#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/10/2012 18:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Mάνος Χατζιδάκις: Ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοιΓια να μην ξεχνιόμαστε, ανάμεσα στις συσκέψεις, τα μνημόνια και την καθημερινή μιζέρια. Σαν σήμερα, 23 Οκτωβρίου του 1925, γεννήθηκε ένας μεγάλος Έλληνας, ο Μάνος Χατζιδάκις. Δεν είχαμε και πολλούς σαν κι αυτόν. Λείπει αφάνταστα από την σημερινή Ελλάδα. Θα μας έλεγε πολλά, θα μας έδειχνε το δρόμο…Με κάποιους τρόπους όμως είναι πάντοτε εδώ, αν θέλουμε να τον ακούσουμε.

Ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι…

"Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενυσχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του.

Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η Παιδεία. Η αληθινή παιδεία και όχι η ανεύθυνη εκπαίδευση και η πληροφορία χωρίς κρίση και χωρίς ανήσυχη αμφισβητούμενη συμπερασματολογία. Αυτή η παιδεία που δεν εφησυχάζει ούτε δημιουργεί αυταρέσκεια στον σπουδάζοντα, αλλά πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα και την ανασφάλεια. Όμως μια τέτοια παιδεία δεν ευνοείται από τις πολιτικές παρατάξεις και από όλες τις κυβερνήσεις, διότι κατασκευάζει ελεύθερους και ανυπότακτους πολίτες μη χρήσιμους για το ευτελές παιχνίδι των κομμάτων και της πολιτικής. Κι αποτελεί πολιτική «παράδοση» η πεποίθηση πως τα κτήνη, με κατάλληλη τακτική και αντιμετώπιση, καθοδηγούνται, τιθασεύονται.

Ενώ τα πουλιά… Για τα πουλιά, μόνον οι δολοφόνοι, οι άθλιοι κυνηγοί αρμόζουν, με τις «ευγενικές παντός έθνους παραδόσεις». Κι είναι φορές που το κτήνος πολλαπλασιαζόμενο κάτω από συγκυρίες και με τη μορφή «λαϊκών αιτημάτων και διεκδικήσεων» σχηματίζει φαινόμενα λοιμώδους νόσου που προσβάλλει μεγάλες ανθρώπινες μάζες και επιβάλλει θανατηφόρες επιδημίες.

Πρόσφατη περίπτωση ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μόνο που ο πόλεμος αυτός μας δημιούργησε για ένα διάστημα μιαν αρκετά μεγάλη πλάνη, μιαν ψευδαίσθηση. Πιστέψαμε όλοι μας πως σ’ αυτό τον πόλεμο η Δημοκρατία πολέμησε το φασισμό και τον νίκησε. Σκεφθείτε: η «Δημοκρατία», εμείς με τον Μεταξά κυβερνήτη και σύμμαχο τον Στάλιν, πολεμήσαμε το ναζισμό, σαν ιδεολογία άσχετη από μας τους ίδιους. Και τον… νικήσαμε. Τι ουτοπία και τι θράσος. Αγνοώντας πως απαλλασσόμενοι από την ευθύνη του κτηνώδους μέρους του εαυτού μας και τοποθετώντας το σε μια άλλη εθνότητα υποταγμένη ολοκληρωτικά σ’ αυτό, δεν νικούσαμε κανένα φασισμό αλλά απλώς μιαν άλλη εθνότητα επικίνδυνη που επιθυμούσε να μας υποτάξει.

Ένας πόλεμος σαν τόσους άλλους από επικίνδυνους ανόητους σε άλλους ανόητους, περιστασιακά ακίνδυνους. Και φυσικά όλα τα περί «Ελευθερίας», «Δημοκρατίας», και «λίκνων πνευματικών και μη», για τις απαίδευτες στήλες των εφημερίδων και τους αφελείς αναγνώστες. Ποτέ δεν θα νικήσει η Ελευθερία, αφού τη στηρίζουν και τη μεταφέρουν άνθρωποι, που εννοούν να μεταβιβάζουν τις δικές τους ευθύνες στους άλλους.

