#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/05/2013 10:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έρχονται ραδιοτηλεοπτικές άδειες

[caption id="attachment_215478" align="alignnone" width="600" caption="Φωτο: e-typos"][/caption]

Την προώθηση νομοθετικού πλαισίου για τον τερματισμό της εικοσάχρονης εκκρεμότητας της νομιμότητας λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, σημειώνοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και σύντομα θα αρχίσει και με τα πολιτικά κόμματα. Κατά τη συνάντησή του με το Γ. Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλα, ο οποίος ζήτησε να επιβληθεί νομιμότητα και διαφάνεια στη λειτουργία των ΜΜΕ, ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη διαφάνειας στα οικονομικά των ΜΜΕ.

Ο κ. Σούρλας, που είχε προηγουμένως συναντηθεί με τον πρόεδρου του ΕΣΡ, Ιωάννη Λασκαρίδη, τόνισε ότι από το 1995 κυριαρχεί το καθεστώς της ανομίας και της αδιαφάνειας στη λειτουργία των ΜΜΕ όταν δεν γίνεται διασταύρωση των στοιχείων που υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ με αυτά που αποστέλλονται από άλλες δημόσιες αρχές για την ύπαρξη ασυμβίβαστων ιδιοτήτων, δεν διενεργείται οικονομικός έλεγχος στις επιχειρήσεις των ΜΜΕ και δεν υποβάλλονται εισηγήσεις στο Τμήμα Διαφάνειας του ΕΣΡ, γιατί δεν εκδόθηκε μέχρι σήμερα Υπουργική Απόφαση που βάσει του Ν. 2328/1995 θα καθορίζει τις αμοιβές των ελεγκτών και δεν συντάσσονται ετήσιες εκθέσεις από το ΕΣΡ για κάθε επιχείρηση ξεχωριστά και επομένως καθίσταται ανέφικτη η καταχώρηση στοιχείων στο Μητρώο Επιχειρήσεων ΜΜΕ.

Σημείωσε ότι από το 2005 καταργήθηκε η Υπουργική Απόφαση (Ν.2310/2005) που προέβλεπε ότι μια επιχείρηση πριν την υπογραφή της σύμβασης όφειλε να υποβάλει αίτηση για έκδοση πιστοποιητικού για τον έλεγχο ασυμβιβάστων και απαιτείται πλέον μόνο μια υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου. Επίσης από το 2007 δεν τηρείται Μητρώο Επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις.

Ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου 2009, υπογραμμίζει ο κ. Σούρλας, οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαν αποφασίσει να γίνει συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να υποβληθούν προτάσεις για θέματα λειτουργίας και ελέγχου των ΜΜΕ. Η Επιτροπή αυτή υπέβαλε προτάσεις για «να δοθεί τέλος στο καθεστώς ανομίας και αδιαφάνειας που κυριαρχεί στη λειτουργία των ΜΜΕ και να μπει τάξη στις αυθαιρεσίες».

Επίσης, σημειώνει, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμόν 3578/2010 απόφασή της, έκρινε ότι η ίδρυση και η λειτουργία παρανόμως τηλεοπτικών σταθμών αντίκειται στο Σύνταγμα, από το οποίο απορρέει η υποχρέωση του κράτους για την πιστή εφαρμογή των νόμων και της αρχής της ισότητας. Η χορήγηση αδειών θα συνέβαλε ουσιαστικά στην πλήρη καταγραφή όσων δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ, θα αποσαφήνιζε το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο και θα καθιστούσε την εποπτεία και τον έλεγχο των ραδιοφωνικών, τηλεοπτικών και λοιπών επιχειρήσεων αποτελεσματικότερο, τονίζει ο κ. Σούρλας επικαλούμενος τις ετήσιες εκθέσεις του ΕΣΡ και την θέση του προέδρου του Ι. Λασκαρίδη.

Ο κ. Σούρλας ευχαρίστησε, τέλος, το Σίμο Κεδίκογλου, που ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο και να επικρατήσει η νομιμότητα και η διαφάνεια με τη χορήγηση αδειών .

ΣΧΟΛΙΑ

 1. δημης avatar
  δημης 11/05/2013 11:39:14

  Καί;;;;;
  Θα φοβηθούν τα αφεντικά;;;;;;;;;;;;;
  ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ...ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΙ...

 2. κουκουλοφόρος με ζαρτιέρες avatar
  κουκουλοφόρος με ζαρτιέρες 11/05/2013 12:02:35

  Να γίνουν νέες προσφορές και να τεθεί ασυμβίβαστο για εθνικούς εργολάβους και συγγενείς τους

 3. kiki64 avatar
  kiki64 11/05/2013 15:40:26

  Άμα βλέπω τη φωτογραφία του Κεδίκογλου...δεν διαβάζω το άρθρο....

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ kiki64 11/05/2013 15:43:15

   Θα προτιμάς Σκουρλέτη ή Πεταλωτή μάλλον...

 4. Ζήσης Χ. Πατσίκας avatar
  Ζήσης Χ. Πατσίκας 11/05/2013 16:09:46

  Το ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο, στα ξενόγλωσσα πανεπιστημιακά βιβλία κα συγγράμματα σπουδών ΜΜΕ περιγράφεται απλά, λιτά, με μία αρχαία ελληνική λέξη... "ΧΑΟΣ"!!!
  Τα περί διαβούλευσης είναι αστεία πράγματα. Βούληση χρειάζεται και όχι... διαβούλευση. Είχε μία ιστορική ευκαιρία το κράτος να βάλει τάξη στο χάος, με αφορμή τη μετάβαση στην "ψηφιακή εποχή". Δυστυχώς δεν το έκανε και αμφιβάλλω πολύ αν μπορέσει να το κάνει, όχι τώρα αλλά ποτέ...

 5. Β.Ν. avatar
  Β.Ν. 11/05/2013 17:06:00

  Να θυμίσω στον κ. Κεδίκογλου μήπως και δεν το θυμάτε ότι και ο αλίστου μνήμης Ρουσόπουλος μα είχε μαζέψει στο καινούργιο τότε κτήριο της Γ>Γ. και μας παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο ,αλλά όλα 'ηταν μιά καλοστημένη φιέστα δεν έγινε τίποτα από το 2006, και σήμερα όταν ανακοινώνει κυβερνητικός εκπρόσωπος τα περί αδειών μόν γέλια και χλευασμό προκαλεί, ας προσέξει λίγο και μην εκτίθετε έτσι στο τζάμπα, γιατί η λερναία ύδρα των βαρώνων των ΜΜΕ δεν έχει 9 κεφάλια αλλά 29

 6. nikos asprogeras avatar
  nikos asprogeras 13/05/2013 04:32:54

  Να γιατι η ΧΑ ανεβαινει και θα μας πνιξει... το μπακαλικο αδεια, το μαναβικο αδεια,το κομμωτηριο αδεια,το μπουρδελο αδεια,αλλα τα ΜΜΕ χωρις.ΚΡΙΜΑ σε ολους τους πολιτικους ,ΕΥΓΕ στο Σουρλα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.