#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/07/2013 20:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νευρικότητα προκαλεί η ΝΕΡΙΤ στη Βουλή

(Ανανεωμένο) Ενστάσεις και εντάσεις προκάλεσε σήμερα στη Βουλή η παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, των αλλαγών στο νομοσχέδιο για τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση. Οι ενστάσεις διατυπώθηκαν τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, και τη ΔΗΜΑΡ όσο και από τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, με τον Προκόπη Παυλόπουλο να ρίχνει «ρουκέτα» κατά της κυβέρνησης.

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός κατά την διάρκεια επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τόνισε ότι πρέπει το συντομότερο να εκπέμψει η ΕΡΤ. «Οσο δεν εκπέμπει η ΕΡΤ βρισκόμαστε σε καθεστώς θεσμικής ανωμαλίας», τόνισε χαρακτηριστικά κοιτάζοντας προς τους αρμόδιους υπουργούς.

 

Ο κ. Σταμάτης, πάντως, παρουσίασε και ανέλυσε τις «καινοτομίες» του νομοσχεδίου εξηγώντας ότι αποτρέπουν πλήρως τις πολιτικές και κομματικές παρεμβάσεις και διευκρινίζοντας πως η νέα ΕΡΤ δεν θα λέγεται ΝΕΡΙΤ και πως αυτό θα είναι απλώς το όνομα της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί. Το όνομα που θα φαίνεται στο λογότυπο της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόραση δεν έχει ακόμα αποφασιστεί και αναμένεται να αποτελέσει έκπληξη.

 

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του ΣτΕ – κάτι στο οποίο πάτησε και ο Προκόπης Παυλόπουλος - με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν οι συχνότητες, τόνισε πως αυτό οφείλεται στην «ήπια κυβερνητική πολιτική».  «Το νομοσχέδιο αυτό είναι κριτήριο αξιοπιστίας ανάμεσα σε αυτά που λέμε και σε αυτά που εφαρμόζουμε», τόνισε και συνέχισε: «Δεν υπάρχει κανένας πολίτης ή πολιτικός που να μην κατέκρινε το ρόλο λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης, και όταν έρχεται να ανατραπεί αυτό το καθεστώς η συζήτηση εξαντλείται σε όλα τα άλλα θέματα, πλην της ουσίας του νομοσχεδίου. Πρέπει να υπάρχει το πολιτικό θάρρος να ειπωθεί ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι θετικό. Η κυβέρνηση είχε το θάρρος να παραδεχτεί ότι ήταν σωστό, άσχετα αν οι αρχιτέκτονές του προέρχονται από άλλο κόμμα. Είναι θετικό το γεγονός, ότι συζητάμε όλοι για μία δημόσια τηλεόραση η οποία δεν θα υφίσταται τον ασφυκτικό έλεγχο και την καθοδήγηση του κράτους. Είναι ένα καινοτόμο σύστημα για τα ελληνικά δεδομένα».

 

Επίσης, ο κ. Σταμάτης, απέρριψε τις κατηγορίες περί παραβίασης της απόφασης του ΣτΕ, τονίζοντας ότι ουσιαστικά νομιμοποιεί όλες τις αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση. «Η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει ότι η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει τις συχνότητες. Δεν υποδεικνύει, όμως, τον τρόπο. Αυτοί που εμποδίζουν να λειτουργήσει η δημόσια τηλεόραση είναι αυτοί που καταλαμβάνουν τους χώρους ή βγάζουν πολιτικούς λόγους»

 

Η αναφορά του υπουργού Επικρατείας στους εργαζόμενους που βρίσκονται ακόμα μέσα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και εκπέμπουν διαδικτυακό πρόγραμμα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που μίλησε για χούντα. «Δεν μπορείτε να κατηγορείτε για κατάληψη εκείνους που εγγυώνται την δημόσια ραδιοτηλεόραση», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Η χούντα τα έκανε καλύτερα».