(Κάτι σαν την ηθική των γερόντων χριστιανών. Το καλό και το κακό έξω από μας. Στον Χριστό και τον διάβολο. Κι ένας Θεός που συγχωρεί τις αδυναμίες μας εφόσον κι όταν τον θυμηθούμε μες στην ανευθυνότητα του βίου μας. Επιδιώκοντας πάντα να εξασφαλίσουμε τη μετά θάνατον εξακολουθητική παρουσία μας. Αδυνατώντας να συλλάβουμε την έννοια της απουσίας μας. Το ότι μπορεί να υπάρχει ο κόσμος δίχως εμάς και δίχως τον Καντιώτη τον Φλωρίνης).

Δεν θέλω να επεκταθώ. Φοβάμαι πως δεν έχω τα εφόδια για μια θεωρητική ανάπτυξη, ούτε την κατάλληλη γλώσσα για τις απαιτήσεις του όλου θέματος. Όμως το θέμα με καίει. Και πριν πολλά χρόνια επιχείρησα να το αποσαφηνίσω μέσα μου. Σήμερα ξέρω πως διέβλεπα με την ευαισθησία μου τις εξελίξεις και την επανεμφάνιση του τέρατος. Και δεν εννοούσα να συνηθίσω την ολοένα αυξανόμενη παρουσία του. Πάντα εννοώ να τρομάζω.

Ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι. Οι μισητοί δολοφόνοι, που βρίσκουν όμως κατανόηση από τις διωκτικές αρχές λόγω μιας περίεργης αλλά όχι και ανεξήγητης συγγενικής ομοιότητος. Που τους έχουν συνηθίσει οι αρχές και οι κυβερνήσεις σαν μια πολιτική προέκτασή τους ή σαν μια επιτρεπτή αντίθεση, δίχως ιδιαίτερη σημασία που να προκαλεί ανησυχία. (Τελευταία διάβασα πως στην Πάτρα, απέναντι στο αστυνομικό τμήμα άνοιξε τα γραφεία του ένα νεοναζιστικό κόμμα. Καμιά ανησυχία ούτε για τους φασίστες, ούτε για τους αστυνομικούς. Ούτε φυσικά για τους περιοίκους).

Ο εθνικισμός είναι κι αυτός νεοναζισμός. Τα κουρεμένα κεφάλια των στρατιωτών, έστω και παρά τη θέλησή τους, ευνοούν την έξοδο της σκέψης και της κρίσης, ώστε να υποτάσσονται και να γίνονται κατάλληλοι για την αποδοχή διαταγών και κατευθύνσεων προς κάποιο θάνατο. Δικόν τους ή των άλλων. Η εμπειρία μου διδάσκει πως η αληθινή σκέψη, ο προβληματισμός οφείλει κάπου να σταματά. Δεν συμφέρει. Γι’ αυτό και σταματώ. Ο ερασιτεχνισμός μου στην επικέντρωση κι ανάπτυξη του θέματος κινδυνεύει να γίνει ευάλωτος από τους εχθρούς. Όμως οφείλω να διακηρύξω το πάθος μου για μια πραγματική κι απρόσκοπτη ανθρώπινη ελευθερία.

Ο φασισμός στις μέρες μας φανερώνεται με δυο μορφές. Ή προκλητικός, με το πρόσχημα αντιδράσεως σε πολιτικά ή κοινωνικά γεγονότα που δεν ευνοούν την περίπτωσή τους ή παθητικός μες στον οποίο κυριαρχεί ο φόβος για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Ανοχή και παθητικότητα λοιπόν. Κι έτσι εδραιώνεται η πρόκληση. Με την ανοχή των πολλών. Προτιμότερο αργός και σιωπηλός θάνατος από την αντίδραση του ζωντανού και ευαίσθητου οργανισμού που περιέχουμε.

