#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/07/2013 19:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διαφωνεί ο Ν.Αλιβιζάτος με τη “μεταβατική” ΕΡΤΘέμα αντισυνταγματικότητας όσον αφορά τη διάταξη για τη μεταβατική περίοδο στο νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ έθεσε ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, επικεφαλής της επιτροπής που είχε επεξεργαστεί το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ επί υπουργίας Ηλία Μόσιαλου.

Κατά τη δεύτερη μέρα συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής πάντως, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης αντέτεινε πως δεν υπάρχει «ούτε ψήγμα αντισυνταγματικότητας».

«Για να μπούμε στην επόμενη μέρα, το μεταβατικό εποπτικό συμβούλιο δεν θα πρέπει να έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες επί κρίσιμων θεμάτων όπως οι προσλήψεις εργαζομένων ή οι προμήθειες, αλλά ο ρόλος του πρέπει να είναι πώς να βάλει μπροστά και να κινήσει τις διαδικασίες για τον νέο φορέα. Όχι να αποφασίσει», είχε τονίσει νωρίτερα ο κ. Αλιβιζάτος και είχε προσθέσει: «Η μεταβατική περίοδος, το πώς θα πάμε στον νέο φορέα, είναι το “αγκάθι” σήμερα. Με τη διάταξη για την μεταβατική περίοδο φοβάμαι ότι το νομοσχέδιο μπορεί να τιναχτεί στον αέρα. Νομίζω ότι η κυβέρνηση θέλει να γλιτώσει χρόνο αλλά με τη συγκεκριμένη διάταξη για προσωρινή διοίκηση για ένα χρόνο, αλλά ο ένας χρόνος είναι μεγάλη περίοδος, υπονομεύεται το πνεύμα του νόμου».

Ο κ. Αλιβιζάτος υποστήριξε παράλληλα ότι στόχος του νομοσχεδίου που προωθείται, είναι «να σταματήσει η κυβερνητική κηδεμονία, να κοπεί ο κυβερνητικός εναγκαλισμός». «Αυτό το νομοσχέδιο προσπαθεί να σπάσει τον ομφάλιο λώρο όχι μόνο με την κυβέρνηση αλλά και με τα κόμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ από την πλευρά του Παναγιώτης Καλφαγιάννης χαρακτήρισε «παράνομη, αυθαίρετη και εκδικητική την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ».

«Χρησιμοποιεί κάθε μέσο, απειλές συκοφαντίες και ενοχοποιήσεις εργαζομένων, προκειμένου να φιμώσει την ΕΡΤ. Ο αγώνας μας έγινε παράδειγμα αντίστασης σε πολιτικές που σκοτώνουν. Έγινε παγκόσμιο το σύνθημα: “όχι άλλο μαύρο”», υπογράμμισε ο κ. Καλφαγιάννης και συμπλήρωσε: «Μονάχα συνεχίζοντας τις δράσεις μας μπορούμε να κρατήσουμε ανοιχτή την ΕΡΤ και να σταματήσουμε το “τσουνάμι” που έρχεται. Για εμάς μόνο ένας δρόμος υπάρχει. Συνεχίζουμε τον αγώνα με πολιτισμό, ενημέρωση και ψυχαγωγία. Το νομοσχέδιο αυτό όχι μόνο δεν κόβει τον ομφάλιο λώρο της ΕΡΤ με την κυβέρνηση αλλά τον τυλίγει στο λαιμό της. Στόχος είναι ο ασφυκτικός κυβερνητικός έλεγχος τουλάχιστο για τα επόμενα 10 χρόνια».

Ακόμα, ο κ. Καλφαγιάννης μίλησε για καρτέλ όσον αφορά την Digea, ενώ υποστήριξε ότι με κουκουλοφόρους, με ΕΚΑΜ και απειλές, υποχρεώθηκαν οι εργαζόμενοι να διακόψουν τις μεταδόσεις των πομπών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης, εξέφρασε την πλήρη αντίθεση της Ομοσπονδίας στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι δεν ήταν προϊόν διαβούλευσης.

