Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και μονοθεϊσμός
15/01/2016 10:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και μονοθεϊσμός

Ένα παλιό φιλοσοφικό ερώτημα έρχεται ξανά στην επιφάνεια, με αφορμή την αποπομπή μιας καθηγήτριας στις ΗΠΑ

Κάθε τόσο, ένα ζήτημα που φαίνεται καθαρά αφηρημένο και φιλοσοφικό περνά στη σφαίρα της πραγματικότητας, καθορίζοντας τις ζωές και τις τύχες των ανθρώπων. Ένα τέτοιο αίνιγμα αφορά το κατά πόσον μπορεί να ειπωθεί ή όχι, ότι χριστιανοί και μουσουλμάνοι λατρεύουν τον ίδιο Θεό.

Επί μια δεκαετία σχεδόν, το ερώτημα έχει απασχολήσει δικαστές, πολιτικούς και απλούς ανθρώπους στη Μαλαισία, μια χώρα όπου το Ισλάμ είναι η πιο ευρέως ακολουθούμενη πίστη, αλλά μεγάλες μειονότητες ακολουθούν άλλες θρησκείες, συμπεριλαμβανομένου του χριστιανισμού. Το 2007, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι μη-Μουσουλμάνοι (και ιδίως οι Χριστιανοί) δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη "Αλλάχ", παρότι αυτό σημαίνει "Θεός" στα μαλαισιανά ή στη μπαχάσα. Οι ισλαμικές αρχές το δικαιολόγησαν, λέγοντας ότι θα μπορούσε να μπερδέψει τους μουσουλμάνους και να τους βάλει στον πειρασμό να παραστρατήσουν αν συναντήσουν ανθρώπους άλλων πεποιθήσεων, για μια θεότητα που μόνο οι Μουσουλμάνοι κατανοούν πλήρως. Κατά τη διάρκεια των πολλών νομικών μαχών, η άποψη αυτή έχει επικρατήσει. Ως αποτέλεσμα, πολλά χριστιανικά έντυπα που χρησιμοποιούν τη λέξη "Αλλάχ" έχουν συχνά κατασχεθεί.

Το 1965, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία προσέγγισε το θέμα με ένα πολύ διαφορετικό πνεύμα, στην πραγματεία-ορόσημο, Nostra Aetate. Ένα βασικό απόσπασμα έχει ως εξής:

"Η Εκκλησία αντιμετωπίζει με εκτίμηση και τους μουσουλμάνους. Λατρεύουν τον ένα Θεό, ζουν και πορεύονται με Αυτόν, ελεήμων και παντοδύναμος, ο Δημιουργός του ουρανού και της Γης, ο οποίος μίλησε στους ανθρώπους. Προσπαθούν σκληρά να υποταχθούν ολόψυχα ακόμη και στα μυστηριώδη διατάγματα Του, ακριβώς όπως ο Αβραάμ, με τον οποίο η πίστη του Ισλάμ έχει την ευχαρίστηση να συνδέεται, υποβαλλόμενοι στο Θεό".

Αλλά όταν η Λαρίσια Χόκινς, μια Αφροαμερικανίδα επίκουρος καθηγήτρια στο Wheaton College, ένα ευαγγελικό πανεπιστήμιο κοντά στο Σικάγο, εξέφρασε παρόμοιες απόψεις τον περασμένο μήνα, δημιούργησε μια θύελλα αντιδράσεων. Αποπέμφθηκε και είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απόλυση της. Όλα ξεκίνησαν με μια ανάρτηση στο Facebook, στο οποίο δήλωνε την πρόθεσή της, ως πράξη φιλίας προς τους στιγματισμένους μουσουλμάνους, να φορά μαντίλα στην εργασία της μέχρι τα Χριστούγεννα, και πρόσθετε: "Εκφράζω την θρησκευτική μου αλληλεγγύη στους μουσουλμάνους, επειδή, όπως και εγώ, μία Χριστιανή, είναι άνθρωποι των Γραφών. Όπως ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος την περασμένη εβδομάδα, εμείς λατρεύουμε τον ίδιο Θεό".

Όταν αμφισβητήθηκε από τις αρχές του πανεπιστημίου για τα "πιστεύω" της, απάντησε με μία δήλωση αυστηρότερης θεολογικής ορθοδοξίας από ό,τι θα μπορούσαν να κάνουν πολλοί φιλελεύθεροι προτεστάντες κληρικοί: "Πιστεύω εις έναν κυρίαρχο Θεό, που υπάρχει αιώνια σε τρία πρόσωπα: Πατήρ του μέλλοντος αιώνος, τον μονογενή Υιό του, τον Ιησού Χριστό τον Κύριό μας, και το Άγιο Πνεύμα, δωρητή της ζωής ... " Στο κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο μονοθεϊσμών, είχε κάτι πιο αινιγματικό να δηλώσει. Αναφέροντας διάφορες Καθολικές και Προτεσταντικές πηγές, συμπεριλαμβανομένης και της Nostra Aetate, πρόσθεσε:

"Όπως και αυτοί, αναγνωρίζω ότι η δήλωση 'λατρεύουμε τον ίδιο Θεό' είναι ένα ταυτόχρονο 'ναι' και 'όχι' στο ερώτημα αν χριστιανοί και μουσουλμάνοι (όπως και οι Εβραίοι) απευθύνονται στο ίδιο αντικείμενο λατρείας..." Ναι και Όχι; Εδώ η φιλοσοφία μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει. Το 1905, ο μεγάλος Βρετανός φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ ξεκίνησε έναν αιώνα συζήτησης, γράφοντας ένα περίφημο δοκίμιο που δείχνει πώς μια φαινομενικά απλή δήλωση μπορεί στην πραγματικότητα να είναι διεκδίκηση πολλών πραγμάτων ταυτόχρονα. Συγκεκριμένα, για να πούμε, "ο βασιλιάς της Γαλλίας είναι φαλακρός" σημαίνει ότι υπονοούμε τόσο ότι α) υπάρχει βασιλιάς της Γαλλίας, και μόνο ένας από αυτούς και β) ότι αυτός ο κυρίαρχος έχει ένα άτριχο δέρμα στο κεφάλι του.