 

Η απάντηση του Δημήτρη Σταμάτη ήταν στους ίδιους τόνους: Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως αρκετοί εργαζόμενοι δέχονται πιέσεις για να παραμείνουν στο Ραδιομέγαρο και επεσήμανε πως η ευθύνη για το μαύρο δεν είναι της κυβέρνησης. Παραδέχτηκε, πάντως, πως ήταν λάθος της ΝΔ η άρνηση του νομοσχεδίου που είχε παρουσιάσει ο αρμόδιος υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Μόσιαλος.

 

«Αν θέλατε να κάνετε ηρωικές σκηνές δεν θα τις έχετε», τόνισε: «Ασκούνται πιέσεις, απειλές στους εργαζόμενους. Εμείς δεν θα πέσουμε σε αυτήν την παγίδα. Το ότι δεν έφυγε το μαύρο στη δημόσια τηλεόραση δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Εμείς δεν πάμε με τη λογική κάποιων. Εμείς είπαμε ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια μίας ήπιας λύσης. Το ίδιο νομοθέτημα ήρθε παλαιότερα προς συζήτηση και «χτυπήθηκε» άγρια από πολλές πλευρές ακόμα και από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ήταν τότε κυβέρνηση, ωστόσο, σήμερα ωρίμασαν οι συνθήκες».

 

Πέραν αυτών να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει επι της αρχής το νομοσχέδιο ενώ σημείωσε ότι «Δεν λέω ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ έγινε με στόχο να αποκρατικοποιηθεί αλλά ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ σε συνδυασμό με το γενικευμένο κλίμα που επικρατεί στην ιδιωτική τηλεόραση είναι ύποπτο και χρήζει διερεύνησης».

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ν.Κ. avatar
  Ν.Κ. 08/07/2013 18:34:02

  Γιατί " ιντερνετ" και όχι ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ( Υ ) ;

  • karasumi avatar
   karasumi @ Ν.Κ. 09/07/2013 07:43:08

   ΝΕΡΔΤ; Ακόμα χειρότερο...

   • εναςάσχετος avatar
    εναςάσχετος @ karasumi 09/07/2013 11:21:37

    ΜΕΡΝΤ θα ήταν το τέλειο!!

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 08/07/2013 19:59:47

  Διάλεξε:
  Από συμπλεγμαστισμό
  Από ψευτοπροδευτοσύνη
  Από βαθύ αίσθημα κατωτερότητας
  Για να μην τους πουν πισωδρομικούς

  Ζολυμε στην εποχή που οι λέξεις (τους) αν δεν είναι ξένες και Αγγλικές, δεν έχουν νόημα (γι' αυτούς που τις προτείνουν), και οσες έχουν νόημα τις διαστρεβλώνουν με ευφημισμούς κενούς.
  Υπουργείο προστασίας του (τάλαινα) πολίτη -προστασία ΜΗΔΕΝ
  Υπουργείο (αντεθνικής) παιδείας και δια βίου μάθησης
  Υπουργείο ανάπτυξης
  Και, και, και...

 3. Μανώλης Πετράκης avatar
  Μανώλης Πετράκης 08/07/2013 23:17:39

  Η ελληνική γλώσσα (τουλάχιστον όπως έχει καταντήσει) αντικειμενικά δεν έχει την πλαστικότητα της Αγγλικής και την ίδια δυνατότητα δημιουργίας νέων λέξεων και συνδυασμών. Είναι γλωσσολογικό το θέμα, υπάρχει ολόκληρη θεωρία πάνω σε αυτό, δεν θα υπεισέλθω. ΩΣΤΟΣΟ το "διαδίκτυο" είναι μια εξαιρετικά πετυχημένη λέξη από τις λίγες που έχει επικρατήσει και έχει καθιερωθεί στον χώρο απόδειξη ότι όταν γίνεται σοβαρή προσπάθεια να βρεθεί μια κατάλληλη λέξη, αυτή γίνεται αποδεκτή, σε αντίθεση π.χ. με διάφορες αηδιές τύπου "σειραϊκή πόρτα" και "διαμετακομιστής". Έτσι είναι κρίμα να δέχεται τέτοιο πλήγμα η γλώσσα. Επίσης έλεος, το logo στον ανηψιό τους το δώσανε να το φτιάξει στον υπολογιστή του? Τι προχειροδουλειά είναι αυτή?

