#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/10/2011 10:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H εξίσωση των Αντικυθήρων

88π.χ.  Τα σύννεφα του πιο βρώμικου πολέμου που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα έχουν πέσει βαριά πάνω από τις πάλαι ποτέ πανίσχυρες ελληνικές πόλεις.  Οι Ασιατικές ορδές του Βασιλιά Μιθριδάτη επελαύνουν ανενόχλητες στα νησιά του Αιγαίου και στην ηπειρωτική χώρα, ενώ οι πράκτορές του ανατρέπουν τα δημοκρατικά καθεστώτα επιβάλλοντας τυράννους της αρεσκείας του.  Η Ρώμη, βυθισμένη στην εσωστρέφεια των εμφύλιων πολέμων, αδυνατεί να αντιδράσει.  Ένας έκπτωτος ύπατος, ο Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας, βρίσκεται αποκομμένος στην Αττική προσπαθώντας να αναδιοργανώσει τη Ρωμαϊκή ισχύ. Ο εξ απορρήτων Χαλδαίος ιερέας του θα τον πείσει ότι ο μόνος τρόπος για την επικράτησή του είναι η κατασκευή ενός πολύπλοκου αστρονομικού μηχανισμού ο οποίος θα συνδυάζει την υψηλή τεχνολογία των ελληνικών εργαστηρίων με την πανάρχαιη  σοφία των Χαλδαίων.Ο μηχανισμός υλοποιείται, αλλά η αναζήτησή του καταλήγει σε ένα ανελέητο κυνηγητό, αφού ο κάτοχός του πιστεύεται ότι θα γίνει κυρίαρχος της Μεσογείου.  Η τελευταία πράξη ενός καταιγιστικού πολιτικο – στρατιωτικού θρίλερ θα παιχθεί στα Αντικύθηρα, σε ένα φινάλε που είναι αδύνατον να προβλεφθεί.

(Απόσπασμα από το πολύ καλό βιβλίο του Διηνέκη Γκότση, φίλου και συμπαραστάτη του Antinews)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. χόμπιτ avatar
  χόμπιτ 20/10/2011 11:50:18

  1) τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ο Mηχανισμός των Αντικυθήρων κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 150 π.Χ. – 100 π.Χ.………δηλαδή αρκετά χρόνια πριν την έναρξη του Α’ Μιθριδατικού Πολέμου (88 π.Χ.)…….πιο συγκεκριμένα : “ Ο Μηχανισμός είναι ένα μοναδικό παράθυρο στην ιστορία, επιτρέποντάς μας να γνωρίσουμε συμπυκνωμένη την γνώση αστρονομίας των αρχαίων Ελλήνων, και μέσω εκείνων, την γνώση των αρχαίων Βαβυλωνίων. Με πολλούς τρόπους, ο Μηχανισμός αποτελεί μια εγκυκλοπαίδεια της αστρονομίας της εποχής. Επιπλέον, μαρτυρά την εξαιρετική γνώση μαθηματικών και μηχανολογίας των αρχαίων Ελλήνων. Εκτιμάται πως ο Μηχανισμός χρονολογείται ανάμεσα στο 150 και το 100 π.Χ. και είναι ανώτερος κάθε άλλου ωρολογιακού μηχανισμού παρόμοιας πολυπλοκότητας που κατασκευάστηκε για περισσότερο από μία χιλιετία μετά. Το επίπεδο μηχανολογικού σχεδιασμού του μηχανισμού είναι σε κάθε περίπτωση εκπληκτικό………..http://www.antikythera-mechanism.gr/el/faq/general-questions/why-is-it-so-important ……
  Και μάλιστα είναι πιθανό στην σχεδίασή του ή την κατασκευή του να εμπλέκεται ο Έλληνας αστρονόμος, γεωγράφος, χαρτογράφος και μαθηματικός Ίππαρχος ή κάποιος μαθητής από την σχολή του.
  Για περισσότερα στοιχεία,

  http://www.antikythera-mechanism.gr/ …………………και

  http://www.physics4u.gr/articles/2006/ypologistis_antikithiron.html ……

  2) H ιστορία πάντως δεν καταγράφει τον Λεύκιο Κορνήλιο Σύλλα ως έκπτωτο ύπατο που βρίσκεται στην Αττική το 88 π.Χ.

  • Πητ avatar
   Πητ @ χόμπιτ 20/10/2011 12:12:01

   Προφανώς τι σημαίνει η λέξη μυθιστόρημα σου είναι άγνωστο.

 2. χόμπιτ avatar
  χόμπιτ 20/10/2011 12:30:03

  @ Πητ......γνωρίζω καλά τι είναι μυθιστόρημα......όμως προσωπική μου άποψη είναι, ότι τα μυθιστορήματα δεν πρέπει να ξεφεύγουν από το ιστορικό πλαίσιο, τα ιστορικά γεγονότα ή ακόμα και να παροποιούν τα ιστορικά γεγονότα......δεν θεωρώ δηλαδή σωστό να γράψω ένα μυθιστόρημα και να αναφερθώ π.χ στον Ναπολέοντα που και καλά νίκησε στο Βατερλό.........επαναλαμβάνω.....ο Σύλλας δεν ήταν έκπτωτος ύπατος αν βρέθηκε ποτέ στην Αθήνα το 88 π.Χ......
  Υ.Γ : Αν γράψει κάποιος σε ένα μυθιστόρημα για τον Μέγα Αλέξανδρο ότι δεν ήταν Ελληνας και ότι ήταν gay, θα σε πείραζε ή θα έλεγες ότι απλώς είναι ένα μυθιστόρημα?

  • Πητ avatar
   Πητ @ χόμπιτ 20/10/2011 13:02:12

   Στο μυθιστόρημα αποδέχεσαι ότι είναι δικαίωμα του συγγραφέα να αλλάξει γεγονότα της ιστορίας για να εξυπηρετήσει την πλοκή του βιβλίου του. Με τους περιορισμούς που αναφέρεις έχεις μπει σε άλλες κατηγορίες βιβλίων.

   • tpe avatar
    tpe @ Πητ 20/10/2011 16:07:23

    Μεγάλη κουβέντα πιάσατε!
    Μόλις βρω λίγα χρήματα θα προσπαθήσω να το αγοράσω... Ο Μανφρέντι είναι ο συγγραφέας που θεωρώ πρότυπο σε αυτά τα είδη και θα ήθελα πολύ να κάνω μία σύγκριση με τα έργα του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.