#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/12/2013 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποζημίωση μόνο για τους «παλιούς» του παλιού ΠΑΣΟΚ στην ΕΡΤΜε τη λογική του «δύο μέτρα και δύο σταθμά» διοικεί το κονκλάβιο του Γκίκα Μάναλη και του Παντελή Καψή τη μεταβατική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, για την οποία μάλιστα σκέφτονται fast track μετάβαση στον οριστικό φορέα τις επόμενες ημέρες, αν και εφόσον η νομοθεσία το επιτρέπει. Έχοντας μπροστά τους 13 δίκες για το 2014 με πρώτη αυτή στην Κρήτη προ μηνός, οι ιθύνοντες της «ΔΤ» αποφάσισαν να καταβάλουν αποζημιώσεις – μέρες που είναι – μόνο στους 1.500 από τους 2.656 εργαζομένους της πρώην ΕΡΤ με αιτιολογικό ότι οι αποκλεισθέντες είχαν προσληφθεί με τον Νόμο Παυλόπουλου. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με καταγγελία που ήρθε στα χέρια μας, ο Ειδικός Διαχειριστής Γκίκας Μάναλης έχει καταβάλει μόνο τις  δύο δόσεις της νόμιμης αποζημίωσης μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ (στις 27 Ιουνίου και στις 13 Αυγούστου). Aμέσως μετά η καταβολή σταμάτησε ενώ κανονικά έπρεπε, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία να καταβληθούν, άλλη μια δόση μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και ακόμη μία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, οι οικονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του εκκαθαριστή που εργάζονται για τη ΔΤ (κυρίως οι κ. Ντίνος Παπαγιαννόπουλος και Ηλίας Φαραντόπουλος), υπό τον Χρήστο Κουπελίδη (επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών), δεν αποζημίωσαν 1.000 πρώην εργαζομένους με το επιχείρημα ότι έπρεπε να διευκρινιστεί αν θα αναγνωρίζονταν ή όχι η προϋπηρεσία προ του 2006, των απολυμένων εργαζόμενων που είχαν γίνει αορίστου χρόνου με το Π.Δ. 164/2004.

Με βάση λοιπόν αυτό το σκεπτικό αποφάσισαν τελικά να μην καταβληθεί άλλη αποζημίωση (πέραν των δύο δόσεων) στους εργαζόμενους αυτούς, παρόλο που η ΕΡΤ και το ΑΣΕΠ, τους είχαν αναγνωρίσει την προϋπηρεσία τους με συμβάσεις έργου ή ορισμένου στην ΕΡΤ (καθώς έτσι μετετράπησαν και οι συμβάσεις τους σε αορίστου, καθώς κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες), με το επιχείρημα, ότι η αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους είχε να κάνει μόνο με τη μισθολογική τους κατάταξη και όχι με την καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης. Το αποτέλεσμα ήταν στις 23 Δεκεμβρίου, 1.500 πρώην εργαζόμενοι (από τους 2.6560) που ήταν μόνιμοι με το παλιό καθεστώς έλαβαν κανονικά δόση αποζημίωσης και οι υπόλοιποι 1.000 όχι. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι, μονιμοποιηθέντες το πολύ μέχρι το 1993 (δλδ την χρυσή περίοδο του ΠΑΣΟΚ και επί Μητσοτάκη), ήταν κατά μέσο όρο όλοι πάνω από 50 ετών, οι περισσότεροι ήταν εξαφανισμένοι ή αργόμισθοι, ή ανήκαν σε αυτούς που είχαν χρησιμοποιήσει την ΕΡΤ για να κάνουν περιουσίες. Αντιθέτως αυτοί που εξαιρέθηκαν από την καταβολή αποζημίωσης με το παραπάνω σκεπτικό, ήταν οι συμβασιούχοι που έγιναν στη συνέχεια αορίστου και έσερναν επί χρόνια το κάρο της ΕΡΤ, καθώς αποτελούσαν το βασικό εργατικό δυναμικό που εργαζόταν, χωρίς σαββατοκύριακα, υπερωρίες, αργίες και κάλυπτε όλες τις εργασίες και τις ανάγκες της ΕΡΤ και σε επίπεδο ρεπορτάζ και σε τεχνικο-διοικητικό επίπεδο.