  • Ανδρεας45 avatar
   Ανδρεας45 @ Μανώλης Πετράκης 09/07/2013 02:17:30

   Πλαστικοτητα στην Αγγλικη γλωσσα!!! Ας γελασω. Ξερεις τι σου γινεται ρε Μανωλη;

  • Evangelos avatar
   Evangelos @ Μανώλης Πετράκης 09/07/2013 17:26:03

   "Η ελληνική γλώσσα (τουλάχιστον όπως έχει καταντήσει) αντικειμενικά δεν έχει την πλαστικότητα της Αγγλικής και την ίδια δυνατότητα δημιουργίας νέων λέξεων και συνδυασμών" ...

   φίλε μ ψιλό τύφλα το έγραψες αυτό ε ? ...

 4. George avatar
  George 09/07/2013 00:55:58

  Το "i" για το internet μου φαίνεται απόλυτα λογικό.

  To "internet" είναι καθιερωμένη διεθνής λέξη, που αντικατοπτρίζει την προέλευση της συγκεκριμένης καινοτομίας (αγγλοσάξονες) κάτι που δεν θα πρέπει να αγνοούμε.

  Με τον ίδιο τρόπο όταν εμείς καινοτομούσαμε (πχ αρχαιότητα-αρχαίοι Έλληνες ιατροί) δώσαμε και τις αντίστοιχες ελληνικές λέξεις στον κόσμο (anatomy, therapy, therapeutic, tachycardia, tachypnoea και πολλές πολλές πολλές λέξεις ακόμα, που χρειάζονται τόμοι βιβλίων για να αναφερθούν).

  Ας προσπαθήσουμε να καινοτομήσουμε πάλι ως έθνος και ας επιβάλλουμε τότε τις δικές μας λέξεις.

  Η λέξη "διαδίκτυο", όσο όμορφη και να ακούγεται είναι κενή ιστορίας και απευθύνεται μόνο στη λεγόμενη "εσωτερική αγορά".

 5. tassos.κ avatar
  tassos.κ 09/07/2013 12:18:49

  Αυτός ο George καλά τα είπε αλλά έκανε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ λάθος. Η γραφή του έπρεπε να ειναι Greeklish. και όλες τις λέξεις να τις γράφει έτσι. Πχ, therapeia, anatomia κλπ. Δεν κατάλαβα. Έχει ιστορία η Αγγλική γλώσσα και η Ελληνική είναι κενή ιστορίας; Αυτό έχει καταφέρει όλη αυτή η προσπάθεια των πρωινοτουρκοκάναλων.

  • George avatar
   George @ tassos.κ 09/07/2013 13:01:15

   ???

 6. Μυρμιδών avatar
  Μυρμιδών 09/07/2013 13:14:12

  http://www.tovima.gr/media/article/?aid=521495

  Προφανώς θα αστειέυεστε!!!
  Αυτές είναι οι αξιοκρατικές διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ!!!!;;;;;;
  Αν είναι ετσι ας μοριοδοτηθουν και οι γκόμενες που είχε ο καψής πέρσι το καλοκαίρι απο 1/8/2012 μεχρι 15/8/2012...
  Ελπίζω να είναι αυτές που πρέπει εμπρόθεσμες...!!!!
  Αυτό θα πει αξιοκρατικές διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ!!!!!
  Και είναι αυτό που λέει το ΠΑΣΟΚ και για τους δημοτικούς "αστυνομικούς"...
  Και εις ανώτερα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.