Η ΝΕΡΙΤ απέτυχε γιατί ζει και βασιλεύει το φάντασμα της αμαρτωλής ΕΡΤ
25/08/2014 14:48
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ΝΕΡΙΤ απέτυχε γιατί ζει και βασιλεύει το φάντασμα της αμαρτωλής ΕΡΤ

Ζει και βασιλεύει η ευνοιοκρατία και η ίντριγκα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, με την ΕΡΤ να θυμίζει «κολέγιο» σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στην πασοκοκρατούμενη ΝΕΡΙΤ.

Η θητεία του Εποπτικού Συμβουλίου της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης μόλις έληξε και παρά τη θερινή ραστώνη τα μαχαίρια ακονίστηκαν για μια καρέκλα στο διευθυντήριο της ΝΕΡΙΤ με τη Σοφία Βούλτεψη να βομβαρδίζεται από αιτήματα για ρουσφέτια μιας και η πρόσφατη τροπολογία για τη ΝΕΡΙΤ επιτρέπει προσλήψεις στη Βουλή με απλή πλειοψηφία. Αυτά βλέπει και η Ένωση Δημοσίων Ραδιοτηλεοράσεων της Ευρώπης και αποσύρει την εμπιστοσύνη της εκθέτοντας με την επιστολή της τόσο την κυβέρνηση στο σύνολό της όσο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχει ήσυχο το κεφάλι του με το θέμα της ΝΕΡΙΤ.

«Όπως ξέρετε, το περσινό λουκέτο στην ΕΡΤ δημιούργησε ανησυχίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα αλλά και την ελευθερία και τον πλουραλισμό στην Ελληνική Ραδιοτηλεόραση» αναφέρεται στην επιστολή της EBU. «Οι επικρίσεις μετριάστηκαν από την άμεση ίδρυση ενός άλλου φορέα και την υπόσχεση ότι αυτός θα είναι μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις. Για την ακρίβεια, ο περσινός νόμος 4173/2013 της ΝΕΡΙΤ, παρουσίαζε έναν αριθμό από σημαντικές εγγυήσεις για την προστασία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, από αδικαιολόγητες πολιτικές παρεμβάσεις, και οι κανόνες του διορισμού του εποπτικού συμβουλίου ήταν ένα σημείο-κλειδί σε αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά η EBU και συνεχίζει εκφράζοντας την έκπληξή της και την απογοήτευσή της «γιατί αυτές οι διατάξεις (σ.σ. περί ανεξάρτητου φορέα της ΝΕΡΙΤ), άλλαξαν σχεδόν εν μια νυκτί, χωρίς την κατάλληλη κοινωνική διαβούλευση και συζήτηση, μην λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που αφορούν τα νομικά εχέγγυα για την εξασφάλιση μιας ανεξάρτητης και πολυφωνικής σύνθεσης των εποπτικών οργάνων ενός δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα».

«Παρόλο που κατανοούμε το ότι η προηγούμενη διαδικασία διορισμού (σ.σ. του εποπτικού συμβουλίου) ήταν περίπλοκη και χρονοβόρα, νιώθουμε ότι η καινούργια στερείται νομιμότητας, ως προς τον πλουραλισμό και την ανεξαρτησία, από τη στιγμή που η σύνθεση του εποπτικού συμβουλίου καθορίζεται από το Υπουργικό συμβούλιο και με μια απλή απόφαση πλειοψηφίας, βασιζόμενη σε μία (μη δεσμευτική) πρόταση από τον αρμόδιο υπουργό για τα θέματα Τύπου».

«Η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ, βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Ο ένας δρόμος, οδηγεί στην εκπλήρωση των βασικών αρχών -με τον διορισμό ενός ανεξάρτητου εποπτικού συμβουλίου- για να είναι όντως η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ, ανεξάρτητη. Αν ακολουθείται ο άλλος δρόμος, απλά θα επιβεβαιωθούν οι κριτικές για την δομή της ΝΕΡΙΤ, οι οποίες μπορεί να είναι ήδη αρνητικές και μεταφράζουν τις αλλαγές της περασμένης εβδομάδας σαν ένα πισωγύρισμα στο παλιό καθεστώς, των πολιτικών παρεμβάσεων. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή, η οποία -αν δεν ακολουθείται ο σωστός δρόμος- μπορεί να αναιρέσει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΝΕΡΙΤ και να επιβεβαιώσει όλους όσοι φοβούνται ότι η ΝΕΡΙΤ περιέρχεται πάλι υπό καθεστώς πολιτικής επιρροής».

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.