#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/06/2011 16:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H Ελλάδα στον ψυχίατρο!
Οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα, ψυχοσωματικά συμπτώματα, πανικός, άγχος, φόβος για το μέλλον, διαταραχές ύπνου και τάσεις φυγής, είναι μερικές από τις αιτίες που, το τελευταίο διάστημα, οδηγούν όλο και περισσότερους Έλληνες στο ψυχιατρικό κρεβάτι, σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία.
Παράλληλα, σημαντική αύξηση έχει παρατηρηθεί και στις απόπειρες αυτοκτονίας, καθώς και στην κατανάλωση ψυχοφαρμάκων. Για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων, που εντείνονται εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, οι ειδικοί προτείνουν ενεργητική στάση απέναντι στη ζωή και όχι φαρμακευτική αγωγή, όταν αυτή δεν είναι άκρως απαραίτητη.

«Οι δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις, έχουν πάντα συνέπειες και στην υγεία των ατόμων», επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, ψυχίατρος Δημήτρης Πλουμπίδης.

Ερμηνεύοντας το φαινόμενο της αύξησης των επισκέψεων στους ψυχιάτρους ο κ. Πλουμπίδης λέει: «Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν όσοι απευθύνονται σε ψυχιάτρους, έχουν να κάνουν με το "μπάχαλο" της περασμένης δεκαετίας. Οι κάρτες και τα δάνεια έχουν φέρει πολλούς ανθρώπους σε απόγνωση και σε κατάθλιψη. "Χρωστάω παντού, δεν έχω λεφτά, ο πατέρας μου ήταν άμυαλος και σήμερα πληρώνει όλη η οικογένεια", είναι οι πιο συχνές φράσεις που ακούμε».

Ως βασικό παράγοντα της αύξησης αιτημάτων προς τους ψυχιάτρους είναι και η «πολύ μεγάλη κοινωνική διάσπαση που παρατηρήθηκε την περασμένη δεκαετία και η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με πολύ κόσμο απομονωμένο στις πόλεις και με έναν κοινωνικό ιστό πολύ μπερδεμένο», τονίζει.

Όπως αναφέρει, τον τελευταίο καιρό, η αύξηση των αιτημάτων προς τους ψυχιάτρους, δεν αφορούν, στην πλειοψηφία τους, σοβαρές ψυχικές νόσους. «Οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν να κάνουν με διαταραχές ύπνου, πανικού και ήπιες καταθλίψεις. Δεν είναι λίγοι αυτοί που παρουσιάζουν ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως φουσκώματα στα έντερα ή ταχυκαρδίες», υπογραμμίζει ο κ. Πλουμπίδης, και επισημαίνει ότι «πολλοί άνθρωποι είναι όντως ταραγμένοι, αλλά αυτό, στους περισσότερους, δε έχει να κάνει με βαριές ψυχικές νόσους».

Ειδικά δε, το δημόσιο, έχει κατακλυστεί, όπως συμπληρώνει, με αιτήματα που άπτονται της ελαφριάς ψυχιατρικής, κυρίως μικρές καταθλίψεις και με περιστατικά ατόμων που παραπονιούνται: "Έχω πανικό, νοιώθω φόβο. Τί να κάνω με τον άνδρα μου, τί να κάνω για το παιδί μου. Δώστε μου "κάτι" για να μειωθεί το άγχος μου. Δεν έχω κέφι, όλα μου φαίνονται μαύρα, κτλπ».

Προσθέτει δε, ότι «υπάρχουν άνθρωποι που είναι ήδη ασθενείς και εξαρτώνται από άλλους και που όταν διαταράσσεται το υποστηρικτικό τους σύστημα, κινδυνεύουν να αρρωστήσουν, με πολύ δυσάρεστες συνέπειες».

Όσον αφορά τις αυτοκτονίες, ο αντιπρόεδρος της ΕΨΕ επισημαίνει ότι «αν και είμαστε πάρα πολύ μακριά από τα ρεκόρ των αυτοκτονιών που παρατηρούνται στις βορειοευρωπαϊκές χώρες, όντως έχει παρουσιαστεί μία μικρή αύξηση στις αυτοκτονίες, σε σχέση με άλλα χρόνια, και μία σημαντική αύξηση στις απόπειρες».

