Πως θα γίνουν οι συγχωνεύσεις των ΜΜΕ
15/07/2014 14:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως θα γίνουν οι συγχωνεύσεις των ΜΜΕ

Η τύχη του ΔΟΛ, της Πήγασος, του Mega, του Star και οι παράπλευρες απώλειες

Συγχωνεύονται τα ΜΜΕ… αν και δεν χωνεύονται (οι ιδιοκτήτες τους)

Στον αστερισμό των συγχωνεύσεων περνούν - ελέω τραπεζιτών - οι μεγαλύτερες εκδοτικές και μηντιακές επιχειρήσεις της χώρας, με άγνωστη την τύχη των σχετικών συζητήσεων και φυσικά την επίτευξη της δημιουργίας ενιαίας εταιρικής κουλτούρας (με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό στο μέλλον). Οι συζητήσεις σέρνονται εδώ και αρκετά χρόνια ενώ τα πηγαινέλα του Φώτη Μπόμπολα στο γραφείο του «πατριάρχη» της εκδοτικής αγοράς, Σταύρου Ψυχάρη, παρόντος του Χρήστου Μεμή, του νέου αναπληρωτή uber alles, είναι συχνότερα από αυτά στις ιδιόκτητες business του εκδότη της Πήγασος. Στελέχη των Τραπεζών και αναλυτές αναφέρουν ότι τόσο οι διεθνείς και γενικές τάσεις, δηλαδή η επέλαση του Διαδικτύου, οι τεχνολογικές εξελίξεις και η ψηφιακή τηλεόραση όσο και οι ειδικές συνθήκες της ελληνικής αγοράς, ο υψηλός δανεισμός και τα υπέρογκα χρέη, ευνοούν τις συγχωνεύσεις με στόχο την παραγωγή οικονομιών κλίμακας. Και παράπλευρες απώλειες το προσωπικό και την ποιότητα του περιεχομένου.

1. Η πρώτη συζήτηση έχει ήδη γίνει μεταξύ των μετόχων της Τηλέτυπος Α.Ε. που ελέγχει το Mega και της οικογένειας Βαρδινογιάννη για τη συγκατοίκηση του Mega με το Star στις εγκαταστάσεις της Κηφισιάς. Σε περίπτωση που ευοδωθεί η σχετική συμφωνία, το ένα κανάλι θα απορροφήσει το άλλο, προφανώς το υγιέστερο θα ενσωματώσει στις δομές του το πιο βεβαρημένο σε επίπεδο δανείων και ζημιών ενώ θα ενοποιηθούν τα εμπορικά τμήματα, οι οικονομικές διευθύνσεις, τα γραφεία αγοράς περιεχομένου κ.ά. Η ψηφιακή μετάβαση θα ευνοήσει τη διατήρηση των συχνοτήτων αμφοτέρων των καναλιών και τα brand names θα διατηρηθούν ακέραια.

2. Το άλλο σενάριο, κάνει λόγο για ενσωμάτωση σου Mega υπό την ομπρέλα της Πήγασος ενώ η σχετική συζήτηση η οποία επισπεύδεται μεσούντος του θέρους, αφορά σε μια αρχική συμφωνία ΔΟΛ – Πήγασου, υπό την επίβλεψη της Alpha Bank. Στην περίπτωση αυτή, το Mega μετακομίζει στις εγκαταστάσεις του Πήγασου στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου. Ωστόσο τα έντυπα του Πήγασου μεταφέρονται – σύμφωνα με το σχετικό σενάριο - στην οδό Μιχαλακοπούλου στον ΔΟΛ. Ήδη, ο Σταύρος Ψυχάρης έδωσε εντολή να βρεθούν δύο επιπλέον όροφοι.