•     Ειδικά οι αορίστου χρόνου δημοσιογράφοι διαθέτουν και το επίσημο έγγραφο με το οποίο τους έχει αναγνωριστεί η προϋπηρεσία από την ΕΡΤ και το οποίο έχουν καταθέσει μαζί με τα υπόλοιπα αποδεικτικά στοιχεία στις αγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου, στις οποίες τους έχουν αναγκάσει να καταθέσουν οι φωστήρες που διαχειρίζονται την εκκαθάριση της πρώην ΕΡΤ.

Επίσης δεν καταβλήθηκαν, με τη δικαιολογία ότι δεν τελείωσε η καταγραφή, οι κανονικές άδειες του 2013 και του 2012, οι οποίες αν δεν καταβληθούν ως τις 31/12/2013 θα πρέπει από την 01/01/2014, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία να καταβληθούν διπλές. Κανένας προγραμματισμός δεν υπάρχει ούτε για τα υπόλοιπα δεδουλευμένα (ρεπό, υπερωρίες, σαββατοκύριακα) της πρώην ΕΡΤ, να οποία επίσης πρέπει να καταβληθούν

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Tassos avatar
  Tassos 29/12/2013 16:08:44

  Δηλ. ρε φάκτορα, εγώ εργαζόμουν ως συμβασιούχος σε εταιρεία καθαρισμού της ΔΕΗ και θα πρέπει να πάρω σύνταξη ΔΕΗτζή? Πολύ άπλα σε βλέπω.

 2. E.K avatar
  E.K 29/12/2013 17:55:55

  Επιτέλους κι ένα άρθρο που δείχνει πόσο γελοίοι είναι κάποιοι απ όσους διοικούν..

 3. Νίκος avatar
  Νίκος 30/12/2013 01:29:43

  Νεοδημοκράτες δεν συμμετέχουν σε αυτή την κυβέρνηση;Αυτοί δηλαδή είναι αμέτοχοι ευθυνών;Πάλι αθώα θα μας τα βγάλετε τα γαλάζια σας παιδιά;