«Ήρθε αιφνιδίως για να δώσει επίφαση νομιμότητας στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Οι συνάδελφοί μου δεν επέτρεψαν το μαύρο να είναι οριστικό. Με θυσίες, και μεγάλο πόνο κράτησαν το φως στη ΝΕΤ μεταδίδοντας συνεχές πρόγραμμα το οποίο παρακολουθούν ανελλιπώς 1.600.000 επισκέπτες, ενώ ξεπερνούν τα 4 εκατ. στο Ίντερνετ», υπογράμμισε ο κ. Σαββίδης και προσέθεσε: «Το μαύρο που επιβλήθηκε στην ΕΡΤ είναι μαύρη σελίδα στην ιστορία και κανείς δεν μπορεί να το θεωρεί αυτό τιμητικό. Είναι μια αντισυνταγματική, πραξικοπηματική, ανθελληνική πράξη. Βγάλτε το μαύρο και τότε θα σας πούμε ιδέες καταπληκτικές. Υπάρχουν παραδείγματα στην Ευρώπη που μπορούμε να τα αντιγράψουμε».

Ο κ. Σαββίδης υποστήριξε ακόμη ότι το «νομοσχέδιο είναι πρόχειρο, γραμμένο στα πόδια, αντίκειται στο άρθρο 15 του Συντάγματος, έχει σε ομηρία τους εργαζόμενους, ενώ δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τις εντολές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ούτε την απόφαση του ΣτΕ».

Πρόσθεσε πως η ΠΟΕΣΥ είναι πρόθυμη για διαβούλευση με στόχο τον εξορθολογισμό της ΕΡΤ εφόσον επανέλθει στο καθεστώς πριν από την 11η Ιουνίου.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου ΜΜΕ Ιωάννης Σιοροβίγκας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, αν σκοπός της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει άλλο φορέα, τότε θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το υπάρχουν εξαιρετικό εργατικό δυναμικό της ΕΡΤ.

Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακρόασης (ΠΟΘΑ) Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, επέκρινε τους χειρισμούς που έγιναν από τη κυβέρνηση τονίζοντας ότι «όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν με ανοιχτή την ΕΡΤ» και σημειώνοντας πως «το ότι δεν έγιναν, μας βάζει σε υποψίες».

Κάθετα αντίθετος δήλωσε ο κ. Παλαιοχωρίτης με τη συγκρότηση του εποπτικού και διοικητικού συμβουλίου όταν, όπως είπε, «ιδιώτες θα έχουν το πρώτο ρόλο και θα οδηγηθούμε σε μια ΕΡΤ που δεν θα αντιπροσωπεύεται από κόμματα και φορείς». «Αν με το νομοσχέδιο δημιουργηθεί μια ΕΡΤ αυστηρά ελεγχόμενη που καμία σχέση δεν θα έχει με την πολυφωνία, και τη δημοκρατία, αν αυτή θα είναι η καινούργια ΕΡΤ τότε εμείς προτιμούμε την παλιά με όλα τα κακά της», σημείωσε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μεσαίωνα όσον αφορά τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις στο νέο φορέα και προσέθεσε ότι «το σύνθημα περί μίας σύγχρονης ΕΡΤ δεν πείθει κανένα γιατί πρόθεση της κυβέρνησης είναι να απολύσει 2.500 εργαζόμενους όπως επιτάσσει η τρόικα».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 09/07/2013 20:12:37

  Πρώτον
  Δεν αντέχετε η αθλιότητα των ιδιωτικών προγραμμάτων . ΑΙΣΧΟΣ

  Δεύτερο
  Στα τούρκικα του Έλληνα εφοπλιστή – ιδιοκτήτη , αρχίζει να προσθέτει κροτικά σήριαλ , και σύντομα αλβανικά , αν το ¨target group¨ , τους ενδιαφέρει για ¨λεφτά ¨
  Τώρα που έγινε θέμα συζήτησης η ΕΡΤ , από δική μου υποκειμενική κρίση , παίρνω μηνύματα ότι ειδικά η ΕΤ3 , ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ .
  ΛΕΙΠΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ .

