Λάφυρο, «σημαία» προεκλογικής προπαγάνδας το «πτώμα» της ΕΡΤ
09/01/2015 14:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λάφυρο, «σημαία» προεκλογικής προπαγάνδας το «πτώμα» της ΕΡΤ

Ανεξάρτητα από το αν το «μαύρο» της ΕΡΤ που έπεσε στην Αγία Παρασκευή τον Ιούνιο του 2013 βρίσκει αντίθετους πολλούς, κανείς δεν μπορεί να μην συμφωνήσει με την άποψη ότι η αντιπολίτευση και δη η αξιωματική και συνδικαλιστική το χρησιμοποιούν ως «βούτυρο» στο ψωμί τους για να ανεβάζουν τα αντιπολιτευτικά τους κρεσέντο και τις μετοχές τους στο προεκλογικό Χρηματιστήριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχυσε πολύ αίμα εσωκομματικά για να αποφασίσει ότι ναι, τελικά, όλοι οι απολυθέντες, δεξιοί, ΠΑΣΟΚοι και αριστεροί θα επαναπροσληφθούν αρχικά μετά από μια ενδεχόμενη επικράτηση του κόμματος και τούτο γιατί α. δεν θέλουν να φανεί ως ρεβανσιστική κίνηση τυχόν αξιολόγηση και εξαίρεση των αργομίσθων και β. θέλουν να χαϊδέψουν τα αυτιά των συνδικαλιστών της ΠΟΣΠΕΡΤ αλλά και των 2.000 οικογενειών που επλήγησαν από το λουκέτο στο Ραδιομέγαρο.

Έτσι έδωσαν με τους νομικούς τους συμβούλους μάχη, ωστόσο τελικά η απορριπτική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, επικύρωσε εντός των ελληνικών συνόρων το λουκέτο στην δημόσια ραδιοτηλεόραση. Στη συνέχεια η ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία το γύρισε έγκαιρα από «πράσινη» σε «κόκκινη» και προσκείμενη στη νέα τάξη πραγμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως το κλείσιμο της ΕΡΤ παραβιάζει το άρθρο 10 της Συνθήκης του ΕΣΔΑ και μετά από έλεγχο που ακολούθησε η αίτηση πέρασε από τον έλεγχο του παραδεκτού και θα ακολουθήσει η διερεύνησή της.

Οι προσφεύγοντες (η ΠΟΣΠΕΡΤ και ο Πρόεδρός της), όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας “μέσα στη νόμιμη προθεσμία των 6 μηνών από τη δημοσίευση της απορριπτικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπέβαλαν Προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που εδρεύει στο Στρασβούργο, με την οποία ζητούσαν να κριθεί ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ενός οργανισμού δημοσίας ραδιοτηλεόρασης ισοδυναμεί με παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης που προστατεύεται από το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ.”

Όπως έχει κριθεί στην πρόσφατη απόφασή του (στην υπόθεση Manole and Others κατά Μολδαβίας), του οποίου μάλιστα γίνεται επίκληση και από το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας, “το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει κρίνει ότι όταν ένα Κράτος αποφασίζει να δημιουργήσει ένα σύστημα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματά του από το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ”, που περιλαμβάνει την ανεξαρτησία του από οικονομικές και πολιτικές πιέσεις”, αναφέρει η ΠΟΣΠΕΡΤ.

Οι προσφεύγοντες επικαλέστηκαν στην προσφυγή τους μία πολύ πρόσφατη μελέτη δύο Αυστριακών Καθηγητών Πανεπιστημίου (Walter Berka και Hannes Tratter με τίτλο “Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση υπό το Άρθρο 10 της ΕΣΔΑ”, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της EBU τον Νοέμβριο του 2013, που αναφέρεται στο κλείσιμο της ΕΡΤ και υποστηρίζουν, με βάση τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ότι “η πράξη αυτή της ελληνικής κυβέρνησης παραβιάζει το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ”. Βάση για την υποστήριξη της θέσης τους στην παραπάνω μελέτη είναι “η υιοθέτηση από όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενός δυαδικού συστήματος ραδιοτηλεόρασης, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η συνύπαρξη της δημόσιας και της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης, ενός συστήματος που αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο και που μπορεί να συμβάλει στην ερμηνεία του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ”.

Όπως προκύπτει από έγγραφο του προϊσταμένου της νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που κοινοποιήθηκε στους προσφεύγοντες, “στην προσφυγή τους δόθηκε αριθμός φακέλου, ενώ επισυνάφθηκε ένα σετ από ετικέτες με γραμμωτό κώδικα (Bar Code) για τη συνέχεια της επικοινωνίας τους με τη Γραμματεία. Τούτο σημαίνει ότι η προσφυγή πέρασε ήδη με επιτυχία τον έλεγχο του παραδεκτού, που, θα πρέπει να σημειωθεί, είναι ιδιαίτερα αυστηρός, εάν κρίνει κανείς ότι μόνο το 1/10 περίπου των προσφυγών προωθείται και τελικά εκδικάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο”.

Σύμφωνα με την ΠΟΣΠΕΡΤ «η θετική έκβαση της προσφυγής της ΠΟΣΠΕΡΤ και του Προέδρου της θα έχει, εκτός των άλλων, και ένα ιδιαίτερα ευεργετικό αποτέλεσμα στις κάθε φύσης αξιώσεις του προσωπικού της ΕΡΤ».

Δηλαδή πλήρεις και εξαντλητικές αποζημιώσεις; Άλλη μια υπόσχεση δηλαδή τύπου «λεφτά υπάρχουν»;

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.