«Καμπανάκι» για εμφάνιση «σούπερ ιών»
17/01/2021 08:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Καμπανάκι» για εμφάνιση «σούπερ ιών»

Οι μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού δεν πρόκειται να περιοριστούν στα ιδιαίτερα μεταδοτικά μεταλλαγμένα στελέχη του Λονδίνου, της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας, αλλά θα γίνουν όλο και πιο συχνές, προειδοποιούν ερευνητές, επισημαίνοντας ότι έρχονται περισσότεροι μεταλλαγμένοι «σούπερ κορωνοϊοί».

Κορυφαίοι ερευνητές στις ΗΠΑ, όπως ο Dr Trevοr Bradford του Fred Hutchinson Cancer Center και ο Ali Mokdad του University of Washington, αναφέρουν ότι καθημερινά καταγράφονται σχεδόν 230.000 νέα περιστατικά Covid-19 παγκοσμίως. Εξηγούν ότι αυτό έχει ως συνέπεια να συμβαίνουν περισσότερες αλλαγές στον κορωνοϊό SARS-CoV-2, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται περισσότερες μεταλλάξεις του.

Μεταλλάξεις που θα τον κάνουν ισχυρότερο

Οσο πιο πολύ διαδίδεται στον παγκόσμιο πληθυσμό ο νέος κορωνοϊός τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστούν μεταλλάξεις που θα τον κάνουν ισχυρότερο. Από τη στιγμή, δε, που ο κορωνοϊός διαδοθεί σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού διαφορετικών χωρών, οι ειδικοί θεωρούν ότι αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης μεταλλαγμένων σούπερ κορωνοϊών, που θα είναι διαφορετικοί ακόμη και από χώρα σε χώρα.

Ο Bradford προσθέτει ότι τα μεταλλαγμένα σούπερ στελέχη μπορεί να εμφανίζονται πρώτα σε ασθενείς στους οποίους ο Covid-19 χρονίζει. Εξηγεί ότι σε αυτή την περίπτωση ο κορωνοϊός υπερβάλλει εαυτό για να ξεφύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί και να «μάθει» να μολύνει τα κύτταρα με μεγαλύτερη ευκολία.

Πηγή: newsbreak.gr