  Τρίτον
  ΕΝΑ μπάχαλο είναι όλα , ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ στην αγ. παρασκευή θα αρχίζουν να μετακομίζουν δημοτικοί υπάλληλοι , αστυνομία , δασκαλοι, καθηγητές , και άντε να μαζεύεις το τσουναμι .
  Η υπόθεση ΕΡΤ , έφαγε τον τρίτο συνεταίρο , θα φάει μερικούς βουλευτές , και στο τέλος την ίδια την κυβέρνηση . Ο πακης , κινείται τωρα τελευταία ,και μιλά για δημοκρατία και αντισυνταγματικα μέτρα .

  • Μυρμιδών avatar
   Μυρμιδών @ ΦΑΝΤΑΣΜΑ 09/07/2013 21:44:20

   Ας πεί κάποιος του κυρίου Αλιβιζάτου ότι η Ελλάς πτώχευσε.
   Τα πασοκικό παρακράτος μας τελείωσε.
   Δεν έχει λεφτά να διορίζει όποιον θέλει,όπως θέλει και να γελά με τη δυστυχία των απλών εργαζομένων εξευτελίζοντας κάθε έννοια δικαίου.

  • dim avatar
   dim @ ΦΑΝΤΑΣΜΑ 10/07/2013 00:19:41

   Χώνεψε το επιτέλους... Το υπέρογκο, σπάταλο, διεφθαρμένο, αναποτελεσματικό, αργόσχολο δημόσιο που ήξερες τα τελευταία 30 χρόνια και που μας έφερε εδώ (300.000 υπεράριθμοι επί 20.000 ευρώ ανα χρόνο επί 30 χρόνια = 180 δις έλλειμμα....), πάει τελείωσε... Ο Σαμαράς δε κάνει πίσω σε αυτό... Όλες οι δημιουργικές, δραστήριες, υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου στεκόμαστε δίπλα του... Όλοι οι Μπαλασόπουλοι, οι Φωτόπουλοι και οι Καλφαγιάννηδες, όλο το παλαιό βαθύ ΠΑΣΟΚ μας έφερε εδώ... Καλά τα είπε ο Βορίδης... Το πώς φθάσαμε εδώ έχει ονοματεπώνυμο... Καιρός να τελειώνουμε μια και καλή με τα λάθη του παρελθόντος...

 2. Μυρμιδών avatar
  Μυρμιδών 09/07/2013 21:27:41

  Μήπως ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος θέλει να "διαγράψει" το λεγόμενο μεταβατικό στάδιο και να επιβάλλει να γίνουν οι προσλήψεις για το Νέο Φορέα Ραδιοτηλεόρασης όπως για το μεταβατικό στάδιο χωρίς αυτό να υπάρχει;;;;
  Δηλαδή με απλά λόγια μήπως ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος θέλει να επαναπροσλάβει με γελοία φωτογραφικά κριτήρια,τάχα αντικειμενικά μέσω ΑΣΕΠ, όλους τους απολυμένους της ΕΡΤ;;;
  Λέω μήπως...

 3. σκόλυμος avatar
  σκόλυμος 09/07/2013 22:05:42

  Εάν ο αποκλειστικός διαμορφωτής των κριτηρίων πρόσληψης είναι ο κ. Αλιβιζάτος, η καχυποψία έχει νόημα. Αλλά είναι στο χέρι όλων των καθ' ύλην αρμοδίων να διαμορφώσουν αντικειμενικά κριτήρια πρόσληψης, μη αμφισβητούμενα από κανέναν. Επίσης, δεν θα διαφωνείτε ότι μεταξύ των απολυμένων (ή, κατ' αλλους και κατά τους ίδιους τους εργαζόμενους, "απολυμένων") υπάρχουν άξιοι. Αλήθεια, ποιο το ποσοστό των αξίων επί του συνόλου (2.650 και κάτι); Είναι οι άξιοι μειοψηφία ή, αντιθέτως, μειοψηφία είναι οι ανάξιοι; Ζητείται κριτής, που θα το κρίνει αυτό και μάλιστα κριτής υπαράνω ΚΑΘΕ κομματικής υποψίας.

  • Μυρμιδών avatar
   Μυρμιδών @ σκόλυμος 09/07/2013 22:21:24

   Θα φωνάξουμε τους Κον Αλιβιζάτον,Καψήν και τους γονείς των εργαζομένων της πάλαι ποτέ ΕΡΤ...

