Κυνηγώντας… μνημεία κι έργα τέχνης
11/05/2018 15:03
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυνηγώντας… μνημεία κι έργα τέχνης

Τι ακριβώς κάνει ένας συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης για να σώσει τα μνημεία μας; Και ποιο μνημείο προσπερνάμε καθημερινά και δεν ξέρουμε τα μυστικά του;

Είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν αύριο Σάββατο 12 Μαΐου στην πλατεία Συντάγματος από τις 10 το πρωί από την επιτροπή συντήρησης του ICOM και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Diadrasis σ' ένα πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού. Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπεύθυνη της Diadrasis, Λάουρα Ταπίνη «σκεφτήκαμε να στήσουμε ένα παιχνίδι πόλης όπου θα συμμετέχουν οι κάτοικοι της Αθήνας. Όλα οργανώθηκαν στο πλαίσιο των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Προσκαλούμε λοιπόν όλο τον κόσμο να έρθει στην πλατεία Συντάγματος όπου και θα γίνει η εκκίνηση. Θα ακολουθήσουν διάφοροι σταθμοί τους οποίους δεν μπορούμε να τους αποκαλύψουμε. Εμείς καλούμε όσους περισσότερους μπορούμε να συμμετέχουν, να φτιάξουν την ομάδα τους και πάρουν μέρος στο παιχνίδι, ώστε να γνωρίσουν τη συναρπαστική δουλειά των συντηρητών αρχαιοτήτων και έργων τέχνης σε μνημεία της Αθήνας». Όπως υπογραμμίζει η κ. Ταπίνη ήδη πολλές ομάδες πολιτών έχουν εγγραφεί και υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός. Μπορούν να συμμετέχουν άνθρωποι όλων των ηλικιών από τους πιο μικρούς εξερευνητές μέχρι και άτομα μεγάλης ηλικίας. Εξάλλου, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι το ευρύ κοινό θέλει να γνωρίσει καλύτερα και να δει από κοντά τι ακριβώς κάνει ένας συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τη συμβολή του στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Το παιχνίδι είναι ένα τυπικό κυνήγι θησαυρού, όπου «οι παίκτες με τις ομάδες τους πρώτα λύνουν τους γρίφους για να βρουν το μνημείο, πηγαίνουν στο κάθε μνημείο και θα πρέπει να παρατηρήσουν αιτίες φθοράς ή τρόπους επέμβασης και να τις συζητήσουν με συντηρητές που θα βρίσκονται σε κάθε σταθμό. Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν σε ανοιχτά μνημεία της Αθήνας, με τη βοήθεια επαγγελματιών συντηρητών αρχαιοτήτων και έργων τέχνης αυτές τις φθορές, τις επεμβάσεις συντήρησης και τους τρόπους προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται από σταθμό σε σταθμό» εξηγεί η κ. Ταπίνη η οποία συμπληρώνει ότι αυτό το κυνήγι θα είναι «θησαυρός» πληροφοριών για τους πολίτες που σίγουρα θα έρθουν πιο κοντά στην πολιτιστική τους κληρονομιά.

Το κυνήγι θησαυρού «Συντηρη... τι»; εντάσσεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκόύ Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Η κληρονομιά μας: Το παρελθόν συναντά το μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