Το φάντασμα του κτήνους παρουσιάζεται ιδιαιτέρως έντονα στους νέους. Εκεί επιδρά και το marketing. Η επιρροή από τα Μ.Μ.Ε. ενός τρόπου ζωής που ευνοεί το εμπόριο. Κι όπως η εμπορία ναρκωτικών ευνοεί τη διάδοσή τους στους νέους, έτσι και η μουσική, οι ιδέες, ο χορός και όσα σχετίζονται με τον τρόπο ζωής τους έχουν δημιουργήσει βιομηχανία και τεράστια κι αφάνταστα οικονομικά ενδιαφέρονται.

Και μη βρίσκοντας αντίσταση από μια στέρεη παιδεία όλα αυτά δημιουργούν ένα κατάλληλο έδαφος για να ανθίσει ο εγωκεντρισμός η εγωπάθεια, η κενότητα και φυσικά κάθε κτηνώδες ένστιχτο στο εσωτερικό τους. Προσέξτε το χορό τους με τις ομοιόμορφες στρατιωτικές κινήσεις, μακρά από κάθε διάθεση επαφής και επικοινωνίας. Το τραγούδι τους με τις συνθηματικές επαναλαμβανόμενες λέξεις, η απουσία του βιβλίου και της σκέψης από τη συμπεριφορά τους και ο στόχος για μια άνετη σταδιοδρομία κέρδους και εύκολης επιτυχίας.

Βιώνουμε μέρα με τη μέρα περισσότερο το τμήμα του εαυτού μας – που ή φοβάται ή δεν σκέφτεται, επιδιώκοντας όσο γίνεται περισσότερα οφέλη.Ώσπου να βρεθεί ο κατάλληλος «αρχηγός» που θα ηγηθεί αυτό το κατάπτυστο περιεχόμενό μας. Και τότε θα ‘ναι αργά για ν’ αντιδράσουμε. Ο νεοναζισμός είμαστε εσείς κι εμείς – όπως στη γνωστή παράσταση του Πιραντέλο. Είμαστε εσείς, εμείς και τα παιδιά μας. Δεχόμαστε να ‘μαστε απάνθρωποι μπρος στους φορείς του AIDS, από άγνοια αλλά και τόσο «ανθρώπινοι» και συγκαταβατικοί μπροστά στα ανθρωποειδή ερπετά του φασισμού, πάλι από άγνοια, αλλά κι από φόβο κι από συνήθεια.

Και το Κακό ελλοχεύει χωρίς προφύλαξη, χωρίς ντροπή. Ο νεοναζισμός δεν είναι θεωρία, σκέψη και αναρχία. Είναι μια παράσταση. Εσείς κι εμείς. Και πρωταγωνιστεί ο Θάνατος.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 23/10/2012 19:54:02

  Λοιδορηθηκε οσο κανεις....Αυτη ειναι η συγχρονη Ελλαδα...

  • GO avatar
   GO @ Ο Χαζος του χωριου 24/10/2012 13:09:08

   Αντίθετα, είναι αναγνωρισμένος και αποδεκτός όσο κανείς.
   Ψυχαγώγησε, ψυχαγωγεί και θα ψυχαγωγεί τους 'Ελληνες, με το αθάνατο έργο του.

 2. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 23/10/2012 20:01:00

  Συμβολή στην ελληνική αυτογνωσία μας.

