#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/12/2013 11:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κύμα απολύσεων στον Ριζοσπάστη(Ανανεωμένο) - Με κόκκινα μεροκάματα, ήτοι αμισθί και εθελοντικά, συνεχίζει ο Περισσός την έκδοση του κομματικού οργάνου του ΚΚΕ, του «Ριζοσπάστη» που αναζητεί εθελοντές στη θέση των 35 εργαζομένων που απομακρύνθηκαν από την εφημερίδα τον τελευταίο χρόνο με άλλοθι τον καπιταλισμό.

Ο Κυριάκος Ζηλάκος, ένας από τους πρώτους απολυθέντες από τον “Ριζοσπάστη” καταγράφει στην προσωπική του σελίδα στο face book τα στοιχεία των 35 απολύσεων. Ενδιαφέρον έχει πως ανάμεσα τους βρίσκονται και οι 5, κομματικά μέλη που διαφώνησαν με τις θέσεις της Κ.Ε του ΚΚΕ στο πρόσφατο συνέδριο του.

 Τα στοιχεία των απολύσεων

- Από τους 14 δημοσιογράφους μη μέλη του ΚΚΕ που πήγαν στο σωματείο τους, την ΕΣΗΕΑ, ζητώντας στήριξη γιατί ήταν απλήρωτοι πάνω από ένα εξάμηνο, απολυθήκαμε οι 13 (η Χριστίνα προς το παρόν μένει λόγω γέννας).

- Από τους 8 που πήγαν στα δικαστήρια ζητώντας τα δεδουλευμένα 8-10 μηνών απολύθηκαν και οι 8 χωρίς να καταβληθούν σε όλους τα δεδουλευμένα.

- Από τα 8 μελη του ΚΚΕ που αρνήθηκαν πρόσφατα να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις ήδη έχουν απολυθεί οι 5.

- Από τα 5 μέλη του ΚΚΕ που εξέφρασαν διαφορετική από την ηγεσία-συμμορία άποψη στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου απολύθηκαν και οι 5.

Συνολικά έχουν απολυθεί από τον Ριζοσπάστη μέσα σε 11 μήνες 35 εργαζόμενοι, ενώ όσοι μένουν εκβιάζονται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις των 800 το μήνα που σε επομένη φάση θα γίνουν και λιγότερα. Απολύσεις έγιναν μέσα στις γιορτές Χριστούγεννα-πρωτοχρονιά, ανήμερα της αργίας (των δημοσιογράφων) της Πρωτομαγιάς, ενώ οι τελευταίες έγιναν μετά τα μεσάνυχτα την περασμένη εβδομάδα.

Όπως γράφαμε χθες μεταξύ των δημοσιογράφων που είδαν την προηγούμενη εβδομάδατην πόρτα εξόδου από το “όργανο” της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ είναι οι Κώστας Τρακόσιας (Εργατικό ρεπορτάζ), Γρηγόρης Τραγκανίδας (Πολιτιστικό), Αλεξάνδρα Φωτάκη (Διεθνές), Ηρακλής Κακαβάνης (Διορθωτής), και Κώστας Κρεμμύδας (Συντάκτης ύλης). Οι περισσότεροι εξ’ αυτών, όπως και δεκάδες άλλων που έχουν απολυθεί το τελευταίο διάστημα από τον Ριζοσπάστη, ήταν μέλη του ΚΚΕ.

Τυπικώς, οι παραπάνω, όπως και οι περισσότεροι από τους προηγούμενους, απολύθηκαν επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες προβλέπουν μείωση των μισθών στα 800 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τόσο ο συνδικαλιστικός φορέας των δημοσιογράφων, ΕΣΗΕΑ, όσο και οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στη συγκεκριμένη Ένωση, όχι μόνον διαφωνούν με τις ατομικές συμβάσεις στον χώρο των ΜΜΕ, αλλά κατ’ επανάληψη έχουν καλέσει τους εργαζόμενους να μην τς υπογράψουν. Είναι τώρα λοιπόν, απορίας άξιον, πως οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ στα ΜΜΕ, θα εμφανιστούν ενώπιον των εργαζομένων και θα τους πουν να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, τις οποίες, σημειωτέον, προωθούν σχεδόν όλοι οι εκδότες;

