NASA: Ανακάλυψε έναν νέο πλανήτη σαν τη Γη
23/07/2015 22:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

NASA: Ανακάλυψε έναν νέο πλανήτη σαν τη Γη

Το εύρημα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler προστίθεται στον αριθμό των μικρών κόσμων που δυνητικά είναι κατάλληλοι για ζωή, κάπου στον Γαλαξία.

Αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA, ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός πλανήτη που μοιάζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στη Γη και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα ακόμα μακρινό άστρο σαν τον δικό μας Ήλιο, αυξάνοντας τον αριθμό των μικρών κόσμων που δυνητικά είναι κατάλληλοι για ζωή στον Γαλαξία. Ο πλανήτης που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, ο οποίος ονομάζεται Kepler-452b, είναι ο μικρότερος μέχρι σήμερα που έχει βρεθεί σε τροχιά στην κατοικήσιμη ζώνη ενός μακρινού άστρου –μια περιοχή όπου το νερό που θεωρείται ουσιώδους σημασίας για τη ζωή θα μπορούσε να υπάρχει.

Κάθε 385 ημέρες, ο πλανήτης περιφέρεται γύρω από ένα αστέρι ελαφρώς φωτεινότερο από τον ήλιο, που βρίσκεται περίπου 1.400 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Κύκνου, είπαν οι ερευνητές. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο πλανήτης είναι πιθανότατα βραχώδης, περίπου 60% μεγαλύτερος από της Γη και έχει ηλικία τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχει ατμόσφαιρα. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τη μάζα του πλανήτη, αλλά εικάζουν ότι η βαρύτητα του μπορεί να είναι διπλάσια από της Γης. «Είναι ένας πολύ κοντινός ξάδελφος της Γης μας και του Ήλιου μας» δήλωσε ο John Grunsfeld, υποδιευθυντής της NASA. «Είναι ό,τι πιο κοντινό γνωρίζουμε μέχρι τώρα».

Η διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε την ανακάλυψη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης την Πέμπτη. Μια ερευνητική εργασία που αναφέρει τα συμπεράσματα θα δημοσιευτεί στην Αστρονομική Επιθεώρηση. Η ανακάλυψη βρέθηκε από την ανάλυση στοιχείων περίπου 150.000 άστρων που συλλέχθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο των 600 εκατ. δολαρίων πριν από την βλάβη που υπέστη πριν από δύο χρόνια. Για να επιβεβαιώσουν τη διαπίστωση, οι αστρονόμοι πραγματοποίησαν επίσης επίγειες παρατηρήσεις στο παρατηρητήριο McDonald του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Φορτ Ντέιβις, στο Παρατηρητήριο Fred Lawrence Whipple στο όρος Χόπκινς στην Αριζόνα και στο Παρατηρητήριο W.M. Keck στη Χαβάη.

Οι επιστήμονες του Κέπλερ δήλωσαν ότι έχουν επίσης εντοπιστεί 521 νέοι πιθανοί εξωπλανήτες, όπως ονομάζονται οι κόσμοι γύρω από άλλα αστέρια. Μέχρι τώρα, οι αστρονόμοι του Κέπλερ έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη 12 πλανητών, που είναι λιγότερο από το διπλάσιο του μεγέθους της Γης, στην κατοικήσιμη ζώνη των άστρων με τα οποία βρίσκονται σε τροχιά. Συνολικά, οι ερευνητές αναλύουν δεδομένα για 4.696 πιθανούς εξωπλανήτες και έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη 1.028 εξωπλανητών όλων των ειδών. Δώδεκα από αυτούς φαίνεται να είναι μεταξύ ενός έως δύο φορές στο μέγεθος της Γης, και σε τροχιά με την κατοικήσιμη ζώνη του άστρου τους. Από αυτούς, οι εννέα είναι σε τροχιά με αστέρια που είναι παρόμοια με τον Ήλιο σε μέγεθος και θερμοκρασία, συμπεριλαμβανομένου και του νέου εξωπλανήτη. «Είμαστε ψίχουλα του σύμπαντος» δήλωσε ο ερευνητής του Κέπλερ Jeff Coughlin, από το Ινστιτούτο SETI στο Mountain View της Καλιφόρνια. «Πλανήτες σαν τη Γη φαίνεται πως είναι αρκετά κοινοί».

wsj.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Naruto avatar
    Naruto 24/07/2015 12:13:40

    Χιλιάδες πλανήτες σαν την Γή μας λένε οι επιστήμονες . Με μόνο όμως δύο προϋποθέσεις , δηλαδή απόσταση απο το μητρικό άστρο και μέγεθος το ποσοστό έπεσε στο 1% .Επειδή όμως οι απολύτως απαραίτητες συνθήκες που απαιτούνται για να συντηρηθεί ζωή είναι καμιά πενηνταριά , το πραγματικό ποσοστό των πλανητών σαν τη Γή θα είναι πολύ κοντά στό μηδέν .

  2. Δήμητρα Μ. avatar
    Δήμητρα Μ. 29/07/2015 22:58:26

    Για τον Ιούλιο 2015, η αποψινή είναι η δεύτερη πανσέληνος και η ScienceAtNASA εξηγεί το σπάνιο φαινόμενο του Θερινού Γαλάζιου Φεγγαριού (Summer Blue Moon) - (YT-video) http://tinyurl.com/ozquqen

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.