Παράλληλα, αυξημένη είναι και η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων, γεγονός που οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Πλουμπίδη, μεταξύ άλλων, και στην εκπαίδευση των ψυχιάτρων. «Πολλοί από εμάς είναι εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίζουν το άγχος και την κατάθλιψη με φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα εμφανίζουν άμεσα αποτελέσματα και είναι πιο οικονομική λύση για τον πάσχοντα, πολλοί εκ των οποίων τα αποζητούν. Η ψυχαναλυτική αντιμετώπιση, η οποία είναι πιο ουσιαστική, είναι πιο χρονοβόρα, κοστίζει, αλλά απαιτεί και καλύτερα εκπαιδευμένους γιατρούς», αναφέρει.

Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις τάσεις φυγής από την Ελλάδα, που παρουσιάζουν πολλοί Έλληνες, ιδιαίτερα στις τάξεις των νέων, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στον τόπο τους, σχολιάζοντας ότι «είμαστε καταδικασμένοι, όλοι μας, να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της, για να βρίσκουν τα παιδιά μας δουλειά και στο εξωτερικό».

«Είναι τόσες πολλές οι αλλαγές που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, και η κοινωνία δεν ξέρει τί να κάνει και πώς ακριβώς να αντιδράσει», λέει και συμπληρώνει: «Παρατηρώ μία σύγχυση και μία αναμονή, που δεν είμαι σε θέση να ξέρω κατά πόσο θα διαρκέσει και πώς θα εξελιχθεί».

Προτείνοντας λύσεις για τα ψυχολογικά προβλήματα των Ελλήνων και αναφερόμενος σε έρευνες που δείχνουν ότι το 25% του πληθυσμού παρουσιάζει καταθλιπτική συμπτωματολογία, ο αντιπρόεδρος της Ψυχιατρικής Εταιρείας τονίζει ότι «εμείς, ως ψυχιατρική κοινότητα, μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά όταν τα προβλήματα παίρνουν πολύ μεγάλες κοινωνικές διαστάσεις, εκεί πια οι ατομικές λύσεις δεν μπορούν να "πάνε και πολύ μακριά". Πρέπει να υπάρξουν συλλογικές λύσεις και αλλαγές στην κοινωνία».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, «οι άνθρωποι πρέπει να έχουν μαχητική στάση απέναντι στα προβλήματά τους, και όχι τάσεις φυγής. Πρέπει να αποφασίσουν να υπερασπίσουν τη δουλειά τους, το σπίτι τους, το κοινωνικό και το οικογενειακό περιβάλλον τους. Αν το κάνει κανείς αυτό, βρίσκει τρόπους να αντιμετωπίσει και τα προβλήματά του».

«Οι άνθρωποι που παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους, έχουν λιγότερα προβλήματα ψυχικής υγείας. Μία ενεργητική στάση απέναντι στη ζωή, κυρίως σε συλλογικό επίπεδο, είναι το ιδανικό», λέει.

Ο πρόεδρος του ψυχολογικού ινστιτούτου, καθηγητής ψυχολογίας Κλήμης Ναυρίδης, σε πρόσφατη διάλεξή του με τίτλο «Ψυχολογία της κρίσης», που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι κρίσεις προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες ωρίμανσης και ανάπτυξης προσαρμοστικών δεξιοτήτων. Οι κρίσεις, εκτός από κρίσιμες μπορούν να είναι και χρήσιμες».

http://www.otenet.gr/portal/portal/info/news/technews?media-type=html&user=anon&js_panename=technews&action=portlets.PsmlPortletAction&eventsubmit_doview=2952242

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τασος avatar
  Τασος 02/06/2011 17:15:30

  Ευτυχως οτι και να γινει η φυση του Ελληνα ειναι τετοια που δεν θα γινομε Δανια του νοτου στις αυτοχειριες

  • μμαρ avatar
   μμαρ @ Τασος 02/06/2011 17:25:29

   μην παίρνεις όρκο γι' αυτό. Η απόγνωση ειναι πολύ κακός σύμβουλος...

  • H. P. Lovecraft avatar
   H. P. Lovecraft @ Τασος 03/06/2011 13:13:45

   Σιγά εσύ καλέ. "Δε θα γίνεις Δανία του νότου".

   Πήγαινε καμμιά βόλτα στη Δανία , να δεις πως ζει ο κόσμος. Τι θα πει ποιότητα, καθαριότητα, πράσινο, ησυχία, φροντίδα, σεβασμός, περιβάλλον.