 4. Απολυμένος avatar
  Απολυμένος 30/12/2013 03:04:09

  Ένα ευχαριστώ γιατί έγραψες την απλή αλήθεια. Πριν ξαμοληθούν διάφοροι με επιθέσεις να τους επισημάνω πως πράγματι αυτοί που οι συμβάσεις μας μετατράπηκαν σε αορίστου τότε με προϋπηρεσία που αναγνωρίστηκε, απλώς δικαιωθήκαμε απέναντι σε μια πολυετή αδικία. Και πραγματικά εργαζόμασταν σκληρά και πληρωνόμασταν σαν δουλοπάροικοι χρόνια με τα μπλοκάκια. Τι αλητεία ήταν αυτή, δε λέγεται... Ότι και να πει κανείς δικαίωμα του, αυτό που γνωρίζω δεν αλλάζει: Όσα χρόνια δούλεψα εκεί πληρωνόμουν τον βασικό μισθό συν τις τριετίες, το μόνο επίδομα που έπαιρνα. Ποτέ οι αποδοχές μου δεν ξεπέρασαν τα 1400 ευρώ. Και μετά την μετατροπή σε αορίστου, δεν πήρα ποτέ ούτε υπερωρίες ούτε τέτοια. Όχι γιατί δεν τα δικαιούμουν ή δεν τα δουλεψα (υπερωρίες; χιλιάδες εργατώρες επειδή τιμούσα την δουλειά μου) απλά όσοι έκαναν κουμάντο εκεί τα έδιναν επιλεκτικά. Με το έτσι θέλω. Για να καταλάβεται, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ έμαθα πως συνάδελφοι με τις ίδιες συμβάσεις με μενα, με τα ίδια χρόνια, πληρωνόντουσαν υπερωρίες! Εμ, δεν το έλεγαν, το τι ήταν εσωτερικά η ΕΡΤ νομίζω πως όλοι έχουν καταλάβει πια. Αν δεν είσουν είτε "εσωτερικός" (δηλαδή της πραγματικής διοίκησης της ΕΡΤ από την εποχή του Κουτσόγιωργα μέχρι που έκλεισε) ή κομματικός είσουν κάπως "αόρατος". Δεν με έβαλε στην ΕΡΤ κανένα κόμμα, μου τηλεφώνησε συνάδελφος που είχε αναλάβει διευθυντικό πόστο και γνώριζε τη δουλειά μου και μου ζήτησε να πάω. Πράγματι, με τα τρελά τους οι σημερινοί (Μάναλης κλπ) με άφησαν χωρίς φράγκο από τον Αύγουστο, με φαμίλια και παιδιά, με όλες τις υποχρεώσεις να τρέχουν. Τι γιορτές και τέτοια....Απλά να σας πω, αν πιστεύετε πως και τίμιοι εργαζόμενοι υπήρχαν και πως πίστευαν πραγματικά στο ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης και πως από πρόθεση 1 ευρώ έπαιρναν και για 2 δούλευαν, πείτε δυνατά ένα "Ντροπή" να χορτάσουμε τουλάχιστον ηθική ικανοποίηση, δεν έμεινε και τίποτα άλλο. Αν πάλι δεν με πιστεύετε, τι να πω ο έρμος, καλή καρδιά και καλές γιορτές... Έτσι κι αλλιώς λεφτά για δικηγόρο δεν έχω, ούτε κουράγια.

 5. Χρήστος avatar
  Χρήστος 30/12/2013 19:45:55

  Γιατί δεν αναφέρεστε τους απολυμένους της ΕΡΤ που πέρασαν στην ΕΡΤ με ανοιχτούς διαγωνισμούς ΑΣΕΠ ;
  Αυτοί που απολύθηκαν και δεν υπήρξε καμία μέριμνα για αυτούς όπως έγινε στο υπόλοιπο δημόσιο ;Λοιδορήθηκαν άδικα (γιατί δεν απέκτησαν με καμιά γνωριμία την δουλειά τους, αντίθετα προερχόταν από την ιδιωτική τηλεόραση και παράτησαν τις δουλειές τους για να πάνε στην ΕΡΤ);
  Τελικά αυτοί που δεν είχαν καμιά σχέση με τα ρουσφέτια και με τις ‘μάσες’ που γινόταν μέσα στην ΕΡΤ ΚΑΙ απολυμένοι βρεθήκαν ΚΑΙ με κατεστραμμένο βιογραφικό(όλοι θυμόμαστε της δηλώσεις που έγιναν για το προσωπικό από την κυβέρνηση) ,
  ΟΥΤΕ τρίτη δόση της αποζημίωσης πήραν , και φυσικά ΟΥΤΕ τις ημέρες άδειας,νυχτερινών ,αργιών και των υπερωριών του 2013 πληρώθηκαν.
  Μήπως κάποιος πρέπει να ασχοληθεί και με αυτούς του ακόμη περισσότερο άδικα απολυμένους της ΕΡΤ;

 6. Θανασης avatar
  Θανασης 02/01/2014 16:16:13

  Η ΕΡΤ αποζημιωνει τους εργαζομενους για το χρονικο διαστημα που εργαστηκαν για λογαρισμο της ΕΡΤ και οχι για την αναγνωρισμενη προυπηρεσια τους που μπορει να εγινε σε αλλοι εταιρεια!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.