Ώδινεν νομοσχέδιο (για την ΕΡΤ), έτεκεν non paper
06/03/2015 20:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ώδινεν νομοσχέδιο (για την ΕΡΤ), έτεκεν non paper

Με ένα γενικόλογο non paper – πρακτική που στηλίτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση - γραμμένο στο γόνατο επιχειρεί η κυβέρνηση να κατευνάσει τα πνεύματα των εν αναμονή εργαζομένων στην ΕΡΤ που ξεροσταλιάζουν εδώ και 50 ολόκληρες ημέρες για το περιβόητο ξεκλείδωμα του λουκέτου στο Ραδιομέγαρο.

Ενώ λοιπόν σήμερα επρόκειτο να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή και να περάσει τη Δευτέρα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για έγκριση και στη συνέχεια να ψηφιστεί την Τετάρτη 11 μηνός, αντ’ αυτού κυκλοφόρησε ένα ηλεκτρονικό παλιόχαρτο στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ περιγράφονται όλα όσα έχουν ειπωθεί στα τηλε-παράθυρα την προεκλογική περίοδο. Όσο για την καθυστέρηση, πληροφορηθήκαμε ότι οφείλεται στο γεγονός της εμπλοκής της αποτίμησης του κόστους αποζημιώσεων των απολυμένων της 11ης Ιουνίου.

Τι αναφέρει όμως το non paper;

Επιστροφή των απολυμένων της 11/6/2013

Ομαλή μετάβαση στην ΕΡΤ επιλύοντας τα νομικά και τεχνικά προβλήματα που επινόησε η προηγούμενη συγκυβέρνηση δημιουργώντας το εκτρωματικό, ουσιαστικό και κανονιστικό πλαίσιο του κλεισίματος της ΕΡΤ, της μετάβασης προς το μόρφωμα ΝΕΡΙΤ δια της ΔΤ.

Οικονομικός έλεγχος της ΝΕΡΙΤ

Η εξεύρεση ορθής λύσης ως προς τα παραπάνω σημεία είναι η αιτία καθυστέρησης της κατάθεσης του σχεδίου νόμου, το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα.

Ανταγωνιστική δημόσια τηλεόραση

Β) ΓΕΝΙΚΑ

Η ΕΡΤ ανοίγει, οι εργαζόμενοι επιστρέφουν. Ο δημόσιος φορέας θα λειτουργήσει προς την πραγματική εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία του ελληνικού λαού.

Η ΕΡΤ θα είναι πράγματι ανεξάρτητη από κάθε φορέα δημόσιας ή ιδιωτικής εξουσίας διασφαλίζοντας την πολυφωνία, την ανεξάρτητη ενημέρωση, την υψηλή ποιότητα του περιεχομένου, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους πνευματικούς δημιουργούς και καλλιτέχνες να προβάλουν το έργο και τις ιδέες τους.

Η ΕΡΤ θα έχει για την εκπομπή της όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα (αναλογικά, ψηφιακά, δορυφορικά, διαδικτυακά κα.) σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και προς τον απόδημο Ελληνισμό ανά την υφήλιο. Η ΕΡΤ επίσης θα κατέχει, τηρεί, και παρέχει με ψηφιακό τρόπο στο κοινό το οπτικοακουστικό αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Οι πόροι της ΕΡΤ θα προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος από το οποίο απαλλάσσονται μεταξύ άλλων όσοι έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Η ΕΡΤ θα διοικείται από 7μελές Δ.Σ, εκ των οποίων δύο μέλη εκπρόσωποι των εργαζομένων. Υπάρχει πρόβλεψη σε σχέση με την κατάργηση παροχών, απολαβών και προνομίων.

Οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης της εταιρείας θα στηρίζονται στο ανταποδοτικό τέλος και δεν θα δημιουργούν καμία δημοσιονομική επιβάρυνση. Οι εξωφρενικές δαπάνες των εξωτερικών/μεικτών παραγωγών περιορίζονται δραστικά με ρητή πρόβλεψη στο νόμο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 06/03/2015 17:25:19

  Εννοείται πως για τον προϋπολογισμό θα είναι μηδενική η επιβάρυνση. Αφού θα την πληρώσουν τη νύφη όσοι πληρώνουν ρεύμα. Αριστερά δε θέλαμε; Ας πληρώσουμε. Και να ήταν αυτό το τελευταίο; Τσουνάμι έρχεται...

 2. βαγόνι avatar
  βαγόνι 06/03/2015 17:28:20

  Το αρχικό ανταποδοτικό τέλος την τελευταία 7ετία περίπου ήταν 4,25 ευρώ...περιορίστηκε στα 3 ευρώ και επανέρχεται στα 4,25... και στις δύο περιπτώσεις, το 1/3 του ποσού κατεκρατείτο για "ποικίλλες" ανάγκες, απο το ΥΠΟΙΚ, μοναδικό μέτοχο...δεν είναι"αβάσταχτη" επιβάρυνση για τον μέσο πολίτη το σύν 1,25 ευρώ, συγκρινόμενο με τα δάνεια των καναλαρχών και την αποκλειστικότητα της DIGEA... μόνο εκεί δεν είναι το πρόβλημα...! Το βασικό θέμα παραμένει στο,εάν πράγματι υπάρχει δυνατότητα για μιά άξια λόγου δημόσια ραδιοτηλεόραση και σύγχρονη διαδικτυακή εγκατάσταση ή για απλή επιστροφή στον γνωστό αργόσυρτο χρόνο διεκπεραίωσης... τα περισσότερα δημόσια ευρωπαϊκά δίκτυα - και του Νότου!- πάνε μιά χαρά... κάποτε, θα πρέπει κι'εμείς... θα φανεί σύντομα!

 3. Eva avatar
  Eva 07/03/2015 10:15:40

  Αντί για το βόλεμα των συριζαιων ν ασχοληθούνε με τις άδειες των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων να βγάλουνε και κανένα φράγκο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.