Μόστρα της Βενετίας: Το Χρυσό Λιοντάρι στον "Joker" του Αμερικανού Τοντ Φίλιπς
07/09/2019 23:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μόστρα της Βενετίας: Το Χρυσό Λιοντάρι στον "Joker" του Αμερικανού Τοντ Φίλιπς

Το Χρυσό Λιοντάρι του 76ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας απέσπασε η ταινία "Joker" του Αμερικανού Τοντ Φίλιπς, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Μπιενάλε της Βενετίας Πάολο Μπαράτα.

Η ταινία έχει ως θέμα το origin story του εμβληματικού "κακού" του Μπάτμαν. Ο πρωταγωνιστής Χοακίν Φίνιξ, ο οποίος έλαβε εξαιρετικά καλά σχόλια από τους κριτικούς του φεστιβάλ, υποδύεται τον Τζόκερ και μεταμορφώνεται στον διαβόητο κακό και νέμεση του Μπάτμαν.

Ο "Τζόκερ" αποστασιοποιείται από τις τυπικές ταινίες υπερήρωων με τον σκηνοθέτη Τοντ Φίλιπς, ο οποίος δήλωσε ότι εμπνεύστηκε από τις ταινίες του 1970, χρησιμοποιώντας παντού σκοτεινό φωτισμό και σκοτεινή μουσική.

"Θέλω να ευχαριστήσω τη Warner Bros και τη DC Comics γιατί κατάφεραν να ξεφύγουν από την πεπατημένη και την άνεσή τους και να υιοθετήσουν μια τόσο τολμηρή ελευθερία δράσης και ως προς εμένα και ως προς την ταινία", είπε ο Φίλιπς παραλαμβάνοντας το βραβείο του.

Το Αργυρό Λιοντάρι, το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής της 76ης Μόστρα, δόθηκε στην ταινία "J'accuse" του Γαλλοπολωνού Ρομάν Πολάνσκι. Το βραβείο παρέλαβε η σύζυγός του σκηνοθέτη, η γαλλίδα ηθοποιός Εμανουέλ Σενιέ και πρωταγωνίστρια σε αυτό το πολιτικό θρίλερ που αναψηλάφησε την Υπόθεση Ντρέιφους, ένα σκάνδαλο αντισημιτισμού στα τέλη του 19ου αιώνα στη Γαλλία.

Η Σενιέ περιορίστηκε να "ευχαριστήσει την επιτροπή" και να πει ότι ο Πολάνσκι θέλει να "ευχαριστήσει τους παραγωγούς του" και "όλους του ηθοποιούς και τους τεχνικούς του".

Το Coupe Volpi της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας δόθηκε στη Γαλλίδα Αριάν Ασκαρίντ για την ταινία "Gloria Mundi" του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν και αυτό της καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στον Ιταλό Λούκα Μαρινέλι για τον "Martin Eden" του Πιέτρο Μαρτσέλο.

Ο ιταλός ηθοποιός αφιέρωσε το βραβείο του "σε όλους εκείνους που σώζουν ανθρώπους στη θάλασσα".

Η Αριάν Ασκαρίντ υπενθυμίζοντας ότι κατάγεται από οικογένεια ιταλών μεταναστών που πήγαν στη Γαλλία για να "ξεφύγουν από τη μεγάλη φτώχεια", αφιέρωσε το βραβείο της "σε αυτούς που ζουν για πάντα στα βάθη της Μεσογείου".

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