 3. Σπορέας avatar
  Σπορέας 23/10/2012 21:22:12

  Ο Μάνος ο Χατζιδάκις, ο γίγαντας, ο "Μάναρος", για μας τους παλιούς.
  Δεν συμφωνώ με τις απόψεις του ολοκληρωτικά, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει τίποτα, σφράγισε ένα κομμάτι του εαυτού μου.
  Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

 4. roadrunner avatar
  roadrunner 24/10/2012 00:36:02

  Τα όσα γράφει ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, σχετικά με την καταλυτική επίδραση της μουσικής παιδείας στην διαμόρφωση χαρακτήρων, είναι ολόσωστα. Επιπλέον, είναι θεμελιωμένα από αρχαιοτάτων χρόνων (στην Ελλάδα τουλάχιστον, για βορειότερα ή ευρωπαϊκότερα δεν γνωρίζω).
  Η ηθικοπλαστική δύναμη της μουσικής επισημάνθηκε από τον Αριστοτέλη, αλλά και από τον Πλάτωνα. Το εκπαιδευτικό σύστημα, κατά τον Πλάτωνα, που στόχευε τελικά στην διάπλαση του «καλού καγαθού πολίτη», προέβλεπε αυστηρό έλεγχο της αρμονίας στα μουσικά ακούσματα. Η αρμονία και ο ρυθμός έπρεπε να είναι τέτοια, ώστε να φτιάχνουν, ελεύθερα αλλά και γενναία, ηρωικά, αλλά και σώφρονα πνεύματα.

  Όμως, πως γίνεται, εμείς ειδικά οι Έλληνες, με τέτοια παρακαταθήκη, να έχουμε αμελήσει επί δεκαετίες, τόσο τη συστηματική (αλλά σωστή) μουσική Παιδεία μέσα από τα σχολεία, όσο και το γενικότερο χώρο της μουσικής εν ελλάδι, που φαίνεται να ενθαρρύνει μόνο «μουσικά σκουπίδια», και να εξαφανίζει κάθε αξιόλογο δημιουργό;

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/10/2012 13:02:41

  Ο Μάνος ήταν κομμάτι εκλεκτό και ακριβό εκείνης της φανερής και κρυφής μετεμφυλιακής Ελλάδας, σήμερα βυθισμένης και αφανούς, που αγωνίσθηκε με σθένος στις σκληρές δεκαετίες 1950 - 1990 για έναν άλλο δρόμο, για να μην καταλήξουμε στο βάλτο που είμαστε.
  Ηττήθηκε, εκείνη η Ελλάδα ηττήθηκε. Πάλεψε αλλά ηττήθηκε στα "μαρμαρένια αλώνια" της πολιτικής, της οικονομίας, της κοινωνίας, της ηθικής
  Αλλά όποιος αγωνίζεται τον αγώνα τον καλό, στην πραγματικότητα και κατά βάθος ήταν και είναι πάντα ο νικητής.
  "Ποιός μιλάει για νίκες;
  Το πάν είναι ν' αντέχεις"
  (Ράινερ Μαρία Ρίλκε)

 6. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 24/10/2012 13:37:03

  Τί δίκαιο τού ισχυρού καί πώς εξασκείται ανά τούς αιώνες είναι διάλογος χωρίς τέλος.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ειδωλοκλάστης 24/10/2012 14:12:23

   Ο ισχυρός του χθές είναι ο ασήμαντος του σήμερα. Ο ασήμαντος του σήμερα ίσως θα είναι ο άρχοντας του αύριο.
   Sic transit gloria mundi. Τα πάντα ρεί.
   "Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα
   κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο
   τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
   και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο".
   (Γκάτσος - Χατζηδάκις, "Ο εφιάλτης της Περσεφόνης").

   • ειδωλοκλάστης avatar
    ειδωλοκλάστης @ Ο Θείος 24/10/2012 17:48:40

    "Inter faeces et urinam nascitur!" όπως έγραφε καί ο Σουρής :http://www.greece.org/main/index.php?option=com_content&view=article&id=740&Itemid=738

 7. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 24/10/2012 14:02:49

  Ένας μεγάλος καλλιτέχνης που υπερέβη το σύνηθες στερεότυπο της ταύτισης αριστεράς και τέχνης. Ένας αληθινά φιλελεύθερος Έλληνας που δεν κώλωσε να πει ότι η αριστερά είναι χώρος που δεν σε αφήνει ελεύθερο. http://mousikaproastia.blogspot.gr/2008/02/blog-post.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.