Σε σύγκριση με τον ισχυρισμό για το βασιλικό κεφάλι, η δήλωση ότι "χριστιανοί και μουσουλμάνοι λατρεύουν τον ίδιο Θεό" είναι πολύ πιο σύνθετη και πολυεπίπεδη, και αυτό σημαίνει εντελώς διαφορετικά πράγματα στα χείλη των διαφορετικών ανθρώπων. Αν είστε άθεος και νομίζετε ότι όλοι οι "θεοί" είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα, τότε είναι αληθινό, κατά μία έννοια, ότι ο Θεός κάθε πιστού είναι διαφορετικός, γιατί είναι ελαφρώς διαφορετικά τα κατασκευάσματα που γίνονται. Εάν είστε μονοθεϊστής, πεπεισμένος ότι υπάρχει μόνο μία υπερβατική θεότητα, τότε η συζήτηση σχετικά με τον "ίδιο" Θεό ή διαφορετικό δεν έχει και πολύ νόημα. Ο Θεός είναι ο Θεός, είτε οι άνθρωποι έχουν σωστές ιδέες γι 'αυτόν, είτε όχι. Εάν είστε πολυθεϊστής, τότε είναι δυνατόν, λογικά, να συζητήσετε εάν δύο ομάδες ανθρώπων λατρεύουν τον ίδιο Θεό. Αλλά από αυτή την άποψη, χριστιανοί και μουσουλμάνοι πρέπει να κάνουν ριζικά λάθος.

Στη φιλοσοφική συζήτηση για το βασιλικό κεφάλι, όλοι συμφωνούν σε ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός: με όλο το σεβασμό στους "απογόνους" του Οίκου των Βουρβόνων, δεν υπάρχει βασιλιάς της Γαλλίας. Έτσι, η δήλωση για το τριχωτό της κεφαλής του είναι ψευδής. Αλλά δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με το κρίσιμο "ιστορικό γεγονός " στο ερώτημα Χριστιανών-Μουσουλμάνων: υπάρχουν ένας ή περισσότεροι θεοί; Για το λόγο αυτό, είναι σχεδόν αδύνατο να συζητήσουμε. Και σίγουρα δεν αποτελεί κατάλληλο μέσο εκτίμησης για την αξιολόγηση της καταλληλότητας ενός καθηγητή.

economist.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 15/01/2016 10:41:09

  Όλα τα φιλοσοφικά συστήματα και ερωτήματα του κόσμου να επιστρατευθούν,ακνένα δεν θα δώσει μια πειστική ή πιό κοντά στην αλήθεια απάντηση στο ερώτημα,ποιός είναι ο αληθινός Θεός,ή πώς πρέπει να ονομάζεται ο Θεός. Κι αυτό διότι η ουσία του προβλήματος δεν είναι το πώς πρέπει να ονομαστεί ο Θεός,αλλά ότι όλοι θέλουν να φέρουν το Θεό στα δικά τους μέτρα...

 2. Naruto avatar
  Naruto 15/01/2016 13:35:48

  Ο Θεος είναι ενας αλλα οι τρόποι που οι ανθρωποι τον αντιλαμβάνονται ( θρησκείες ) πολλοί . Ανάλογα με το επίπεδο πνευματικής εξέλιξης του καθε ατόμου ή κοινωνίας , κάποιοι είναι πιο κοντά στον Θεό και άλλοι οχι .
  Κατα τον άγιο Γρηγόριο Νύσσης η πνευματική εξέλιξη του ανθρώπου δεν θα σταματήσει ποτέ στην προσπάθειά του να πλησιάσει το Θείο .
  Στις πιο ανεπτυγμένες πνευματικά κοινωνίες δεν θα υπάρχουν προβλήματα διότι θα επικρατεί η αγάπη .
  Στις λιγότερο ανεπτυγμένες τα προβλήματα θα λύνονται με κατανόηση και συμβιβασμό .
  Τέλος στις ακόμα λιγότερο ανεπτυγμένες τα προβλήματα τα λύνει ο πέλεκυς του νόμου .

 3. ΚΜ avatar
  ΚΜ 15/01/2016 19:04:23

  Ο αληθινός Θεός δεν είναι ο Αλλάχ των μωαμεθανών. Αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι ο Αλλάχ των μωαμεθανών δεν υπάρχει. Μπορεί να υπάρχει και να είναι κάποιος άλλος.

  Ο Μωάμεθ ισχυρίστηκε ότι του εμφανίστηκε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ και του είπε αυτά που του είπε. Υπάρχουν τρία ενδεχόμενα: ή ο Μωάμεθ είπε ψέματα, ή είχε παραισθήσεις, ή όντως είδε κάποιον, που όμως ΔΕΝ ήταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ.

  Πάντως το Ισλάμ είναι ευφυέστατα σχεδιασμένο - για το κακό.

 4. Byron avatar
  Byron 15/01/2016 21:23:38

  Ο θεός των μουσουλμάνων είναι η εξέλιξη του θεού των χριστιανών όπως και ο θεός των χριστιανών είναι εξέλιξη του θεού των εβραίων όπως και ο θεός των εβραίων. Τι τσακώνονται τωρα.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.