25/07/2013 13:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση εργαζομένων ΕΡΤ με Π.Καψή – Νέες διευκρινίσεις για την προκήρυξη των “589”

Να προχωρήσει η κυβέρνηση απευθείας στο οριστικό σχήμα της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., παρακάμπτοντας το μεσοδιάστημα της Δημόσιας Τηλεόρασης (ΔΤ) και την προκήρυξη για τους 589 εποχικούς διμηνίτες όλων των ειδικοτήτων, ζήτησε χθες αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών ενώσεων (ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ) και των δημοσιογράφων της ΕΡΤ. Σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη το απόγευμα 

οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πρότειναν:

• Να ανοίξει άμεσα ο νέος θεσμικός φορέας Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που διαδέχεται την ΕΡΤ και μάλιστα από τις εγκαταστάσεις της.

• Το πρόγραμμα θα συνεχίσουν να το παράγουν όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

• Με ταχύτατες διαδικασίες θα γίνει η αποχώρηση όσων επιθυμούν να αποχωρήσουν με σύνταξη.

• Η ΝΕΡΙΤ θα λειτουργήσει όπως προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο. Μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, με ουσιαστικό διάλογο, με ανεξάρτητους φορείς και ενώσεις των εργαζομένων θα σχηματοποιηθεί και θα οριστικοποιηθεί το νέο οργανόγραμμα και ο νέος Γενικός Κανονισμός Προσωπικού. Στη συνάντηση που έγινε παρουσία της διοίκησης της ΠΟΣΠΕΡΤ – και των νομικών συμβούλων των Ομοσπονδιών και της Ένωσης – ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν γνωρίζει ούτε τη σύμβαση που θα κληθούν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι, ούτε το περιεχόμενο της αίτησης που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι. Ο κ. Καψής, επίσης, δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες των εργασιακών σχέσεων και τον τρόπο ασφάλισης των δημοσιογράφων που θα προσληφθούν με δίμηνη σύμβαση στο μεταβατικό μόρφωμα. Για όλα αυτά τα θέματα παρέπεμπε  στο υπουργείο Οικονομικών και στον  ειδικό διαχειριστή Γκίκα Μάναλη.  Ο κ.  Καψής επέμεινε στην αναγκαιότητα λειτουργίας του «μεταβατικού φορέα» και στην επιβεβλημένη “απελευθέρωσης” του Ραδιομεγάρου της Αγ. Παρασκευής καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα συνεχιστεί η καταβολή των αποζημιώσεων.

Οι ενώσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ (ΠΟΣΠΕΡΤ – ΕΣΗΕΑ) μετά και την αρνητική στάση του κ. Καψή, απέστειλαν αίτημα συνάντησης με τους εκπροσώπους των κομμάτων που απαρτίζουν τη συγκυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους υπουργούς.

Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι η προκήρυξη  κατακρεουργεί την Περιφέρεια, προκηρύσσει λιγοστές (20) θέσεις πολιτικών συντακτών στην Αττική (προφανώς για να ακολουθήσουν το δόγμα της κυβέρνησης για παρουσίαση «μόνο ευχάριστων ειδήσεων»). “Πολλές κατηγορίες εργαζόμενων της ΕΡΤ αποκλείονται τελείως από την νέα ΔΤ, για την οποία δεν προβλέπεται ούτε νομικό τμήμα, δεν υπάρχουν Ραδιοτηλεόραση, ίντερνετ, δημόσιες σχέσεις, μουσικά σύνολα”. Σε περιοχές όπως ο Έβρος, το Ιόνιο ή οι Κυκλάδες δεν θα υπάρχει κανένας δημοσιογράφος, ενώ σε ολόκληρη την Κρήτη προβλέπεται μόνον ένας. Προβλέπονται επίσης θέσεις για 32 ηλεκτρολόγους μηχανικούς, ενώ στην ΕΡΤ δούλευαν μέχρι τώρα μόλις 12.  Για την ΕΡΑ στην Αττική, προκηρύχθηκαν 37 θέσεις εργασίας, όταν ένας μικρός δημοτικός σταθμός του λεκανοπεδίου («επικοινωνία 94FM» του Δήμου Ηρακλείου) και μάλιστα μετά από πολυετή οικονομική δυσπραγία, έχει 34 εργαζόμενους.

Διευκρινίσεις για την Προκήρυξη

Εντωμεταξύ νέες διευκρινίσεις δίνονται σχετικά με την προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού για τη λειτουργία του μεταβατικού φορέα ραδιοτηλεόρασης.