   • σκόλυμος avatar
    σκόλυμος @ Μυρμιδών 09/07/2013 22:29:33

    Ωραίο το σχόλιο ως σύντομο παραπολιτικό ή για χαβαλέ και χρήσιμο ως υπεκφυγή από το ερώτημα ουσίας: Ποιος θα είναι ο ΑΔΕΚΑΣΤΟΣ κριτής/διαμορφωτής των αντικειμενικών κριτηρίων πρόσληψης στον νεό Ρ/Τ φορέα; Και αυτό διότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα πρωτίστως επί ΗΘΙΚΗΣ βάσεως (ανάξιοι, διεφθαρμένοι, σπάταλοι κλπ.)

    • Θόδωρος 17.06.2013? avatar
     Θόδωρος 17.06.2013? @ σκόλυμος 10/07/2013 06:10:48

     1. Ο ΑΣΕΠ.
     2. Η εμπειρία των τεχνικών που θα αξιολογηθούν. Η εμπειρία ή η ειδικότητα σε κάτι αποδεικνύεται, αν την έχεις και κανείς δεν την αμφισβητεί.

     Εντάξει, σας ικανοποιεί αυτή η απάντηση? Τι άλλο "θέλετε να ρωτήσετε"?

     • σκόλυμος avatar
      σκόλυμος @ Θόδωρος 17.06.2013? 10/07/2013 12:47:40

      Το πρώτο μου σχόλιο ξεκίνησε από ένα σχόλιο του Μυρμιδόνος (9/7/2013 - 11:27 pm), στο οποίο έγραφε, μεταξύ άλλων: " με γελοία φωτογραφικά κριτήρια,τάχα αντικειμενικά, μέσω ΑΣΕΠ". Συνεπώς, γίνεται παραδεκτό, εμμέσως, ότι ο ΑΣΕΠ δεν εξασφαλίζει αντικειμενικότητα, αλλά μπορεί να αποτελέσει και επίφαση αντικειμενικότητας. Άρα είναι θέμα διαμόρφωσης των κριτηρίων. Και αυτό ρωτούσα, τελικά: ποιος θα διαμορφώσει τα κριτήρια. Αυτό απαντάει στο σημείο 1. ΑΣΕΠ, που γράφετε. Για το σημείο 2. δεν νομίζω ότι κανείς καλόπιστος θα είχε αντίρρηση.
      Το άλλο που "θέλω να ρωτήσω" (αλήθεια, τα εισαγωγικά που έχετε βάλει τι υπονοούν;): Αν είναι διατεθειμένη αυτή αλλά και ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ κυβέρνηση να αφήσει την δημόσια Ρ/Τ να κάνει τη δουλειά της χωρίς παρεμβάσεις, γιατί, κατά την άποψή μου, αυτό είναι η πηγή όλων των κακών που την ταλάνιζαν και θα την ταλανίζουν, αν ό,τι γίνει θα είναι μια από τα ίδια.

 4. ΕΥΑ ΜΑΝΤΖΑΡΗ avatar
  ΕΥΑ ΜΑΝΤΖΑΡΗ 09/07/2013 22:48:20

  Αδέκαστος κριτής δεν πρόκειται να υπάρξει.
  Ξέρετε όμως, αυτό δεν είναι επιχείρημα για να μην αλλάξει τίποτα.
  Σίγουρα κάποιοι θ αδικηθούν.
  Όπως έχουν αδικηθεί εκατοντάδες κιλιάδες άλλοι οι οποίοι δεν μπήκαν ποτέ στην ΕΡΤ η στο δημόσιο γιατί δεν είχαν μέσον.

  • σκόλυμος avatar
   σκόλυμος @ ΕΥΑ ΜΑΝΤΖΑΡΗ 10/07/2013 12:50:11

   Βγάλατε από κάποιο σχόλιό μου το συμπέρασμα ότι υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτε; Το σχόλιό σας βασίζετε σε λάθος συμπέρασμα.

