FURY
01/12/2014 18:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

FURY

Δράμα/περιπέτεια - πολεμικό Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman σκην.: David Ayer >>> 7 <<<

Στο Fury το πλήρωμα ενός αμερικανικού τανκ στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο, με αρχηγό έναν έμπειρο λοχία και πέμπτο μέλος έναν άπειρο νεαρό, προχωράει βαθιά μέσα στη ναζιστική Γερμανία συναντώντας λυσσαλέα αντίσταση.

Η πλοκή αποτελείται από σχετικά λίγα επεισόδια μεγάλης διάρκειας. Το πρώτο μισό του έργου δε μου άρεσε καθώς φαινόταν φτιαγμένο μονάχα για να δείξει ότι ο πόλεμος είναι φριχτός. Η αντίθεση του νεαρού με τον ανώτερό του ήταν προβλεπόμενη, για να υπάρχει τριβή και να δούμε μια διαδικασία ωρίμανσης. Επιπλέον, δεν έστεκε λογικά που ένας γραφιάς στάλθηκε σε τανκ. Tο τρίτο πρόβλημα του έργου είναι το γεγονός ότι οι Αμερικανοί παρουσιάζονται ως συνήθως να αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερους εχθρούς.

Εντούτοις, το Fury αποκτάει νόημα στο δεύτερο μισό του. Καταρχάς οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν παρουσιάζονται ως ηθικά ατσαλάκωτοι υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, oύτε ως αυτόματα που πολεμούν αδιαφορώντας για το λόγο (βλ. Hurt Locker). Το έργο ξεφεύγει από τη συνήθη απόλυτη ηθική του Χόλυγουντ (και όχι μόνο) όπου αν σφάλεις κατατάσσεσαι αμετάκλητα στους σκάρτους άρα ο ήρωας πρέπει να είναι ένα τέλειο, αφύσικο πλάσμα. Από τούτη την άποψη η σκηνή στο σπίτι των δυο Γερμανίδων είναι μοναδική: οι διάλογοι και η χαμηλών τόνων δράση έχουν μέσα τους την ένταση μεταξύ των χαρακτήρων, την αγωνία για την τύχη των αθώων και την προσπάθεια ενός αιματοβαμμένου, αλλά και πονεμένου, ανθρώπου να μη γίνει τέρας, να διασωθεί, έστω κι αν ο τρόπος που το έκανε θα οδηγήσει κάποιους να τον καταδικάσουν εκ του ασφαλούς.

Η πολεμική δράση είναι ρεαλιστική ως θέαμα αλλά όχι ως εξέλιξη. Η τελική μάχη είναι απίθανη αφού δεκάδες SS δυσκολεύονται να νικήσουν πέντε άτομα. Όμως η αδρεναλίνη ανεβαίνει στα ύψη και αυτό ακριβώς χρειάζεται η κλιμάκωση μιας περιπέτειας. Η σκηνή κάτω από το τανκ ολοκληρώνει το έργο ως απεικόνιση της δυνατότητας του ανθρώπου να δείξει έλεος ακόμη κι όταν έχει ριχτεί μέσα στην αρένα.

Ο Μπραντ Πιτ είναι πολύ καλός στο ρόλο του σκληρού, ενίοτε αδίστακτου ανθρώπου, που υποφέρει γιατί ακόμη μπορεί να νιώθει. Για αυτό κέρδισε τη συμπάθειά μου. Όπως είπε ο ίδιος 'έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα'. Ο άγνωστος Jon Bernthal ξεχωρίζει ως ένας από τους συμπολεμιστές του λοχία. Την περισσότερη ώρα παρουσιάζεται ως ένα αναίσθητο ον αλλά ο σύντομος διάλογός του με το νεαρό στο νοσοκομείο είναι αποκαλυπτικός. Μόνο ο Σία ΛεΜπεφ δε με έπεισε και μερικές φορές αναρωτιόμουν τι ένιωθε.

Η σκηνοθεσία σε μεταφέρει στο χώρο της χειρότερης σύγκρουσης του 20ού αιώνα. Κάποιες λεπτομέρειες μου φάνηκαν παράταιρες, π.χ. οι βολές σα λέιζερ στην πεδιάδα όπου τα τανκ σώζουν τους εγκλωβισμένους στρατιώτες, το μονίμως στρωμένο μαλλί του Πιτ και το πόσο γρήγορα νυχτώνει στην τελική μάχη. Συνολικά πάντως η σκηνοθεσία είναι πολύ καλή.