Η συμμετοχή στο μεταβατικό φορέα με δίμηνες συμβάσεις δεν επηρεάζει το δικαίωμα των εργαζομένων να εργαστούν στο νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα (ΝΕΡΙΤ), αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο Ειδικός Διαχειριστής.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «ως προς τα γενικά και λοιπά πρόσθετα προσόντα πρόσληψης και τα κριτήρια αξιολόγησης εφαρμόζεται το θεσμικό πλαίσιο για προσλήψεις σε θέσεις Δημοσίου (Ν. 2190/1994 και ΠΔ 50/2001)».

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το κριτήριο «Εμπειρία» υπολογίζεται κατ’ ανώτατο όριο 60 μηνών (Ν.2190/1994). Το κριτήριο «Γνώση Η/Υ» συνιστά υποχρεωτικό προσόν για όλους τους κλάδους (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ) και αποδεικνύεται σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα κατά το ΠΔ 50/2001.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι «η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος απαιτείται για οιαδήποτε θέση/ειδικότητα για την οποία προβλέπεται κατά την ισχύουσα νομοθεσία τέτοια άδεια».

Επισημαίνεται, επίσης, ότι «ως ΕΠΠ (Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων) νοείται η εθνική ή ευρωπαϊκή ταξινόμηση επιπέδου κατάρτισης. Για το συγκεκριμένο πεδίο στην αίτηση οι υποψήφιοι καλούνται να συμπληρώσουν τον αριθμό ανάλογα με το επίπεδο προσόντων τους με βάση την ακόλουθη κατάταξη:

4 → Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΔΕ)

5 → Μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΔΕ + μέχρι 2 έτη σπουδών)

6 → Πρώτος κύκλος σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΠΕ ή/και ΤΕ)

7 → Μεταπτυχιακό επίπεδο – Master

8 → Διδακτορικό

Τέλος, επισημαίνεται ότι «η υποβολή της αίτησης καταχωρείται ηλεκτρονικώς με μοναδικό ψηφιακό αριθμό. Αποδεικτικό υποβολής της αιτήσεως αποτελεί είτε αντίγραφο αποστολής του μηνύματος του υποψηφίου είτε το επιβεβαιωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα για τη λήψη της αιτήσεως».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Eva avatar
  Eva 25/07/2013 17:49:41

  Αλήθεια αυτό πρότειναν? Εγώ πάλι προτέίνω πίσσα και πούπουλα.

 2. roadrunner avatar
  roadrunner 25/07/2013 19:48:23

  Η διαπραγμάτευση, όσο διαρκεί η κατάληψη του Ραδιομέγαρου και της περιουσίας του Δημοσίου, είναι ήδη τεράστια υποχώρηση, εκ μέρους του κράτους.

  Και μάλιστα μπαίνει θέμα προκλητικά προνομιακής μεταχείρισης των εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ, σε σύγκριση, για παράδειγμα,
  με τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, τους σχολικούς φύλακες, και δημοτικούς αστυνομικούς, που ήδη βγήκαν σε διαθεσιμότητα,
  χωρίς να έχουν την δυνατότητα να εκβιάζουν κρατώντας σε ομηρία,
  όλον τον εξοπλισμό της κρατικής τηλεόρασης.

  Η κατάληψη και ομηρία του Ραδιομεγάρου, των εγκαταστάσεων και αρχείων, αντί να είναι διαπραγματευτικό ατού των καταληψιών, θα έπρεπε να αποτελεί διαπραγματευτικό μειονέκτημα.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ roadrunner 25/07/2013 22:48:32

   Ναι μεν αλλά...

 3. dim avatar
  dim 26/07/2013 00:57:50

  Έλα να τελειώνουμε με τους αργόσχολους και τους χαραμοφάηδες... Η Νέα Ελλάδα θα είναι η Ελλάδα των άξιων και των αξιών... Όποιος θέλει να πληρώνεται από τους φόρους που καταβάλλω εγώ και εσείς, θα πρέπει να είναι άξιος... Όλοι οι άλλοι ας αναζητήσουν τη τύχη τους στον ιδιωτικό τομέα.. Εκεί η αμοιβή είναι απολύτως συναρτόμενη από την αξία του καθενός... Έτσι θα είναι και στο δημόσιο πλέον... Προνόμια και βολεμένοι, με Σαμαρά τέλος... Για αυτό όλοι οι συνδικαλιστές τρέχουν στον Σύριζα... Γιατί ξέρουν ότι αυτά που ήξεραν έως τώρα, με Σαμαρά τελείωσαν...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.