 5. Μυρμιδών avatar
  Μυρμιδών 09/07/2013 23:12:33

  Σε ποιά αξιακή κλίμακα βασίζεται η μοριοδότηση προυπηρεσίας ενός απολυμένου της ΕΡΤ και όχι ενός εργαζόμενου στην ιδιωτική τηλεόραση η στο ραδιόφωνο (mega,αντένα,alter,σκάι,άλφα,βήμαfm,realfm κλπ);;;
  Αφού απαντήσουμε σε αυτό το απλό ερώτημα θα βρούμε ένα ένα τα αντικειμενικά κριτήρια που θα πηγάζουν και από το τί είδους ραδιοτηλεόραση θέλουμε.
  Κομμουνιστική;
  Εθνική;
  Εκπαιδευτική;
  Ελληνική;
  Πολυπολιτισμική;
  Μουσουλμανική;
  κ.ο.κ.

  • σκόλυμος avatar
   σκόλυμος @ Μυρμιδών 10/07/2013 12:57:39

   Συμφωνώ. Αυτές είναι σκέψεις και βάση εκκίνησης. Εγώ θα ξεκινούσα από το ότι θέλω Δημόσια τηλεόραση, εφ' όσον αυτός που την πληρώνει είναι απ' ευθείας ο Ελληνικός λαός. Εν συνεχεία θα αναρωτιόμουν για τον χαρακτήρα και το περιεχόμενουυ που πρέπει να έχει αυτό το "Δημόσια". Ποιοι θα συμμετάσχουν στην συζήτηση και πόσο ισότιμα; Αυτό είναι κομβικό σημείο. Αλλιώς, αν διορίσει πάλι ΑΥΤΗ η κυβέρνηση, τότε θα έρθει η όποια ΕΠΟΜΕΝΗ και θα κάνει τα δικά της και θα μπούμε πάλι στον παλιό φαύλο κύκλο...

   • Μυρμιδών avatar
    Μυρμιδών @ σκόλυμος 10/07/2013 14:34:39

    @σκόλυμος τελικά επί της αρχής και της βάσης εκκίνησης συμφωνούμε.Το άνωθι σχόλιο αποτελεί απάντηση στην ερώτηση που ευλόγως έθεσες επί της ουσίας
    (σκόλυμος είπε:10/07/2013 στις 12:29 am)
    και κακώς άργησε να δημοσιευθεί...και όταν έγινε αυτό το πρωί..παρουσιάστηκε ως απλό σχόλιο και όχι ως απάντηση στην εν λόγω ερώτηση.
    σκόλυμος κοίτα την ώρα της απάντησης.Τέλος πάντων...
    Παρακαλώ τους υπεύθυνους του antinews να ευνοούν τον διάλογο και να μην τον εμποδίζουν.
    Ο ειλικρινής διάλογος επί της ουσίας είναι το τελευταίο οχυρό του Ελληνισμού.
    Αυτές τις ώρες αν όλοι οι ελληνες δεν ομονοήσουμε φοβούμαι οτι ελπίδα δεν υπάρχει.
    Και εξηγούμαι,όταν λέω πρέπει να ομονοήσουμε εννοώ απεγκλωβισμένοι απο το ίδιον όφελος,τα μικροκομματικά πάθη και μίση κλπ.
    Η Ελλάς και η συνέχεια του Ελληνισμού πρέπει να τεθούν επιτέλους ΠΡΩΤΑ στην κλίμακα αξιών.

 6. Βατάτζης avatar
  Βατάτζης 10/07/2013 12:54:37

  Ποιος τον ρώτησε;

  • Μυρμιδών avatar
   Μυρμιδών @ Βατάτζης 10/07/2013 14:37:26

   Σταλινικός ή χιτλερικός;

 7. κουκουλοφόρος με ζαρτιέρες avatar
  κουκουλοφόρος με ζαρτιέρες 10/07/2013 15:24:27

  Ο Αλεβίζ μπορεί να διαφωνεί όσο θέλει...O Elia mossia που βρίσκεται;

 8. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 10/07/2013 20:17:46

  Θα έλεγα τώρα καμμιά κουβέντα για τον μεσιέ Αλεβιζάτο αλλά δεν μου το επιτρέπει η ανατροφή μου με γαλλικά, πιάνο και μπαλέτο (σε μουσική Βαμβακάρη)...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.