Στα συν του έργου αναφέρω επίσης τη μουσική όταν τα συμμαχικά αεροπλάνα σκίζουν τον ουρανό -φανταστικό πλάνο- ή στην αναμονή πριν την τελική σύγκρουση. Επίσης ήταν εντυπωσιακή η μάχη των τεσσάρων αμερικανικών τανκ με το πολύ ισχυρότερο γερμανικό Tiger. Τέλος, η επιλογή της τοποθεσίας ενός σταυροδρομιού για το φινάλε έχει συμβολική σημασία: ο λοχίας Ντον μπορεί να φύγει για να επιβιώσει ή να μείνει εκεί πρόθυμος να θυσιαστεί για τους δικούς του. Ξέρει πως είναι η τελευταία του ευκαιρία για εξιλέωση, να ξεφύγει από το αίσθημα οργής που τον βασανίζει ασταμάτητα.

Το Fury εύκολα περνιέται για μια απλή πολεμική περιπέτεια με πολύ σκοτωμό. Ωστόσο προσεγγίζει το θέμα της ανθρώπινης φύσης και του σκοπού της ζωής πιο ουσιαστικά από άλλα έργα. Τα ερωτήματα που θέτει απασχολούν διαχρονικά τον ελεύθερο άνθρωπο και ο και ο σεναριογράφος, σεβόμενος την αξία τους, τα αφήνει ανοιχτά.

Captain America

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Απονενοημένος Διάβημας avatar
  Απονενοημένος Διάβημας 01/12/2014 19:41:27

  Πάλι οι γενναίοι Αμερικάνοι σε δράση! Η πραγματικότητα είναι πως οι Γερμανοί θεωρούσαν τους Αμερικάνους στρατιώτες σαν κάτι αντίστοιχο με τους Ιταλούς: Αχρηστους και ακίνδυνους!

  • Captain America avatar
   Captain America @ Απονενοημένος Διάβημας 01/12/2014 22:30:00

   Αν και η ταινία δεν αποφεύγει τον πειρασμό να δείξει ότι οι Αμερικανοί είναι πολύ πιο επιδέξιοι από τους αντιπάλους τους, ωστόσο διαφέρει ουσιαστικά από άλλες περιπέτειες με παρόμοιο θέμα.

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ Απονενοημένος Διάβημας 03/12/2014 19:35:57

   Και τους ρώσους τους θεωρούσαν υπάνθρωπους, ελάχιστα μονο ανώτερους από τους εβραίους. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι έχασαν και από τους δύο και μετά οι γερμανιδούλες τους κάθονταν για 1 πακέτο τσιγάρα όπως δείχνει και η ταινία..

   • Απονενοημένος Διάβημας avatar
    Απονενοημένος Διάβημας @ Άπαντα Επιστάμενος 04/12/2014 12:10:23

    Μιλάμε για την αξία τους σαν στρατιώτες. Οι Αμερικάνοι νίκησαν χάρη στην συντριπτική αριθμητική και υλική υπεροχή τους και μόνο. Οι Ρώσοι ,είναι άλλη ιστορία ,πολεμούσαν για την πατρίδα τους ,και ήταν σκληροί και ανθεκτικοί μαχητές. Πιστεύω πως στο τέλος ,οι Γερμανοί το κατάλαβαν ,αλλα ήταν αργά.

    • Άπαντα Επιστάμενος avatar
     Άπαντα Επιστάμενος @ Απονενοημένος Διάβημας 05/12/2014 18:34:50