Άκρως ενδιαφέρον είναι πάντως, ότι οι απολύσεις στον “Ρ”, ουσιαστικά μοιάζουν με επιχείρηση εκκαθάρισης της εφημερίδας από όλους όσοι είναι αντίθετοι στη “γραμμή” της νέας ηγεσίας του ΚΚΕ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το 80% όσων απολύονται, έχουν διαφωνήσει ευθέως ή εμμέσως με τη “γραμμή” στο 19ο Συνέδριο του κόμματος. Ουσιαστικά δηλαδή, όπως γίνονται μαζικές εκκαθαρίσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόμματος από τους διαφωνούντες, το ίδιο γίνεται και στον Ριζοσπάστη. Κι’ αυτό παρά το γεγονός ότι η δέσμευση της ηγεσίας του ΚΚΕ ήταν ότι οι απολύσεις στον “Ρ” θα γίνουν πρωτίστως με κοινωνικά κριτήρια. Παρά ταύτα, υπάρχει περιστατικό που απολύθηκε δημοσιογράφος, του οποίου η σύζυγος μόλις προ μηνός είχε γεννήσει και, εκτός των άλλων, αυτή ήταν άνεργη. Εμπνευστής όλης αυτής της επιχείρησης εκκαθάρισης στο κόμμα, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να είναι η ίδια η κ. Παπαρήγα, και ο κύκλος στελεχών πέριξ αυτής. Ως γνωστόν, στο τελευταίο συνέδριο του ΚΚΕ, και μετέπειτα, ιστορικά και πολύτιμα στελέχη του “φαγώθηκαν”, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να κυριαρχούν παντού οι “φράξιες” που προωθεί η σημερινή ηγεσία του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 01/12/2013 17:19:27

  Οι ιδιοκτήτες άλλων εφημερίδων και ΜΜΕ, για να τις κρατήσουν σε κυκλοφορία και να κάνουν πουρέ τα μυαλά του κόσμου και να του προκαλούν ΑλΣΚΑΙμερ, χρησιμοποιούν ένα μέρος από τα εφοπλιστικά υπερ(αίσχρο)κέρδη που διαχρονικά οι κυβερνήσεις τους επιτρέπουν να βγάζουν.
  Άλλοι πάλι παίρνουν δάνεια εκ προοιμίου θαλασσοτέτοια και άλλοι για να συντηρούν τα έντυπα και τους σταθμούς τους αυξάνουν .....τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους τους οποίους η κυβέρνηση τους έχει παραχωρήσει να νέμονται.
  Το ΚΚΕ, ως μη έχων καράβια και αυτοκινητόδρομους από τα αισχροκέρδη των οποίων θα συντηρεί τον "Ρ" , ζητά από τους δημοσιογράφους του, οι οποίοι εργάζονται εκεί υπό την ιδιότητα του μέλους του ΚΚΕ, να δεχτούν τον μισθό του επαγγελματικού μέλους του κόμματος που είναι και ο μέσος μισθός εργαζόμενου στην Ελλάδα.
  Αυτή η μισθοδοσία πρέπει να πάρει τη μορφή κάποιας σύμβασης ώστε να κατοχυρώνεται, να κατοχυρώνεται η εργασιακή υπόσταση του εργαζόμενου και να κατοχυρώνονται ταυτόχρονα και τα ασφαλιστικά του θέματα .
  Οι εργαζόμενοι γενικώς, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι όταν παλεύουν για τα εργασιακά δικαιώματά τους, δεν το κάνουν για να κάνουν χάρη στους συνδικαλιστές του ΚΚΕ, αλλά για να κάνουν χάρη στον εαυτό τους και στην κοινωνική τους τάξη.

  Υ.Γ Τις "ασφαλείς πληροφορίες" για το ποιόν των απολυόμενων, από πού τις παίρνετε?
  Από την "νέα σπορά" ή από τον "εργατικό Αγώνα"? (που εσχάτως ανακαλύψατε)

  • Magganas avatar
   Magganas @ εναςάσχετος 01/12/2013 21:54:43

   "....Το ΚΚΕ, ως μη έχων καράβια και αυτοκινητόδρομους από τα αισχροκέρδη των οποίων θα συντηρεί τον “Ρ”...."