- Η νέα εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση – αν και εφόσον ολοκληρωθεί - θα ελέγχει το 52% του Mega. Θα απαιτηθεί μείωση του προσωπικού κατά 20% αρχικά και μακροπρόθεσμα κατά 40%. Στη φάση αυτή δεν προβλέπεται τριπλή συγχώνευση με τη συμμετοχή της Τηλέτυπος Α.Ε. γιατί οι τραπεζίτες επιδιώκουν να ξεκαθαρίσει πρώτα η κατάσταση με τα δάνεια των δύο εκδοτικών επιχειρήσεων και στη συνέχεια να επιχειρηθεί η συγχώνευση του νέου ομίλου που θα δημιουργηθεί με το MEGA.

- Στόχος είναι o συνολικός δανεισμός των 405 εκατ. ευρώ (ΔΟΛ – Πήγασος – Mega) να μειωθεί μετά το «κούρεμα» στα 120-160 εκατ. ευρώ.

Αν η συμφωνία αυτή ολοκληρωθεί, τότε θα προκληθούν συθέμελες αλλαγές στα δύο συγκροτήματα, αφού θα πρέπει να αποφασιστεί ποιες εφημερίδες θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν: «Έθνος», «Ημερησία», «Νέα», «Νέα Σαββατοκύριακου», «Βήμα της Κυριακής», «Goal News» και ποια sites (in.gr, e-go.gr, tanea.gr, ethnos.gr, imerisia.gr, sentragoal.gr, vimafm.gr).

Σημαντικό μέρος της συζήτησης/συμφωνίας αφορά στην τύχη των περιοδικών των δύο ομίλων. Κρίσιμος παράγοντας σε αυτό το σημείο είναι η στάση των άλλων επιχειρηματιών των ΜΜΕ που έχουν επίσης δάνεια και του κόσμου που θα πληροφορηθεί πως οι τράπεζες προστατεύουν τα media που στηρίζουν το Μνημόνιο. Στην περίπτωση που προκληθεί «κούρεμα» πάντως δεν μπορούν να παραμείνουν οι ίδιες διοικήσεις, καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να ορίσουν νέες που θα επιβλέπουν την πορεία των επιχειρήσεων MME.

Πολλοί συγχέουν τις εσωτερικές μετακομίσεις σε ΔΟΛ και Πήγασο με τη συγχώνευση. Ωστόσο οι μετακομίσεις δεν σχετίζονται ευθέως και άμεσα με τη συγχώνευση αλλά με την απόφαση για εξοικονόμηση πόρων από πάγια και λειτουργικά έξοδα.

Όσον αφορά τη μετακόμιση εντύπωση προκαλεί η μεταφορά μετά του αθλητικού τμήματος και του πολιτιστικού τμήματος του Βήματος στα ΝΕΑ. Στους υπευθύνους αλλά και τους δημοσιογράφους του τμήματος ειπώθηκε ότι η μεταφορά τους γίνεται μόνο για λόγους χωροταξίας και δεν συνδέεται με εξελίξεις τύπου «συγχώνευσης» με το αντίστοιχο τμήμα των ΝΕΩΝ.

Ένα από τα πολλά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες σχετίζεται με τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στον ΣΚΑΪ - και συγκεκριμένα με τις εγγυήσεις που ο Γιάννης Αλαφούζος έχει παράσχει. Επειδή ο κ. Αλαφούζος βρίσκεται σε διαδικασία διεκδίκησης νέου δανεισμού, πολλοί υποστηρίζουν ότι, πέραν των στελεχών που θα κληθούν να δώσουν το «ΟΚ», θα πρέπει να υπάρξει και ενημέρωση στην BlackRock, τόσο για τον τρόπο που δόθηκαν τα παλιά δάνεια στον ΣΚΑΪ όσο και για τα νέα και τις εγγυήσεις που βάζει ο κ. Αλαφούζος.