     Ξέρεις πολλά από αυτά που πιστέυουμε είναι μύθοι. Εννοώ ότι οι επιτυχίες των γερμανών κατά των "σκληρών" ρώσων ήταν αδιανόητες στην αρχή του πολέμου. Κατάφερναν να αιχμαλωτίζουν τεράστιες στρατιές εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων και τελικά ήταν το τεράστιο μέγεθος της ρωσίας, ο χειμώνας, μαζί με την γεναιότητα των ρώσων και ασφαλώς την πληθυσμιακή υπεροχή τους που έδωσαν την νίκη. Δεν ήταν μόνο η γενναιότητα των ρώσων όμως που σίγουρα δεν ήσαν ... έλληνες. Είχαν καλά τάνκς, 3πλάσιο προσωπικό από τους γερμανούς, όλες τις πηγές και πετρέλαιο που οι γερμανοι στερούνταν. Δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα ποιος ήταν πιο γενναίος εύκολα. Οι γερμανοί κανανε ωραίες παρελάσεις κι είχανε ωραίες στολές. Έλα όμως που είχαν και οι άλλοι δυνατούς στρατους και στόλους! ΕΠίσης η ειχείρηση στην νορμανδία ηταν ιδαίτερα σκληρή και σε περιπτώσεις αποβάσεων ο αμυνόμενος έχει τεράστιο πλεονέκτημα.

 2. ΚΜ avatar
  ΚΜ 01/12/2014 20:01:56

  SPOILER ALERT: Το είδα το έργο. Μου άρεσε πολύ η λεπτομέρεια στην απεικόνιση των αρμάτων και οι πρώτες μάχες. Επειδή τυχαίνει να παίζω το World of Tanks, είχα κι ένα επιπλέον ενδιαφέρον και μια σχετική «εξοικείωση» (άν μπορώ να το πώ έτσι) με τους συγκεκριμένους τύπους αρμάτων. Πχ όταν άκουσα «Τίγκερ» έφριξα, γιατί ήξερα ότι επίκειται μακελειό. Οι ελιγμοί που είδαμε ήταν αρκετά ρεαλιστικοί, βασισμένοι στο πώς όντως θα κοίταγε κάποιος κυβερνήτης να αντιμετωπίσει τον υπέρτερα θωρακισμένο αντίπαλο. Αυτό που δεν ήταν ρεαλιστικό ήταν η τελευταία μάχη. Και αυτό που με χάλασε τελείως (και προφανώς υπαγορεύθηκε από την πολιτική ορθότητα) ως εντελώς μη ρεαλιστικό (λιγότερο κι από την τελευταία μάχη) ήταν η σκηνή που ο Γερμανός στρατιώτης κάνει ότι δεν βλέπει τον Αμερικάνο και τον αφήνει να ζήσει. Αυτά μόνο κάποιος που δεν ξέρει από Γερμανούς μπορεί να τα χάψει. Άμα αντί για Γερμανό βάζαν καμια λυσσασμένη πολική αρκούδα που είχε δυο βδομάδες να φάει αλλά παρ'όλα αυτά περιφρονούσε το «φαγητό», θα ήταν πιο ρεαλιστικό.

  • Captain America avatar
   Captain America @ ΚΜ 01/12/2014 22:49:09

   Βλέποντας μεμονωμένα τη σκηνή με το νεαρό Γερμανό στρατιώτη (που ίσως δεν είχε ξαναπολεμήσει και είχε στρατολογηθεί με τη βία) που λυπήθηκε το λασπωμένο συνομήλικό του θα δεχόμουν την ερμηνεία της πολιτικής ορθότητας. Όμως συνολικά το έργο δεν είναι τέτοιο οπότε κατανόησα αλλιώς τη σκηνή αυτή. Το γεγονός ότι ο ήρωας ξυπνάει από τον καλπασμό ενός αλόγου (άσπρου όπως του αξιωματικού που σκότωσε ο Πιτ στην αρχή) μου επιτρέπει να σκεφτώ ότι εδώ η ιστορία ξεφεύγει σκόπιμα από το λογικά αναμενόμενο για να τονίσει κάτι ανώτερο.

 3. Γιώργος avatar
  Γιώργος 01/12/2014 20:13:02

  Και μένα μου άρεσε πολύ, χωρίς όμως να την θεωρώ αριστούργημα. Πάντως άξιζε τα λεφτά που δαπάνησα για να την δω στο σινεμά. Άσχετο: Έμαθα ότι, επιτέλους, θα προβληθεί στους ελληνικούς κινηματογράφους το John Wick. Άντε να δούμε τι λέει και αυτό!

  • Captain America avatar
   Captain America @ Γιώργος 02/12/2014 08:10:26

   John Wick... Το έψαξα στο imdb και θυμήθηκα ότι είχα δει την αφίσα του. Με ενδιαφέρει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.