   Σας έπεισαν ότι έχετε τον "παράδεισο" με το σουβλάκι και το μπάνιο στην παραλία, λες και είμαστε πιθήκια.
   Που θα σνομπάρεις και τη.... Δανία !!!
   Α ρε Ελληνάρες

 2. Ρήγας Φερραίος avatar
  Ρήγας Φερραίος 02/06/2011 17:49:45

  @ Προς ΦΑΚΤΩΡΑ
  Βαζω εδω αυτο το κειμενο...νομιζω οτι ταιριαζει λιγο στο νοημα του αρθρου. Σε λιγο και οι εκπαιδευτικοι θα χρειαζονται ψυχιατρο με αυτα που αντιμετωπιζουν π.χ. Νεο σχολειο!!! Πρωτα ο Μαθητης!!!
  Εαν νομιζεις οτι μπορεις να το αναρτησεις διαφορετικα κανε το
  Ευχαριστω.

  Επιστημονικές ενώσεις Γερμανικής-Γαλλικής: Ανοικτή επιστολή στους γονείς των μαθητών μας
  ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
  Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,  Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Φ 12 /518/61284/Γ1/27-05-2011 του ΥΠΔΒΜΘ από τη σχολική χρονιά 2011-2012 και για τα επόμενα σχολικά έτη, θα διδάσκεται στα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας, εκτός από τα Αγγλικά μία και μόνο δεύτερη ξένη γλώσσα, την οποία θα επιλέξει η πλειοψηφία των γονέων και κηδεμόνων με δήλωσή της.  Κατά συνέπεια, το κάθε δημοτικό σχολείο θα χαρακτηριστεί άπαξ και δια παντός γαλλόφωνο ή γερμανόφωνο.  Πρώτα θύματα αυτής της Υπουργικής Απόφασης είναι οι μαθητές της φετινής Ε’ τάξης που εξαναγκάζονται από την επόμενη σχολική χρονιά 2011-2012 να παρακολουθήσουν άλλη 2η ξένη γλώσσα από αυτήν που επέλεξαν και διδάχθηκαν μία ολόκληρη σχολική χρονιά.  Συνέπειες αυτής της Υπουργικής Απόφασης είναι:

  1. Η επιβολή της 2ης ξένης γλώσσας και όχι η επιλογή που αποτελεί βασικό κίνητρο μάθησης.

  2. Η αναγκαστική μετακίνηση των παιδιών σε άλλο σχολείο στην περίπτωση που η επιλογή τους δεν είναι σύμφωνη με τη 2η ξένη γλώσσα του σχολείου φοίτησης.

  3. Η εκμάθηση και διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας δεν θα είναι αποτελεσματική καθώς τα τμήματα θα είναι πολυπληθέστερα.

  4. Η εξαγγελθείσα σύνδεση της διδασκαλίας με την απόκτηση ενός διπλώματος/πιστοποίησης 2ης ξένης γλώσσας δεν θα είναι εφικτή.  Ζητούμε την ενεργητική στήριξή σας για την ανάκληση αυτής της άδικης και αντιπαιδαγωγικής Υπουργικής Απόφασης που θα αποβεί εις βάρος των παιδιών μας.

  Οι επιστημονικές ενώσεις των καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας

 3. Θετταλός avatar
  Θετταλός 02/06/2011 18:24:28

  Άκου doctor, όταν οι γυναικοπαρέες συζητούν για την οικονομική κρίση, τα μνημόνια και τα οικονομικά των σπιτιών τους, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά στη χώρα μας.
  Με το άρθρο σου doctor δικαιώνεται ο εθνάρχης που από παλιά είχε διαπιστώσει πως η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο φρενοκομείο. Μόνο που δεν πρόλαβε να μας πει ποιός ή ποιοί την κατάντησαν έτσι.
  Doctor, κάνε μας και ένα ψυχογράφημα των ΠΑΠ, ΓΑΠ, ΜΜΕ,

 4. o kyrios lefta yparxoyn avatar
  o kyrios lefta yparxoyn 02/06/2011 19:55:19

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΤΡΕΛΑ!!!!!!!!!!

  “Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Πάτρας η είδηση ότι μία 24χρονη φοιτήτρια αυτοκτόνησε και μάλιστα με πολύ σκληρό τρόπο καθώς αυτοπυρπολήθηκε.