Στο μεταξύ, υψηλές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, μεγαλύτερες από το κεφάλαιο κίνησης, παρουσιάζει ο ΣΚΑΪ. Ο ελεγκτής στην ετήσια έκθεση για τη χρήση του 2013 της εταιρείας που ελέγχει τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ επισημαίνει τα σοβαρά ζητήματα της οικονομικής λειτουργίας τόσο της ίδιας όσο και των θυγατρικών της. Η Ραδιοφωνικές και Τηλεπικοινωνιακές Επιχειρήσεις είναι η μητρική του ΣΚΑΪ, η οποία ελέγχει με τη σειρά της τον τηλεοπτικό σταθμό (Ειδήσεις Ντοτ Κομ), τον Μελωδία (Μελωδία Α.Ε.), τον RED (Μουσικές και Ραδιοφωνικές) και την υποστηρικτική εταιρεία της τηλεόρασης (TV Pedia).

Ο ελεγκτής επισημαίνει δύο κεντρικής σημασίας ζητήματα για το μέλλον της εταιρείας και των θυγατρικών της: «Το θέμα της έμφασης στην έκθεση ελέγχου του νόμιμου ελεγκτή αναφέρεται στο γεγονός πως οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας εμφανίζονται μεγαλύτερες από το κυκλοφορούν ενεργητικό, ενώ για ορισμένες εταιρείες του ομίλου το θέμα έμφασης αναφέρεται στο γεγονός εφαρμογής των διατάξεων των Αρθρων 47 και 48 του Κωδ. Ν. 2190/1920 και λόγω αρνητικών κεφαλαίων κίνησης». Με άλλα λόγια, ορισμένες από τις θυγατρικές του ομίλου κινδυνεύουν με πτώχευση, ενώ η μητρική χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης για να καλύψει τις ανάγκες της στο κοντινό μέλλον. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της για το 2013 ανήλθαν σε 5,3 εκατ. ευρώ, οι λοιπές βραχυπρόθεσμες σε 7,7 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων φτάνει τα 14,4 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων του ομίλου ανήλθε σε 86,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο μακροπρόθεσμος δανεισμός του ομίλου είναι της τάξης των 29 εκατ. ευρώ και ο βραχυπρόθεσμος των 23 εκατ. ευρώ. Η μητρική εταιρεία του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ, παρά το εκτεταμένο πρόγραμμα περικοπών και απολύσεων από το 2010, παραμένει ζημιογόνος. Οι ζημίες της μειώθηκαν μόλις κατά περίπου 400.000. ευρώ σε σχέση με το 2012 και για τη χρήση του 2013 ανήλθαν σε 1,2 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της υποχώρησε στα 4,3 εκατ. ευρώ, ενώ η αρνητική για την εταιρεία εξέλιξη είναι η ταυτόχρονη σημαντική μείωση της ακροαματικότητας, με υποχώρηση στο 7,8%, γεγονός που, όπως εκτιμάται, θα συμπιέσει και άλλο τα έσοδα. Ο όμιλος εμφάνισε κύκλο εργασιών ύψους 31 εκατ. ευρώ και παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με το 2012, ενώ παρουσίασε και κερδοφορία 61.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νικηφορος Φωκας avatar
  Νικηφορος Φωκας 15/07/2014 15:38:59

  Αδιαφορω για την τυχη των εν λογω εμετικων κεντρων παραπληροφορησεως του Ελληνικου λαου, αλλα ΕΙΜΑΙ ΕΞΑΛΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ' Στόχος είναι o συνολικός δανεισμός των 405 εκατ. ευρώ (ΔΟΛ – Πήγασος – Mega) να μειωθεί μετά το «κούρεμα» στα 120-160 εκατ. ευρώ ' ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ Η ΝΑ ΑΡΠΑΞΩ ΤΙ ΔΙΚΑΝΝΟ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΕΙ ΠΙΑ Ο ΧΑΡΟΣ ? Ποιος πρωθυπουργος, ποιος Εισαγγελεας θα δεχθει να χρεωσει τον Ελληνικο λαο 300 εκατομμυρια Ευρω για τα λαμογια του ΔΟΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΗΓΑΣΟΥ ? Τι λετε ρε ???? ΤΙ ΛΕΤΕ ??? Εδω βογγαει ο Ελληνας και θα πληρωνουμε τις βιζιτουδες και τις αριστερες κυραντζες με τα μποτοξ των ειδησεων (να τις κανει ο Θεος) και τις παχυλοτατες απολαβες τους ? ΑΝΑΘΕΜΑ - ΑΝΑΘΕΜΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ !

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Νικηφορος Φωκας 15/07/2014 16:31:32

   Αφου οι Τραπεζες εξηντλησαν την ετσι κι αλλιως ισχνη τους δανειοδοτικη δυνατοτητα στους μεγαλοεπιχειρηματιες και αφησαν στεγνη την αγορα για τον κοσμακη, τωρα προσπαθουν να μαζεψουν αυτα που οι ιδιες σκορπισαν με τροπο που δικαιως σας κανει εξαλλο αγαπητε κ. Φωκα.

  • Δημητρης Καμμενος/Πορτα Πορτα avatar
   Δημητρης Καμμενος/Πορτα Πορτα @ Νικηφορος Φωκας 15/07/2014 16:57:00

   ευγε ΠΠ

  • makis Stefanatos avatar
   makis Stefanatos @ Νικηφορος Φωκας 15/07/2014 17:05:28

   Μα γιατί εξάπτεστε αγαπητέ? Είναι δυνατόν να πιστεύετε ότι αυτή η Κυβέρνηση θα χαρίσει λεφτά στους καναλάρχες? Την τυχη της ΕΡΤ θα έχουν κι αυτοί...

 2. βαγόνι avatar
  βαγόνι 15/07/2014 16:26:57

  'Ας αφήσουμε στην άκρη την γενικότερη πολιτισμική, αλλά και πολιτική,ζημιά που έγινε τα τελευταία 25 χρόνια...ούτε μπορεί να χρεωθεί αποκλειστικά σε πολιτικούς και ολιγάρχες... έχει κι'άλλους συνεργούς, εμφανείς και αφανείς...οι λεπτομέρειες,στους ιστορικούς των media...! Yπάρχει ένα θέμα κοινής λογικής, όχι αυστηρά τεχνικό.. Οι αριθμοί δίνουν: 48 ραδιόφωνα στην Αττική(FM), τα μόνα αδειοδοτημένα...900 τοπικά και περιφερειακά,με "άδειες" υπο διαρκή παράταση...6 τηλεοπτικά κανάλια, πλήν ΝΕΡΙΤ, εθνικής εμβέλειας...2 συνδρομητικά... 120 περίπου τοπικά και περιφερειακά με"άδειες" υπο διαρκή παράταση.... Δεν στέκονται,ούτως ή άλλως, άν το ερευνήσουμε με στοιχειώδη επιχειρησιακή και οικονομική λογική... πώς επιβιώνουν;....με άλλους τρόπους !...το "κοινό" διασπασμένο και στα new media... διαφημιστική δαπάνη, στο ένα τρίτο του 2007, χρονιά απογείωσης..... Νόμοι,Ν,Δ,Π.Δ,Υπουργικές Αποφάσεις και Εγκύκλιοι, ών ουκ έστι αριθμός, συχνά αντιφατικοί και αλληλογρονθοκοπούμενοι.... εποπτικά όργανα και ρυθμιστικές αρχές υπονομευμένες.... Το 1989-'90, οι τεχνικές αναλύσεις προέβλεπαν επιβίωση δύο ιδιωτικών καναλιών,πολυμετοχικών,και λογικούς αριθμούς τοπικών και περιφερειακών...σήμερα...! Κρατικές και ιδιωτικές σχολές,πανεπιστημιακές και Ι.Ε.Κ, έβγαζαν στρατιές δημοσιογράφων και τεχνικών..σήμερα: μαζική ανεργία! Για να μην πολυλογούμε: οι συγχωνεύσεις επιβάλλονται, εκ των πραγμάτων,σε περιφερειακή και τοπική εμβέλεια. ...θά υπάρξουν θύματα αλλά θα μαζευτεί το ανοικονόμητο της όλης υπόθεσης... η ζημιά,επι της ουσίας, θέλει πολλά χρόνια... και άν!