   Χαχαχαχαχαχαχαχαχα

   Καλά, το πιστεύετε αλήθεια;;;;;;
   Το ΚΚΕ έχει συσσωρευμένα εκατομμύρια από τους εκβιασμούς που κάνει εδώ και 39 χρόνια!
   Με αιχμή του δόρατος τους μπράβους του ΠΑΜΕ και των άλλων συνδικάτων, εκβιάζει 39 χρόνια τώρα την εκάστοτε κυβέρνηση και μεμονωμένες επιχειρήσεις!
   Το είδαμε άλλωστε και με την τελευταία σύλληψη επ' αυτοφόρω των συνδικαλιστών στο "Σωτηρία", που ζητούσαν 200 χιλιάρικα για να σταματήσουν την απεργία.

 2. kosmasindikopleustis avatar
  kosmasindikopleustis 01/12/2013 19:10:50

  Χτές, όταν έσκασε η είδηση για τις απολύσεις, οι μόνοι που δεν τις είχαν ήταν τα δύ σάϊτ που λές, άσχετε (δεν ξέρω αν και σήμερα τα έχουν βάλει). Και για να χουμε και καλό ρώτημα, ωραίες οι δημόσιες (έτσι!!!) συχνότητες που παραχωρήθηκαν τσάμπα στο ΚΚΕ, ως σε κόμμα, και αυτό τώρα τις πούλησε έναντι χρήματος, ε; Ωραίες και οι χρηματοδοτήσεις, τα κοινοτικά κονδύλια (κακή ΕΟΚ των μονοπωλίων- μάλλον εγώ το εννοώ περισσότερο απ' ότι ο Περισσός) για τα τυπογραφεία και άλλα καλούδια, ε; Αλλά τώρα, τις αποτυχημένες οικονομικές πρακτικές του Περισσού (οκ, να συμφωνήσουμε, είναι και η κρίση, ε και βέβαια η πτώση της ΕΣΣΔ, τόσες μπίζνες και δολλάρια έρχονταν για δεκαετίες απο εκεί πάνω) πρέπει να τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι, έτσι; Και δεν μου λες βρε "'ένας άσχετος", πως τυχαίνει και οι περισσότεροι από αυτούς που διώχνουν είναι άτομα που διαφωνούν με τις αποφάσεις της ομάδας που είναι στην ηγεσία του Περισσού; Και καλά στον Ρ. Στο υπόλοιπο κόμμα που διαγράφουν τον έναν μετά τον άλλον, κι αυτούς για να σώσουν τα οικονομικά του κόμματος το κάνουν; Τέλος, εφόσον είσαι τόσο σχετικός εσύ, κι αυτοί που γράφουν τις πληροφορίες στο κείμενο είναι "άσχετοι", μήπως ξέρεις αν ο Περισσός, τώρα σε συνθήκες που οι Τράπεζες δεν δίνουν ούτε σεντ δάνειο, πήρε δύο φορές από 5 εκατομμμυριάκια; Ε;

 3. ARISTOMENIS VIGILANT avatar
  ARISTOMENIS VIGILANT 01/12/2013 22:12:57

  Εαν με 40% ύφεση, το κόμμα του εργάτη έχει πτώση, ε τότε σίγουρα φταίει "ο καπιταλισμός "... του κόμματος εννοώ.

 4. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 01/12/2013 22:50:23

  Σε νορμάλ καταστάσεις, θα απαξιούσα πλήρως να σου απαντήσω άθλιο μαύρο παπαγαλάκι.
  Ο συνδικαλιστής στη "Σωτηρία" που αναφέρεις ήταν καραμπινάτος ΠΑΣΚίτης.
  Καμία σχέση με ΠΑΜΕ και ΚΚΕ.

 5. Ίδας avatar
  Ίδας 02/12/2013 13:50:15

  Είναι ο κομμουνισμός ηλίθιοι...

 6. δημης avatar
  δημης 02/12/2013 21:51:47

  Θα...διψάει η.."αγορά " και ο...."μή κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας ενημέρωσης"...γιά νέα μή αναγνωρίσιμα "στελέχη"......

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.