Guardian: Οι μυστικοί κανόνες του Facebook για το σεξ, την τρομοκρατία και τη βία
22/05/2017 15:01
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Guardian: Οι μυστικοί κανόνες του Facebook για το σεξ, την τρομοκρατία και τη βία

Οι μυστικοί κανόνες και οι κατευθυντήριες γραμμές του Facebook για να αποφασιστεί τι μπορούν να δημοσιεύουν οι 2 δισεκατομμύρια χρήστες στον ιστότοπο αποκαλύπτονται για πρώτη φορά σε μια έρευνα του Guardian, η οποία θα πυροδοτήσει παγκόσμια συζήτηση για το ρόλο και την ηθική του κολοσσού των social media.

Η εφημερίδα έχει δει περισσότερα από 100 εγχειρίδια εσωτερικής κατάρτισης, υπολογιστικά φύλλα και διαγράμματα ροής που δίνουν πρωτοφανή στοιχεία στα σχέδια που χρησιμοποίησε το Facebook για να μετριάσει ζητήματα όπως η βία, το μίσος, η τρομοκρατία, η πορνογραφία, ο ρατσισμός και ο αυτοτραυματισμός. Υπάρχουν επίσης κατευθυντήριες γραμμές για τα στημένα παιχνίδια, αλλά και τον κανιβαλισμό.

Τα αρχεία του Facebook δίνουν μία πρώτη εικόνα των κωδικών και των κανόνων που διατυπώνονται από το δημοφιλές κοινωνικό μέσο το οποίο βρίσκεται υπό τεράστια πολιτική πίεση τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Αμερική. Παράλληλα, παρουσιάζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα στελέχη τα οποία προσπαθούν να αντιδράσουν στις νέες προκλήσεις, όπως η εκδικητική πορνογραφία. Από την πλευρά τους και οι διαχειριστές της σελίδας προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις, τονίζοντας οι ίδιοι ότι έχουν κατακλυστεί από τον όγκο εργασίας, κάτι που σημαίνει ότι ορισμένες φορές έχουν στη διάθεσή τους "μόνο 10 δευτερόλεπτα" για να πάρουν μία απόφαση.

"Το Facebook δεν μπορεί να ελέγξει το περιεχόμενό του", δήλωσε στον Guardian μία πηγή τονίζοντας ότι έχει "έχει γίνει πολύ μεγάλο, πολύ γρήγορα". Πολλοί διαχειριστές αναφέρουν ότι ανησυχούν λόγω της ασυνέπειας και της ιδιαίτερης φύσης μερικών εκ των πολιτικών. Όσον αφορά δηλαδή στο σεξουαλικό περιεχόμενο, για παράδειγμα, λέγεται ότι είναι το πιο περίπλοκο και συγκεχυμένο.

Από την άλλη, ένα έγγραφο αναφέρει ότι το Facebook αναλύει περισσότερες από 6,5 εκατομμύρια αναφορές κάθε εβδομάδα οι οποίες αφορούν σε πιθανώς ψεύτικους λογαριασμούς. Όπως αναφέρουν πάντως επικριτές του κοινωνικού δικτύου, το Μέσο έχει πλέον μετατραπεί σε εκδότη και πρέπει να κάνει περισσότερα για να αφαιρέσει περιεχόμενο μίσους και βίας. Την ίδια στιγμή, μπορεί να υπάρξουν προειδοποιήσεις από τους υπερασπιστές του ελεύθερου λόγου που ανησυχούν για τον "de facto ρόλο του ως ο μεγαλύτερος λογοκριτής στον κόσμο".

Τι αναφέρουν οι οδηγίες στους διαχειριστές που είδε ο Guardian:

Παρατηρήσεις όπως "κάποιος να πυροβολήσει τον Τραμπ" θα πρέπει να διαγράφονται επειδή ως αρχηγός κράτους ανήκει σε προστατευόμενη κατηγορία. Αλλά είναι επιτρεπτό να πει ένας χρήστης "Για να σπάσετε το λαιμό μιας σκύλας σιγουρευτείτε ότι ασκείτε όλη την πίεση στο μέσο του λαιμού" ή "'άντε γ…σου και ψόφα", επειδή δεν λαμβάνονται υπόψιν ως αξιόπιστες απειλές.

Βίντεο με βίαιους θανάτους, αν και χαρακτηρίζονται ως ενοχλητικά, δεν πρέπει να διαγράφονται πάντα επειδή μπορούν να ευαισθητοποιήσουν σε ζητήματα όπως η ψυχική ασθένεια.