 3. Δημητρης Καμμενος/Πορτα Πορτα avatar
  Δημητρης Καμμενος/Πορτα Πορτα 15/07/2014 17:05:16

  να θυμισω οτι ο ΔΟΛΨ εσβησε στο χιονι της πλατης μας 245 εκατ € του Μεγαρου του Λαου του ΠΑΣΟΚ. Θα βρεθει εισαγγελεας ο οποιος θα συνεναισει σε κουρεμα 250 εκατ € των καθεστωτικων ΠΑΚΟΣΩΝ ΜΜΕ, με φορτωμα στον λαο ; Μετα θα ζητησουμε ανοχη σε μετρα και ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ; ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ. ΜΗ ΣΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΞΕΝΑΒΑΛΟΥΝ ΚΕΛΩΔΙΟ ΣΤΗΝ ΜΠΡΙΖΑ. ( Ο ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΕΚΛΕΒΕ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ). Η ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ...ΘΥΜΙΣΤΕ ΜΟΥ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ ΕΧΕΙ.... ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΕΡΤ. ΜΑΥΡΟ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ ΤΩΝ ΜΜΕ. ΛΥΣΗ Κ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ. ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΟΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟΥΧΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ. Οι Τραπεζες να ελαφρυνουν τους κατωθι με τα εισπραχθεντα χρεη των ανωθεν: 300.000.000 κουρεμα σε 2 ΜΜΕ = 20.000 στεγαστικα των 150.000 = 300.000 καταναλωτικα των 10.000 Δεν βλεπω ΑΝΤ1.... Αληθεια τι θα γινει η τροικα με μαυρο στα καθεστωτικα ΜΜΕ; Πως θα προπαγανδιζει ; ΠΠ

 4. Chr avatar
  Chr 15/07/2014 18:02:56

  Από το διαδίκτυο "Ο Ψυχάρης, ο Μπόμπολας και όλοι σχεδόν ο εγχώριοι μηντιάρχες θέλουν στελέχη του χεριού τους, να βαράνε προσοχές και να είναι ναιναίκοι. Αλλά έτσι δεν κρατιούνται τα μαγαζιά. Κι αυτό γιατί ο ναιναίκος διευθυντής απαιτεί με τη σειρά του ναιναίκους αρχισυντάκτες και η ιεραρχία των μετρίων στελεχών είναι ο πιο γρήγορος δρόμος στην χρεοκοπία. Έτσι ακόμη κι αν είσαι Ψυχάρης εκλιπαρείς να σου κουρέψουν τα χρέη για να έχεις την δυνατότητα να κάνεις νέα μέσα από νέα θαλασσοδάνεια. Αποτέλεσμα η χρεοκοπημένη δημοσιογραφία να βρίσκεται σε ένα αέναο τανγκό με τις κυβερνήσεις και τις τράπεζες κι όλοι μαζί στο Χορό του Ζαλόγγου. Στο τέλος ο Μητσάρας που δεν έχει 5 ευρώ να βγάλει βόλτα τη Σούλα ως την εξωτική Λούτσα, καλείται να αποπληρώσει τα θαλασσοδάνεια του Ψυχάρη, του Μπόμπολα και των υπολοίπων χρεοκοπημένων- τάχατες πανίσχυρων- μηντιαρχών και το φούτσο κλαίγαμε..." Ξαφνικός θάνατος .η καλύτερη λύση.....

 5. Καβαλιώτης avatar
  Καβαλιώτης 16/07/2014 09:09:22

  Πείτε με υπερβολικό, αλλά από όλα τα λάθη του ΑΣ αυτό που με ενόχλησε περισσότερο ήταν η προσέλευσή του στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του ποιητή Φανφάρα ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.