Νέες φυλές ιδιοκτητών ΜΜΕ
10/02/2014 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέες φυλές ιδιοκτητών ΜΜΕ

Οι «εσώκλειστοι», οι «μπαταχτσήδες», οι «καταχρεωμένοι» και τα ροζ φιντάνια

Νέες φυλές μηντιαρχών συνθέτουν μια ανερχόμενη μικρή κοινωνία ιδιοκτητών Μέσων, αφήνοντας στην ιστορία του ελληνικού Τύπου, τον ντεπασέ διαχωρισμό «παραδοσιακοί εκδότες – καναλάρχες» ή «μικρομεσαίοι – μεγιστάνες».

Σήμερα το τοπίο έχει αλλάξει άρδην με τον αριθμό των μηδενικών των τραπεζικών λογαριασμών ή αντίστοιχων του δανεισμού κάθε Μέσου να συνιστά τον κρίσιμο παράγοντα για να χαρακτηρισθεί και να καταγραφεί ως «υπολογίσιμη» δύναμη ένας ιδιοκτήτης Μέσου. Οι νέες φυλές είναι εδώ και η εξουσία – κυρίως δε τα παράκεντρά της – αδυνατεί(ούν) να συναγελάζεται με ορισμένες από αυτές. Όταν και όποτε το κάνει έχει τους λόγους της.

Είτε εκβιάζεται (άραγε γιατί;). είτε προσδοκά κάτι. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια στρατιά ανθρώπων που πληρώνουν την ανατροπή του σκηνικού και την αποκαθήλωση αρκετών μηντιαρχών από την κορυφή τους.

Είτε πρόκειται για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που σάρωνε προ 5ετίας την αγορά των ΜΜΕ και αγόραζε κάθε τι που είχε βάλει «πωλητήριο» (12,8% Πήγασος, 10,14% Veto, Ραδιοφωνικός σταθμός Flash, Ισοτιμία, Officiel, Espresso, Espresso Κύπρου, Athens News, Financial Box, κ.ά.), είτε για τον συνέταιρό του Π.Κυριακίδη που φέρεται να περνάει διακοπές διαρκείας στην Μποκοτά, είτε για τον Πέτρο Κωστόπουλο που πτώχευσε την ΙΜΑΚΟ και τον Αντώνη Λυμπέρη την Liberis Publications, τον Γιώργο Κουρή (Alter, Αυριανή) που μπαινόβγαινε στον Κορυδαλλό, τον Κώστα Γιαννίκο (Alter, Επενδυτής, Ελληνική Θεαμάτων), που βρίσκεται ακόμη μέσα, ή τον Μιχάλη Ανδρουλιδάκη («Επενδυτής», «Sportime» και «Εξουσία»), που βρίσκεται στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, μια νέα φυλή έχει ήδη καθιερωθεί των πρώην «κραταιών», των λεγόμενων έκπτωτων. Μέσα σε αυτή τη φυλή υπάρχουν διάφορες υποκατηγορίες: των εγκλείστων, των εκβιαστών, των παντός καιρού κ.ο.κ.

Οι ωραίοι έχουν χρέη

Όλοι οι ωραίοι και σημαντικοί καναλάρχες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ έχουν σημαντικά χρέη, που αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τους εκπροσώπους του πλέον εύπορου τμήματος της αγοράς ήτοι οικογένειες Βαρδινογιάννη, Ψυχάρη, Μπόμπολα… Οι χρεωμένοι λοιπόν συνιστούν μια νέα παγιωμένη φυλή από μόνοι τους και εσχάτως παντρεύεται με μια άλλη τυπολογία: Αυτή των «καθυστερημένων» στην καταβολή των μισθών. Αλλά αυτό το αντιπαρερχόμαστε.

Οι καλοπληρωτές αλλά …

Υπάρχει ακόμη μια φυλή. Αυτοί που πιστεύουν ότι μέσα στην αναμπουμπούλα το καλό τους όνομα στην πιάτσα θα περάσει στο κοινό μέσω της μεθόδου του word of mouth. Όταν οι εργαζόμενοι μιλούν καλά για τα αφεντικά τους, τότε οι Πελάτες, εν προκειμένω οι αναγνώστες, ακροατές, τηλεθεατές, το εκτιμούν και επιστρέφουν μέσω της προτίμησης τους, πίσω το καλό στον ιδιοκτήτη (Real group, Παρασκήνιο, 24Media, Πρώτο Θέμα).

Υπάρχει και μια νέα αναδυόμενη κατηγορία. Αυτοί που είδαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως φως και μπήκαν μπας και αποκτήσουν έρεισμα και «κονέ» στην υποτιθέμενη επόμενη ημέρα της διακυβέρνησής του. Έχουμε μετρήσει ήδη 4-5 εκδότες και δεν εννοούμε τα ανερχόμενα κομματικά Μέσα του ΣΥΡΙΖΑ (Αυγή, στο Κόκκινο). Ένας εκδότης, φέρ' ειπειν προ ενός έτους έκλεισε την εφημερίδα του πολύ γρήγορα. Άλλος, το ίδιο έξυπνος και όχι ντεμέκ αριστερός, το σκέφτεται. Να το θυμηθείτε, θα γεμίσει ο κόσμος φιλοσυριζέϊκες εφημερίδες. Ημέρες του ’81 θυμίζει και κάποιοι θα το πληρώσουν πολύ ακριβά.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. iconology2009 avatar
    iconology2009 10/02/2014 09:51:01

    Είμαι από αυτούς που πιθανολογώ νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα στα πλαίσια αυτής της πιθανολόγησης θεωρούσα πολύ φυσικό και απολύτως αναμενόμενο να δω κάποιους μιντιάρχες να φλερτάρουν με αυτό ή τον άλλο τρόπο με το ΣΥΡΙΖΑ-βοηθάνε και οι πασοκικές μεταγραφές που τού δίνουν ένα αποφασιστικά καθεστωτικό προφίλ. Όμως βρισκόμαστε τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές και κάτι χειροπιαστό δεν έχω δει ακόμη. Κι όμως κάτι μού λέει ότι χωρίς μεταστροφή κάποιου ή κάποιων μεγαλοεκδοτών είναι αδιανόητη η εφόρμηση στην εξουσία. Περιμένουν μήπως τις ευρωεκλογές για να γίνει τότε η μεταστροφή; Στο μυαλό μου πάντως αυτό έχει χαρακτήρα νομοτελειακό. Πιθανολογούσα τον πάντα πιο ευέλικτο σε τέτοιες μεταστροφές Μπόμπολα. Και εξυπακούεται ότι επειδή αυτά τα πράγματα γίνονται με όρους αμοιβαιότητας, και η άλλη πλευρά, αυτή που θα ευνοηθεί από μια τέτοια μεταστροφή θα ενδώσει ολόθερμα-αν και στην αρχή μάλλον διακριτικά-μη καρφωνόμαστε κιόλας!-στο φλερτ. Για να δούμε! Από την άλλη είναι και αυτή η αλλαγή των επικοινωνιακών συνηθειών με την ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή στην ενημέρωση του διαδικτύου, όπου εκεί φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καλά δικτυωθεί από καιρό-ξέρω ένα σωρό φιλοπασοκικά μπλογκ-ακόμη και φιλοβενιζελικά!-που έχουν μεταστραφεί και είναι φανατικά φιλοσυριζαϊκά και αυτή η απότομη και σοκαριστική μεταστροφή εξυπονοεί σχεδόν εξαγορά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.