Ορισμένες φωτογραφίες μη σεξουαλικής σωματικής κακοποίησης και παιδικού εκφοβισμού δεν χρειάζεται να διαγραφούν εκτός αν υπάρχει σαδιστικό ή πανηγυρικό στοιχείο.

Φωτογραφίες με κακοποίηση ζώων μπορούν να μοιραστούν, ενώ μόνο εικόνες που προκαλούν αναστάτωση μπορούν να χαρακτηριστούν ως "ανησυχητικές".

Όλες οι τέχνες που δείχνουν γυμνό ή σεξουαλική δραστηριότητα επιτρέπονται, εκτός της ψηφιακής τέχνης που δείχνει σεξουαλική δραστηριότητα.

Βίντεο αμβλώσεων επιτρέπονται εφόσον δεν υπάρχει γυμνό.

Το Facebook θα επιτρέπει στους χρήστες του να κάνουν σε απευθείας μετάδοση απόπειρες να αυτοτραυματιστούν καθώς δεν επιθυμεί να "λογοκρίνει ή να τιμωρήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο".

Οποιοσδήποτε με περισσότερους από 100.000 ακόλουθους χαρακτηρίζεται ως δημόσιο πρόσωπο.

Άλλοι τύποι αναφορών που μπορεί να επιτρέψει το μέσο περιλαμβάνουν: "Το μικρό κορίτσι πρέπει να αυτοσυγκρατηθεί πριν ο μπαμπάς της σπάσει το πρόσωπο" και "ελπίζω κάποιος να σε σκοτώσει" καθώς οι απειλές λαμβάνονται υπόψιν είτε ως γενικές είτε ως μη αξιόπιστες.

Σε ένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν, το Facebook αναγνωρίζει ότι "οι άνθρωποι χρησιμοποιούν βίαιη γλώσσα για να εκφράσουν την οργή τους διαδικτυακά και νιώθουν "ασφαλείς για το κάνουν αυτό" στο σάιτ.

Τα όσα διέρρευσαν αποδεικνύουν πώς το Facebook αντιμετωπίζει πολύ δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις. Για παράδειγμα, τα αρχεία αναφέρουν: "Βίντεο βίαιων θανάτων είναι ενοχλητικά αλλά μπορούν να ευαισθητοποιήσουν. Για τα βίντεο, πιστεύουμε ότι οι ανήλικοι χρειάζονται προστασία και οι ενήλικες επιλογή. Χαρακτηρίζουμε ως ενοχλητικά βίντεο βίαιων θανάτων ανθρώπων". Τέτοιου είδους υλικό θα πρέπει να "κρύβεται από τους ανήλικους", αλλά όχι να διαγράφεται αυτόματα γιατί μπορεί "να είναι πολύτιμο στη δημιουργία ευαισθητοποίησης για τους αυτοτραυματισμούς και τις ψυχικές ασθένειες ή τα εγκλήματα πολέμου και άλλα σημαντικά ζητήματα".

Όσον αφορά στη μη σεξουαλική παιδική κακοποίηση το Facebook αναφέρει: "Δεν προβάλλουμε φωτογραφίες παιδικής κακοποίησης. Χαρακτηρίζουμε ως ανησυχητικά βίντεο με κακοποίηση παιδιών. Αφαιρούμε εικόνες παιδικής κακοποίησης αν μοιράζονται με σαδιστικό ή πανηγυρικό (τρόπο)".

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία, το Facebook δεν διαγράφει αυτόματα στοιχεία μη σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών για να δώσει τη δυνατότητα να μοιραστεί το υλικό έτσι ώστε "το παιδί (να μπορέσει) να αναγνωριστεί και να διασωθεί, αλλά προσθέτουμε ασπίδα για να προστατέψουμε το κοινό". Αυτό μπορεί να είναι μία προειδοποίηση για ένα βίντεο το περιεχόμενο του οποίου είναι ενοχλητικό. Το Facebook επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν "ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες επιτρέπουμε εικόνες μη σεξουαλικής κακοποίησης ενός παιδιού με στόχο να βοηθήσουμε το παιδί".

Η επικεφαλής διεθνούς πολιτικής του Facebook, Μόνικα Μπίκερτ, απαντά πως "το Facebook είναι ένα νέο είδος εταιρείας". "Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να κρατάμε τον κόσμο ασφαλή. Εκτός του ότι επενδύουμε σε προσωπικό, δημιουργούμε και καλύτερα εργαλεία για να διατηρούμε την κοινότητά μας ασφαλή. Θα είναι σύντομα ευκολότερη η αναφορά προβλημάτων και οι διαχειριστές μας θα αξιολογούν πιο γρήγορα τις αναρτήσεις που παραβιάζουν τους κανόνες μας", σχολιάζει.

theguardian.com