  Σύμφωνα με το thebest.gr, η νεαρή κοπέλα -για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους- κατέβηκε στην πυλωτή της πολυκατοικίας και έβαλε φωτιά στον εαυτό της ενώ οι γείτονες θορυβήθηκαν ακούγοντας τα ουρλιαχτά πόνου που προέρχονταν από την 24χρονη κοπέλα που καιγόταν ζωντανή…

  Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αρχές αλλά η νεαρή κοπέλα εξέπνευσε πριν της παρασχεθεί βοήθεια… Το τραγικό είναι ότι το μισοκαμένο πτώμα της 24χρονης φοιτήτριας παρέμενε σε κοινή θέα επί 2 ώρες στην πυλωτή της πολυκατοικίας της και αυτό γιατί κανένα γραφείο τελετών δεν αναλάμβανε τη μεταφορά του πτώματος και την τελετή της κηδείας.

  Ο λόγος; Τις προηγούμενες ημέρες τα γραφεία κηδειών της Πάτρας δέχθηκαν έλεγχο από το ΣΔΟΕ, με αποτέλεσμα να βρεθούν προβληματικά φορολογικά στοιχεία που αφορούσαν την μεταφορά πτωμάτων… Ένα μάλιστα ήρθε στο σημείο αλλά τελικά έφυγε χωρίς να πάρει μαζί το άψυχο σώμα της νεαρής κοπέλας.

  Τελικά το πτώμα παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, μετά από πολύωρη καθυστέρηση…”

  http://www.star.gr/ellada_kosmos/94304/

 5. o kyrios lefta yparxoyn avatar
  o kyrios lefta yparxoyn 02/06/2011 19:55:50

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΤΡΕΛΑ!!!!!!!!!!

  “Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Πάτρας η είδηση ότι μία 24χρονη φοιτήτρια αυτοκτόνησε και μάλιστα με πολύ σκληρό τρόπο καθώς αυτοπυρπολήθηκε.

  Σύμφωνα με το thebest.gr, η νεαρή κοπέλα -για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους- κατέβηκε στην πυλωτή της πολυκατοικίας και έβαλε φωτιά στον εαυτό της ενώ οι γείτονες θορυβήθηκαν ακούγοντας τα ουρλιαχτά πόνου που προέρχονταν από την 24χρονη κοπέλα που καιγόταν ζωντανή…

  Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αρχές αλλά η νεαρή κοπέλα εξέπνευσε πριν της παρασχεθεί βοήθεια… Το τραγικό είναι ότι το μισοκαμένο πτώμα της 24χρονης φοιτήτριας παρέμενε σε κοινή θέα επί 2 ώρες στην πυλωτή της πολυκατοικίας της και αυτό γιατί κανένα γραφείο τελετών δεν αναλάμβανε τη μεταφορά του πτώματος και την τελετή της κηδείας.

  Ο λόγος; Τις προηγούμενες ημέρες τα γραφεία κηδειών της Πάτρας δέχθηκαν έλεγχο από το ΣΔΟΕ, με αποτέλεσμα να βρεθούν προβληματικά φορολογικά στοιχεία που αφορούσαν την μεταφορά πτωμάτων… Ένα μάλιστα ήρθε στο σημείο αλλά τελικά έφυγε χωρίς να πάρει μαζί το άψυχο σώμα της νεαρής κοπέλας.

  Τελικά το πτώμα παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, μετά από πολύωρη καθυστέρηση…”

  [email protected]@p://www.star.gr/ellada_kosmos/94304/

 6. ΔημΒας avatar
  ΔημΒας 03/06/2011 19:31:32

  Προχθές το πρωϊ Καμπουράκης και Οικονομέας παρουσίασαν ένα ρεπορτάζ θέλοντας να μας πείσουν ότι δεν είναι όλα μαύρα στη Ελλάδα και ότι υπάρχουν επαγγέλματα που έχουν αύξηση εργασιών μέχρι και 30%!!!
  Ξέρετε ποιό επάγγελμα παρουσίασαν πρώτο; Του ψυχιάτρου. Με την παρατήρηση μάλιστα ότι άρχισαν να ζητάνε ψυχιατρική συνδρομή νέοι 25-35 ετών... Και περίπου γέλαγαν.
  Πόσο νοσηρά μυαλά τέλος πάντων διαθέτει αυτό το Βοθροκάναλο;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.