν πλάτες και στηρίξεις, τους έχουν στο «ψυγείο», τους κακομεταχειρίζονται, σκηνοθετούν κατηγορίες, τους χαρακτηρίζουν δήθεν ακατάλληλους κ.λπ., με σκοπό να τους απολύσουν με άθλια τεχνάσματα, ώστε να σώσουν τους παράνομα προσληφθέντες με πλαστές προϋπηρεσίες αορίστου χρόνου, την οικογενειοκρατία, την διαπλοκή κ.λπ.; Γνωρίζετε ότι, γι’αυτό τα μαγειρεύουν οι επίορκες διοικήσεις με την ανοχή του τριτοκοσμικού διεφθαρμένου κράτους;
  Φυσικά και τα γνωρίζετε, αλλά δεν βγάζετε άκρη με την διαπλοκή που μας κατέστρεψε. Ο ίδιος ο κλέφτης ποτέ δεν θα βρει τον κλέφτη. Θα την πληρώσουν οι έντιμοι που χαλούν την πιάτσα της διαπλοκής, διότι γι’αυτούς είναι επικίνδυνοι! Έχουν αντιστρέψει την πυραμίδα της ηθικής και της λογικής. Το θέμα είναι απλό: Να απολύσουν τους αορίστου χρόνου που προσλήφθηκαν παράνομα τα 13 τελευταία χρόνια, με πλαστές προϋπηρεσίες, τους επίορκους αρμόδιους που τους προσέλαβαν, την οικογενειοκρατία!! Ας αφήσουν επιτέλους τα μαγειρέματα ετών και την εκδούλευση!
  Τώρα επινόησαν να φύγουν οι πάνω από 50 ετών. Χαρακτηρίζοντάς τους «γερασμένους», ανθρώπους νέους, πτυχιούχους, με εμπειρία και μετά από επιτυχία τους σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό. Εμετικές επινοήσεις, ώστε να σώσουν τους παράνομα προσληφθέντες τα τελευταία 13 χρόνια, με πλαστές προϋπηρεσίες αορίστου χρόνου, την οικογενειοκρατία, την διαπλοκή, τους κομματικούς στρατούς κ.λπ. Αθλιότητες του τριτοκοσμικού, κουτοπόνηρου και διεφθαρμένου κράτους, με υποβολείς τις επίορκες διοικήσεις, που έκαναν τις παράνομες προσλήψεις, με πλαστές προϋπηρεσίες και την συνδικαλιστή αλητεία. Αυτοί κατέστρεψαν την Χώρα μας και συνεχίζουν τα ίδια. Μέχρι σήμερα, και τι δεν έχουν επινοήσει για να σώσουν την στρατιά των παράνομων και τους υψηλά ιστάμενους-επίορκους, που έκαναν αυτές τις άθλιες προσλήψεις. Μιλιά δεν βγάζουν για το βρώμικο καθεστώς της οικογενειοκρατίας, που έχει κατακλύσει ΑΕΙ τα 13 τελευταία έτη. Συνεχίζουν απτόητοι «το έργο τους» πάνω από το πτώμα της Χώρας μας. Κανένας εισαγγελέας δεν ακούει;

  ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.